VINNERGJENG: Highasakite, her avbildet på Spellemannprisen i januar. Fra venstre: Trond Bersu, Kristoffer Lo, Marte Maaland Eberson, Øystein Skar og Ingrid Helene Håvik. Foto: FREDRIK SOLSTAD Foto: ,

Highasakite setter ny VG-listerekord

Ingen plater har ligget lenger sammenhengende på Norges offisielle salgsliste for musikk enn Highasakites siste album.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Odd Børretzen og Lars Martin Myhres 1995-utgivelse «Noen ganger er det all right» er herved offisielt slått. Den residerte på VG-lista topp 40 i 91 strake uker i 1996 og 1997.

Highasakites «Silent Treatment» kan i dag briske seg med å være det første albumet med 92 sammenhengende uker.

Hvilken plassering det får offentliggjøres klokken 21, men det er fortsatt blant de 40 mest populære.

Les også: Highasakite lengst på VG-lista siden 1997

– Helt absurd. Jeg kan ikke forstå at folk har hørt så mye på denne platen over så mange uker. Det er stort å være med på dette, sier keyboardist Marte Maaland Eberson.

– Ingen av oss hadde forventet dette da vi lagde albumet! Vi hadde nok håpet det kunne ligge på topp 40 litt lenger enn vårt første album, som var inne i tre uker. 92 uker hadde vi ikke regnet med, ler trommeslager Trond Bersu.

Sjekk anmeldelsen: Highasakite – «Silent Treatment»

Gitarist Kristoffer Lo medgir at han synes det er vanskelig å forholde seg til.

– Men vi er helt vanvittig stolte, og veldig, veldig glade i fansen vår som fortsatt hører på platen!

Siden høsten 2013 har VG-lista for album også inkludert streamingtall fra tjenester som Spotify, Tidal og Apple Music. Den monitorer dermed ikke bare hva som selger, men også hva publikum fortsetter å høre på.

– Følelsen av at vi er et band som kanskje blir husket i senere tid er ganske rørende, sier Maaland Eberson, som forøvrig slipper solosingelen «Reach For It» i dag og gir ut eget album i januar 2016.

Fikk du med deg? Highasakite danker ut Morten Harket

I kveld skal bandmedlemmene som er i Oslo samles til feiring. Hele kvintetten planlegger en markering når de legger ut på englandsturné til uken.

– Da blir det champagne- og taletid, forteller keyboardisten.

FORRIGE REKORDHOLDER: Odd Børretzen (t.h.) og Lars Martin Myhre. Her under Spellemannprisen 1997. Foto: BJØRN HARRY SCHØNHAUG Foto: ,

Kristoffer Lo er Highasakite-medlemmet med sterkest forhold til forrige rekordholder.

– Jeg husker så godt at den kom ut. Hele Musikk-Norge fikk en ny vinkling. Plutselig var dette det fineste vi hadde i landet. Og det startet jo en tradisjon med ærlighet og oppriktighet, en lite tilsminket virkelighet. Odd Børretzen ble jo en slags nasjonspoet.

På spørsmål om hvordan bandet skal følge opp suksessen kommer det kontant fra vokalist Ingrid Helene Håvik: Det skal de ikke.

– Vi skal bare fortsette å lage musikk vi synes er bra, og all suksess som kommer av det er bare en bonus.

– Det eneste vi kan gjøre er å lage musikk vi står inne for. Resten får være opp til høyere makter. Det blir spennende å se responsen, sier keyboardist Øystein Skar.

– Om man prøver å følge en oppskrift blir det vel heller det motsatte av suksess ganske ofte, tror Bersu.

Highasakites tredje album blir, i likhet med den nyslåtte rekordholderen, produsert av Kåre Vestrheim. Bandet forteller at det skal gis ut i mai 2016.

– Denne platen blir ikke like romantisk, heller sint og hatefull.

– Vi har alle blitt noen år eldre, og vi har hørt masse ny musikk vi er inspirert av. Samtidig er det nok gjenkjennelig Highasakite tror jeg, men et steg videre. Vi tar nok i bruk en del elementer vi ikke har gjort før, røper Bersu.

PS. Highasakite må fortsatt stå på for å slå albumet som har ligget aller lengst på VG-lista, dog uten at det lå der sammenhengende: «The Best Of Buck Owens» greide til sammen 189 uker i perioden 1967–1970.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder