HYLLET: Morten Abel vant hedersprisen da Spellemann-utdelingen gikk av stabelen i Stavanger konserthus lørdag. Foto:Fredrik Solstad,VG

Abel om Spellemannfeide: – Jeg var nok litt sleivkjefta

Morten Abel (52) og VGs musikkjournalist havnet i ordkrig etter årets Spellemann. Nå legger de feiden bak seg.

 • Marthe Berg
 • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

I kjølvannet av kritikken som haglet etter at Morten Abel mottok hedersprisen under årets Spellemann, gikk Abel – i et intervju med NRK – selv hardt ut mot VGs musikkjournalist Thomas Talseth.

– Han er bare en bitter mann som sitter der og ikke får til noe. Så prøver han vel å få oppmerksomhet, og det klarte han. Det skal han ha, uttalte Abel i intervjuet.

Uttalelsen kom som en reaksjon på Talseths VG-kommentar etter utdeling lørdag der musikkjournalisten stilte spørsmålet: «Er det Spellemannprisens jobb å gi et klapp på skulderen til gamle travere som sliter med karrieren?»

LES OGSÅ: OnklP og «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

Tirsdag ettermiddag sier Abel til VG at utsagnet ble sagt i øyeblikkets hete:

– Jeg fikk et kamera opp i ansiktet, og ble litt påvirket av all kritikken. Jeg har ingenting imot Talseth, og han gjør nok bare jobben sin. Jeg ble litt irritert og håper det er tilgivelig. Jeg bærer ikke nag til Talseth eller noen andre, og det er sunt at de (journalistene, journ.amn.) er på banen, sier han, og fortsetter:– Jeg var nok litt sleivkjefta. Det var en liten feide, ble litt styr, og så går det over. Sånn er det. Livet er for kort til å være uvenner.

Abel sier at han ikke har satt seg inn i hva kritikken egentlig dreier seg om, men forteller at han synes det er synd å måtte forsvare at han fikk prisen, og legger til at den var helt uventet.

– Det ble så mye fra forskjellige hold. Jeg burde kanskje lest hva kritikken var, men valgte å overse det, og det var litt uheldig at jeg sa det jeg sa til NRK.

VGS MUSIKKJOURNALIST: Thomas Talseth. Foto: VG,

– Jeg er jo bare fornøyd med å få hedersprisen, og synes for så vidt at prisen var på sin plass. Det er fantastisk at de har gått gjennom det jeg har drevet med i løpet av karrieren min og sett verdien i det. Jeg føler meg beæret over det, sier han.

SPELLEMANN: Se kjendisene på rød løper her.

– Det uheldige her var timingen

VGs musikkjournalist forstår godt at Abel mislikte at hedersprisen hans ble satt i et dårlig lys. Talseth understreker at han fint leve med at det går en kule varmt i en slik situasjon.

– Det er en menneskelig reaksjon, sier han.

– Det er synd at flere feilaktig har tolket dette som en kritikk av Abels karriere. Dens storhet er et objektivt faktum. Og jeg er selv like glad i «Tulipz» og «Can I Trust You» som enhver musikkelsker bør være, sier Talseth.

Han påpeker hva han syntes var kritikkverdig. Det handler ikke om Abels musikalske prestasjoner opp gjennom årene.

– Det uheldige her var timingen og, fremfor alt, koblingen av hederspris og promotering av nytt materiale. Sistnevnte er Spellemannprisens ansvar, ikke Abels.

– Jeg skjønner at en artist takker ja til å fremføre sin nye singel i beste sendetid på NRK en lørdag kveld. Forhåpentlig vil Spellemann ta inn over seg at de besudler sin kanskje mest ærefulle pris når de rigger det til slik de gjorde nå, forklarer Talseth.

UNDERHOLDT: Morten Abel fremførte sin nye singel under utdelingen av årets Spellemannpriser. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

– Det er ingen sammenheng

Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, har forståelse for at flere musikkjournalister – både Aftenposten, NRK P3 og Dagbladet har vært kritiske – stiller spørsmål ved at Abel får den prestisjefull prisen, etter å ha vært forholdsvis stille i lang tid, samtidig som han slipper en ny singel.

– Jeg kan skjønne at spørsmålet reises, men det er ingen sammenheng mellom hedersprisen og hvem som opptrer på Spellemannsprisen, sier hun og legger til:

– Det mener jeg er to helt forskjellige greier. Vi satt som en jury og vurderte hvem som skulle motta hedersprisen, mens det var noen helt andre som satt opp programmet og bestemte hvem som skulle underholde, så det er ingen sammenheng mellom de to tingene, sier hun.

Styrelederen forklarer at hedersprisen gis for innsatsen Morten Abel har gjort 35 år tilbake i tid.

– Vi ga den til Anne Grete Preus i fjor, som da også var en aktuell artist, men denne gangen gis den for noe vedkommende har gjort lengre tilbake i tid, sier Thorsby.

Talseth mener det er lite sannsynlig at de som styrer og lager Spellemann selv skal ha blitt tatt på sengen, uvitende om at Abel skulle få hederspris og opptre i samme program.

– Så stort og uoversiktlig er ikke dette arrangementet, sier han.

Les også

 1. OnklP og «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

  STAVANGER/OSLO (VG) OnklP & De fjerne slektningene har trollbundet hele Norge med låten «Styggen på ryggen», men…
 2. Kommentar: Spellemann burde hedret Röyksopp

  Skal Spellemannprisens hederspris ha relevans, må den være knyttet til samtiden.
 3. Mistet kjæresten - hedret med Spellemann

  STAVANGER (VG) Thea Hjelmeland (27) skrev platen «Solar Plexus» i sorgprosessen etter kjæresten gikk bort.
 4. Nico & Vinz er Årets Spellemann

  Den største norske popsuksessen internasjonalt siden a-ha ble…

Mer om

 1. Spellemannprisen

Flere artikler

 1. Kommentar: Spellemann: Uforståelig hederspris

 2. Her er årets Spellemann-vinnere: Morten Abel om hederspris: - Jeg er sjokkert

 3. To måneder senere har Arve Tellefsen endelig fått Spellemannpris-trofeet

 4. Kommentar: Spellemann burde hedret Röyksopp

 5. Mistet kjæresten - hedret med Spellemann

 6. Pluss content

  Kommentar: Uforståelig hederspris

Fra andre aviser

 1. Morten Abel fikk hedersprisen

  Fædrelandsvennen
 2. Mener Röyksopp burde fått pris

  Bergens Tidende
 3. Færre så Spellemannprisen

  Aftenposten
 4. Skal gjennomgå alt rundt Spellemannprisen

  Aftenposten
 5. Fra dandy til formidler

  Bergens Tidende
 6. Salen blir fylt av hvite blomster for #metoo under årets Spellemann

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder