DØD: Komponisten Arne Nordheim mottok St Olavs Orden i 1997. Foto: Scanpix

Arne Nordheim er død

Ekspert: - Viktig i formidlingen av internasjonale impulser

Komponisten Arne Nordheim døde lørdag morgen etter et lengre sykeleie. Han ble 78 år gammel.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Arne NordheimArne Nordheim – Store norske leksikon

Det får NTB opplyst fra hans nærmeste familie.

Nordheim debuterte som komponist med «Essay for strykekvartett» i Stockholm i 1954. I 1959 fikk Nordheim sitt definitive gjennombrudd med sangsyklusen Aftonland.

Viktig formidler

- Han var først og fremst utrolig viktig i formidlingen av internasjonale impulser til Norge. At han jobbet med elektronisk musikk så tidlig har vært kjempeviktig, sier Astrid Kvalbein, frilansjournalist og kritiker i Aftenposten til VG Nett.

Ifølge «Store Norske Leksikon» vant Nordheim internasjonal berømmelse med ballettmusikken til Stormen (1979), i samarbeid med den amerikanske koreografen Glen Tetley. Nordheim skrev også rekke bestillingsverker for fremtredende utøvere.

Sammenlignet med Grieg

Han ble ofte omtalt som den første norske komponist siden Edvard Grieg som nådde ut til et større internasjonalt publikum.

- Det første jeg tenker på er verket «Epitaffio». Det er Arne Nordheims signatur, og der bidrar han med noe helt særeget. Han sa jo selv at det var det verket han skrev om og om igjen, forteller Kvalbein.

VG Nett-leser:«Annerledes musikk, men veldig fasinerende når du er i humør til det»Si din mening!

- Nordheim var det nærmeste vi har en kjendis av norske samtidskomponister, legger hun til.

Billedkunstneren Håkon Bleken (81) beskriver Arne Nordheim som et fantastisk menneske, en svært begavet komponist og en person med stor humoristisk sans.

- Svært trist

- Arne har gitt meg noen av de fineste opplevelsene jeg har hatt. Samtalene med ham var fulle av vidd og humor. Det er svært trist å få meldingen om at han er gått bort, men han har vært alvorlig syk lenge, sier Bleken til NTB.

De to kunstnerne traff hverandre i Trondheim for over 30 år siden, et møte som etter hvert utviklet seg til et nært vennskap. For Bleken ble også Nordheim en inspirasjonskilde.

- Jeg laget i sin tid en serie med fire store kulltegninger til Konserthuset i Oslo. De er inspirert av det Nordheim sa om at musikk lever i spennet mellom poesi og katastrofe. Det gjelder også billedkunsten. Jeg synes dette er veldig fint sagt, legger Bleken til.

Klasse for seg

Han sier at Nordheim hadde en poetisk tilnærming til musikken, men at han kunne vise en eruptiv dynamikk.

- Nordheim som komponist er i en klasse for seg. Jeg setter ham øverst sammen kunstnere som Sibelius og Kafka, sier Bleken.
Nordheim er blant annet hedret med Nordisk kulturråds ærespris og kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Siden 1982 bodde han i statens æresbolig for kunstnere, Grotten.

Festkonsert

Da Arne Nordheim fylte 70 år i 2001 ble han feiret med festkonsert med Oslo Filharmoniske Orkester.

Kulturdepartementet opprettet også Arne Nordheims komponistpris i forbindelse med 70-årsdagen. Prisen - på 100.000 kroner - deles ut årlig til en komponist som er bosatt i Norge. Juryen ble ledet av Nordheim selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder