VINNERE: Rockerne i bandet Kvelertak fikk årets Statoil-stipend på en million kroner. Her på Hovefestivalen i fjor. Arkivfoto: Petter Emil Wikøren

VINNERE: Rockerne i bandet Kvelertak fikk årets Statoil-stipend på en million kroner. Her på Hovefestivalen i fjor. Arkivfoto: Petter Emil Wikøren

Kvelertak vant én million kroner

Rørte vinnere takket fansen

YOUNGSTORGET (VG Nett) Bandet Kvelertak er de heldige vinnerne av Statoil-stipendet, som ble delt ut under by:Larm i Oslo i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Music - by:LarmMusic - by:Larm

Det er ikke småpenger det er snakk om. Stipendet, som i år ble delt ut for fjerde gang, har økt fra 800.000 kroner til én million kroner.

Statoil-stipendet, som har til hensikt å hjelpe en norsk gruppe eller artist som står på randen av internasjonalt gjennombrudd, er det største i sitt slag i Norge.

- Utmerket seg

Bandet er på turne i Finland, og var ikke selv til stede under prisutdelingen lørdag kveld, men takket for prisen via Skype.

- Dette er helt absurd! Disse pengene kommer sykt godt med. Takk til plateselskapet vårt Indie, og en million takk til fansen og alle som har jobbet for oss, sa de stolte vinnerne.

Kvelertak består av Erlend Hjelvik (vokalist), Vidar Landa (gitar), Bjarte Lund Rolland (gitar), Maciek Ofstad (gitar), Marvin Nygaard (bass) og Kjetil Gjermundrød (trommer).

Juryen fastslår at det var en krevende jobb å plukke ut vinnerne, men understreker samtidig at Kvelertak skilte seg klart ut blant kandidatene.

Norske tekster

Stavanger-bandet synger utelukkende på norsk, men spås likevel å gjøre det stort i utlandet. I neste måned konsertdebuterer de på prestisjefestivalen South By Southwest i Austin, Texas.

Les også: - På tide vi kommer oss til USA

- Juryen har vært opptatt av å danne oss et realistisk bilde av hvilken artist som har det internasjonale potensialet dette stipendet er ment å utløse. Her var det en artist som utmerket seg, heter det i juryens begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TAKKET VIA SKYPE på storskjerm: Kvelertak er på turné i Finland, men takket for prisen via liveoverføring på nettet. Foto: ELENA IGHANIAN

Ifølge juryen har rockerne stor «crossoverpotensial».

Hør hele Kvelertaks album «Kvelertak» her

Kvelertak kunngjorde for øvrig nylig at de flytter fra Stavanger til hovedstaden, fordi de mener de får for lite finansiell støtte i hjembyen . I kveld sikret bandet seg et solid tilskudd i pengekassa.

Nominasjonsliten ble presentert etter at hundre bransjeaktører hadde gitt sin liste over kandidater, etter rådføring med journalister, bookingfolk, bloggere, unge og veteraner over hele landet. Til slutt sto følgende ti band og artister igjen med høyest poengsum: Harrys Gym, Ulver, Ost & Kjex, Kvelertak, Montée, 120 Days, Jenny Hval, Turns, Lukestar og I Was A King.

- Én million ikke nok

Juryformann Knut Schreiner mener Statoil-stipendet kan gi en god start for artister på vei til å slå gjennom.

- Jeg vil ikke si det er mye penger i et totalt lanseringsbudsjett, men det kan samtidig være akkurat det som skal til for å få til en skikkelig lansering - slik at en artist kommer seg videre, uttalte Schreiner til VG Nett for et par uker siden.

Den tidligere Turboneger-gitaristen forklarte at noe av hensikten med Statoil-stipendet er at man skal hjelpe artister som allerede har litt på gang.

- Én million er ikke nok i seg selv, men stipendet kan ha en veldig heldig synergieffekt. Det kan bli lettere å få med seg andre samarbeidspartnere. Det kan være med å kvalitetssikre en turné, uttalte Schreiner.

Tidligere vinnere av by:Larm-stipendet er Ingrid Olava, Mathias Eik og Ida Maria.

Ingrid Olava var til stede under by:Larm i kveld og opptrådte før årets vinnere ble ropt opp.

FJORÅRSVINNER: Ingrid Olava opptrådte under kveldens by:Larm-arrangement. Foto: ELENA IGHANIAN

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder