BEST I GÅR: Mo fikk flest stemmer i fredagens Grand Prix-delfinale, Linnea Dale ble nummer to. Nå vil NRK ettergå hets av Mo publisert på Twitter da resultatet ble klart. Foto: Trond Solberg

NRK går til politiet etter rasistisk hets av Mo

Etter fredagens Grand Prix-triumf ble Mohamed «Mo» Abdi Farah (21) utsatt for grov rasistisk sjikane på Twitter. NRK vil varsle politiet om brukeren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det falt åpenbart Twitter-brukeren tungt for brystet at Mo ble deltakeren som fikk flest stemmer i fredagens delfinale av Melodi Grand Prix.

Den tidligere «X Factor»-stjernen Mo fikk livet snudd på hodet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Mo var til stede på Utøya. Han slapp fysisk uskadet fra massakren, men hans beste venn ble drept.

I en av Twitter-meldingene NRK reagerer på gjør brukeren det klart at vedkommende hadde ønsket at Anders Behring Breivik fikk tak i Mo på Utøya.

I en påfølgende tweet benytter brukeren bilder for å understreke hva vedkommende mener om Mo.

TØFF TID: Mo var på Utøya 22. juli 2011, hvor bestevennen ble drept. Han har brukt lang tid på å ta fatt på artistkarrieren igjen. Foto: Robert S. Eik


Twitter-kontoen inneholder flere hundre meldinger, mange av dem grovt rasistiske. Brukeren twitrer i hovedsak på engelsk, men meldingene om Mo og Grand Prix er skrevet på norsk.

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen gjør det klart at NRK vil ta kontakt med politiet om sjikanen.

- Vi vurderer om det er et grunnlag for politianmeldelse her. Om vi bør anmelde det, om noen andre bør anmelde det, eller om politiet selv skal ta initiativet til etterforskning. Det er et juridisk spørsmål hvem som er fornærmede i denne saken, sier Hansen.

- Vi har også anmodet Twitter om å fjerne meldingene, for de er av en karakter som ikke har noe i debatten å gjøre. Vi skal tåle diskusjon, men ytringer som dette er rasistiske, helt enkelt.

- Hvordan følger dere opp artisten i kjølvannet av dette?

- Vi har et veldig erfarent apparat rundt Grand Prix, som er vant til å ta vare på folk. Vi forsøker å stille opp så godt vi kan. Dette er jo en artist som har opplevd ganske heftige ting som privatperson, og han er en person med stor styrke og mye mot. Sammen med artistenes nærmeste prøver vi å slå ring rundt dem når situasjoner oppstår, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hansen synes det er beklagelig at slike meldinger dukker opp i Grand Prix-debatten, men understreker at de er vanskelige å gardere seg mot.

BLE OGSÅ HETSET: Stella Mwangi, som representerte Norge i Eurovision Song Contest i 2011. Foto: Mattis Sandblad


- Disse meldingene kom aldri ut på feeden vi formidlet, og publiseringansvaret ligger hos de som skriver meldingene og hos Twitter. Når vi lager offisielle hashtags betyr det også at det er vanskelig å beskytte oss mot at NRK blir dratt inn i denne typen ytringer.

VG har vært i kontakt med managementet til Mo, som er informert om at VG omtaler saken. De ønsker foreløpig ikke å kommentere.

Dette er ikke første gang en Grand Prix-finalist utsettes for rasistisk hets i sosiale medier. I 2011 ble Stella Mwangis seier blant annet omtalt i flere nedlatende Facebook-meldinger fra en Høyre-politiker med varaordførerverv.

Ytringer av typen Mo nå er utsatt for kan også få juridiske følger. I november 2013 tok Kripos affære overfor en Tromsø-mann i tjueårene, som driftet Twitter-kontoen «@Negerjeger».

Han ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 135a, altså diskriminering eller hatefulle ytringer mot noen på grunn av deres hudfarge, nasjonalitet eller etninske opprinnelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder