Gabrielle: - Kan ikke få sagt hvor mye jeg gleder meg!

ÆREFULLT OPPDRAG: Gabrielle Leithaug, Ustad Rahat Fateh Ali Khan og Laura Mvula er de første kunngjorte Nobel-artistene. Foto:Terje Mortensen, PME, Josh Shinner,

De skal opptre på fredspriskonserten

Norske Gabrielle, den pakistanske superstjernen Ustad Rahat Fateh Ali Khan og det britiske stjerneskuddet Laura Mvula skal alle opptre for fredsprisvinnerne.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

SISTE: Aerosmith-vokalist Steven Tyler (66) skal også opptre.

De nevnte fire er blant de største musikalske trekkplastrene når pakistanske Malala Yousafzai (17) og Indiske Kailash Satyarthi (60) skal hylles i Oslo Spektrum 11. desember.

Publikum og TV-seerne kan i tillegg vente seg et stort, «hemmelig» Bollywood-nummer.

... og denne kvinnen blir vertinne!

– Tillitserklæring

Bergensartisten Gabrielle Leithaug (29) er den eneste norske som går på scenen.

SPENT: Gabrielle. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Dette er en enorm ære og ikke minst tillitserklæring. Jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg gleder meg til å bidra med å gjøre dette showet til den feiringen Malala og Kailash fortjener - selv om det kun er en brøkdel av den, sier Gabrielle til VG.

– Jeg er rett og slett veldig takknemlig og ydmyk over å få representere norsk musikk i ett så vakkert selskap som på Nobelkonserten.

Det blir første gang den tidligere «Idol»-deltageren opptrer for potensielt 1 milliard TV-seere. Konserten kringkastes nemlig til 350 millioner husstander imellom 80 og 120 land.

– At dette blir sendt for så mange seere, er nok ikke noe man klarer å ta innover seg før man går av scenen, tror 29-åringen.

– Ingen større

Ustad Rahat Fateh Ali Khan (40) er blant verdens desidert største artister. Allerede ved fødselen var det bestemt at han skulle bli sanger – som nesten alle menn i hans familie gjennom 500 år. Les mer om superstjernen på VG+: Den tyngste arven (krever innlogging).

BOLLYWOOD-IKON: Rahat Fateh Ali Khan. Foto:Arif Ali,Afp

– Det finnes ingen større enn Rahat i India og Pakistan. Han stiller nærmest i en klasse for seg selv. En pakistansk Pavarotti, mener VGs journalist Shazia Sarwar.

– Ikke bare topper han musikklistene gang på gang, han er også sympatisk og meget dyktig i sin sjanger. Han har gjort «qawwali» mainstream og også lagt noe av yrkesstoltheten litt på hylla for å lage ekte Bollywood-musikk, forklarer hun.

– Rahat var i Norge for et par år siden og spilte for fullt hus i Operaen. Det var en sterk opplevelse. Mannen trenger nesten ikke mikrofon. Sangtekstene betyr mye i denne type musikk, og han ser ut til å velge på øverste hylle. Han er dog ikke større enn sin legendariske onkel Nusrat Fateh Ali Khan, sier Sarwar, som selv har pakistanske røtter.

STJERNESKUDD: Laura Mvula. Foto:Jim Ross,Ap

Soulkomet

Laura Mvula (28) er med debutalbumet «Sing To The Moon» en av Storbritannias største «up and coming»-artister.

Soulsangeren som det siste året har blitt nominert til en rekke prestisjefylte musikkpriser, deriblant Brit Awards, Ivor Novello Awards og Mercury-prisen. Nå er hun klar for sin største opptreden noensinne.

«I Am Malala»

Gruppa Girls of The World med låten og musikkvideoen «I Am Malala» ( se videoen på YouTube) skal også på scenen. Initiativtager til dette musikkprosjektet er Jon Ingoldsby, en låtskriver og produsent fra Los Angeles, som ble så inspirert av Malala at han skrev en låt om den unge fredsprisvinneren. Han har håndplukket de unge kvinnelige artistene som synger.

Lover Bollywood-fest

På spørsmål fra VG om han ikke tror TV-seerne vil savne enda flere internasjonale artister, svarer, Dag Hvaring, pressekontakt for fredspriskonserten:

– Det gjenstår å se. Vi tror at alle forstår at vi i år har et noe større fokus på prisvinnere og deres bakgrunn og kultur. India og Pakistan er et viktig TV-territorium for oss i år.

NY SPEKTRUM-SCENE: Sånn ser scenen ut - som artister og fredsprisvinnere skal entre 11. desember. Foto:Peter Bingemann Designs,

Årets fredspriskonsert, den 21. i rekken, blir annerledes enn de foregående. Nobelinstituttet mener arrangementet er en god anledning til å vise frem noen av de aller beste artistene fra denne regionen.

AVTROPPENDE NOBEL-DIREKTØR: Geir Lundestad. Foto:,SCANPIX

– Vi vil fokusere mer enn tidligere på musikk fra prisvinnernes hjemland. I år vil konserten derfor bli litt av en Bollywood-fest. Men selvsagt vil vi også ha med noen store internasjonale stjerner, sier Geir Lundestad, direktør for Det Norske Nobelinstitutt, til VG.

– Årets Nobelkonsert vil i tillegg mer enn tidligere fokusere på selve prisvinnerne. Vi holder jo konserten for å hylle dem. Det skulle dessuten bare mangle når vi i år har to så veltalende prisvinnere med så dramatiske historier å fortelle, legger Nobel-direktøren til.

Selve Nobel-scenen i Oslo Spektrum får også nye drakt i år.

Nobels fredspris er den mest prestisjefylte prisen i verden og har tidligere hyllet ikoner som Mor Teresa, Nelson Mandela, Mikhail Gorbatsjov, Desmond Tutu, Barack Obama, Kofi Annan og Al Gore.

SPESIAL:ALT OM NOBELS FREDSPRIS HER

FREDSPRISVINNERNE: Kailash Satyarthi (t.v.) og Malala Yousafzai. Foto:,ApEksterne lenker

Business-Class Web Hosting by (mt) Media Temple

Les også

 1. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

  Statsministrene i India og Pakistan ser ut til å avvise fredsprisvinner Malala Yousafzais (17) bønn om forsoning i…
 2. Indias president til VG: - Fredsprisen er en ære

  GRAND HOTELL (VG) Indias president er glad for at Nobels fredspris deles mellom en inder og en pakistaner.
 3. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

  Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai er tildelt Nobels fredspris 2014.
 4. Kronikk: En god, men harmløs fredspris

  Spørsmålet som kommer til å bli stående etter årets…
 5. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

  BIRMINGHAM/OSLO (VG) Malala Yousafza (17) holdt en rørende tale etter at hun ble tildelt Nobels fredspris fredag.
 6. Norske muslimer hyller Malala:  - Vi trenger jenter som henne

  GRØNLAND (VG) Ved Central Jam-e-moskeen i Oslo er de svært godt fornøyde med at en ung muslimsk kvinne har vunnet…
 7. Omstridt Nobelpris

  Den som sier at nobelprisen til Malala ikke er omstridt har ikke forstått hva det vil si å bli skutt i ansiktet.

Mer om

 1. Nobels Fredspris
 2. Pakistan
 3. India
 4. Bollywood

Flere artikler

 1. Steven Tyler: Malala er en engel og en gave fra oven til alle på planeten

 2. Malala om fredspriskonserten:
  – Dette er det norske folkets kveld!

 3. Aerosmith-vokalisten til fredspriskonserten i Oslo

 4. Hun er årets Nobel-vertinne

 5. Queen Latifah til VG: – En av de viktigste konsertene i livet mitt

 6. Slik blir utendørskonserten «Nobels Fredsfest»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder