DEN FREMADSTORMENDE: Aurora Aksnes - som bruker artistnavnet AURORA - regnes av mange som Norges nye, store musikkeksport. I kveld spiller hun under Nobelkonserten Foto: Klaudia Lech , VG

Satser på å nå unge seere verden over: Slik skal Aurora og Kygo fornye Nobelkonserten

Færre og mer tidsriktige artister. Samarbeid med YouTube. Kveldens Nobelkonsert fra Telenor Arena er et bevisst forsøk på å nå bredere ut - spesielt mot et yngre publikum.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Ansvarlig produsent hos Warner Bros, Odd Arvid Strømstad, bekrefter overforVG at det er en bevisst tankegang bak å booke yngre, fremadstormende artister som Aurora Aksnes, Kygo, danske MØ og Jason Derulo, i tillegg til veteranene i a-ha og tunisiske Emel Mathlouthi.

– Ja, vi har valgt å justere på profil for å treffe et yngre og bredere publikum. Vi har også hatt et blikk på at vi skal distribuere via YouTube, i tillegg til tradisjonelle TV-kanaler. YouTube er viktig for oss. Det er en av grunnene til at vi har valgt å legge oss på en yngre profil, sier Strømstad i Warner Bros som arrangerer Nobelkonserten i samarbeid med Gyro.

Les også: Aurora Aksnes blir britisk julestjerne

KYGO: Færre artister på årets Nobelkonsert fører for eksempel til at Kygo har fått tildelt tre låter - én av dem, «Firestone», synges for anledningen av Kurt Nilsen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Behov for fornying

I fjor var den aldrende rocker en Steven Tyler fra Aerosmith det musikalske trekkplasteret. Odd Arvid Strømstad innrømmer at den nye profilen følger av et behov for fornying.

– Det er også viktig for oss å forsøke å treffe optimalt på tidens ånd, artister som er relevante for et stort og ungt publikum, i tillegg til de som normalt har besøkt konserten. Over de neste fem årene skal vi skape en bred folkefest for fred. I tillegg er vi veldig stolte av å ha de fremste norske internasjonale profilene her. Norsk musikk står sterkt for tiden og det mener vi bør avspeiles, sier han, og legger til:

– Det er også bevisst at det er færre artister i år. Vi har sett at vi med fordel kan ha lengre sett fra hver artist. Dette prøver vi ut i år.

Det fører for eksempel til at Kygo har fått tildelt tre låter - én av dem, «Firestone», synges for anledningen av Kurt Nilsen. Presseansvarlig for Nobelkonserten, Dag Hvaring, sier at de i år har fokusert på å booke aktuelle artister med solide hits.

Se her: Så stor er Kygo i utlandet

Nett-helter

Hvaring gir følgende eksempler på denne aktualiteten til kveldens Nobel-artister:

Kygo - Spotifys Top Breakout Artist 2015 med over én milliard avspillinger på strømmetjenesten - bl.a. over 300 millioner for både «Firestone» og «Stole The Show».

AURORA - «Running With The Wolves» med 8,6 millioner avspillinger på Spotify. Hennes versjon av Oasis' «Half The World Away» til julereklamekampanjen for John Lewis er sett av 21 millioner på YouTube.

- «Don't Wanna Dance» har 17 millioner avspillinger. Synger på Grammy-nominerte Major Lazers «Lean On» som har 563 millioner avspillinger på Spotify og en video som er sett 874 millioner ganger på YouTube.

Jason Derulo - har over to milliarder visninger på YouTube og har passert en milliard avspillinger på Spotify.

VG og andre har tidligere kritisert Nobelkonserten for å være tam, inkonsekvent og sprikende i artistvalg. Ifjor spurte VG på kommentarplass om det i det hele tatt var nødvendig å arrangere konserten.

Husker du? Aurora Aksnes syk – måtte avlyse

SPILLER OGSÅ: a-ha med Morten Harket spiller også under kveldens Nobelkonsert. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

- Anakronisme

I år ser VGs Tor Martin Bøe litt mildere på det. Han mener årets artistplakat «iallfall er et godt forsøk på å puste liv i selve definisjonen på døll», som han uttrykker det.

– Nobelkonserten har i mine ører alltid vært en merkelig anakronisme, og mer kjent for politikere og kongeliges uspesifiserte danse-moves enn musikken. Det er vel første gang på lenge at noen under 59 år kommer til å vurdere å se på. Selv om booking-gruppa gjorde det overraskende - og lite internasjonale - innstikket med Gabrielle i fjor. I år kan barna forklare mamma og pappa greia med Kygo, mens mor og far kan fortelle hvor spesielt det var da a-ha slo gjennom for 300 år siden. Og så kan de sammen være enige om at Aurora er flink. Blir ikke bedre førjulsfredagskveldstemning enn dette, mener Tor Martin Bøe.

Nobelkonsertens presseansvarlige, Dag Hvaring, sier dette om endringene;

– Formålet med konserten er å spre budskapet om fred og fredsprisen i verden. Det er nødvendig at konserten er aktuell for bredere og yngre målgrupper, fordi det er viktig at vi når ut til de oppvoksende generasjoner med budskapet om fred. Det er også bakgrunnen for endringene.

Les også

 1. Aurora: – Fans sender meg døde insekter. Det er kjempekoselig!

  Siden hun ble akutt syk og måtte avlyse konserter har Aurora…
 2. Kygo og Kurt klar for Nobelkonsert

  Vanligvis låner Conrad Sewell bort stemmen til Kygos (24) monsterhit «Firestone», men under Nobelkonserten fredag blir…
 3. Aurora om Katy Perry: – Det er umenneskelig å være så kjent

  Hun er spådd en framtid som stjerne, men Aurora Aksnes (19) syntes synd på Katy Perry da hun møtte superstjernen.
 4. Aurora Aksnes avlyser flere konserter

  Popstjernen fortsatt innlagt på sykehus.
 5. Slik fikk han med seg superstjernen: Kygo og Legend sammen på scenen

  LOS ANGELES (VG) Kygo overrasket alle da superstjernen John Legend dukket opp på scenen med ham i Los Angeles…
 6. Mette-Marit om Kygo: – Flott gutt

  NEW YORK/OSLO (VG) Kronprinsparet var begeistret etter møtet med den norske stjernemusikeren (24).

Mer om

 1. Aurora Aksnes
 2. Kygo

Flere artikler

 1. Moren om Kygo: Vi er så stolte

 2. Kygo og Kurt klar for Nobelkonsert

 3. Nobelkonsert-produsent med blodrøde tall

 4. Alan Walker spiller på Nobelkonserten

 5. TikTok-stjernen Doja Cat til Aurora: – Elsker deg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder