OVERBEVISER: OnklP viser stadig nye sider ved seg selv, nå også med De Fjerne Slektningene som blant annet består av to tredjedeler av Oslo Ess. Foto: Kine Michelle Bruniera, by:Larm

by:Larm: OnklP blir personlig

Når rabagasten blir eldre, setter melankolien inn. Det har OnklP visst lenge, i det minste siden klassikeren «Glir forbi» (2009).

Artikkelen er over seks år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

OnklP & De Fjerne Slektningene
Wimp-teltet, by:Larm
Publikum: Ca. 1000
Aktuelt album: Kommer i mai
Om rapperen anser OnklP & De Fjerne Slektningene
som et «sideprosjekt» eller ikke, er ikke helt klart. Det spørs vel i grunnen om bassist Knut Oscar Nymo og gitarist Åsmund Lande, begge fra Norges hardest turnerende band, Oslo Ess, har dager nok til å spille noe særlig mer enn de allerede gjør.

Men om hybriden punk og reggae noen gang skal folkelig i Norge, kan det godt være OnklP & De Fjerne Slektningene som tar den inn på «lokkalet».

Bandet slekter på vestkystpunkere á la Rancid, som igjen lånte det meste de hadde fra The Clash. OnklP & De Fjerne Slektningene låter til tider mer som hardrock enn som punk. Amalgamet hardrock/hiphop utallige fallgruver - vi har alle forsøkt å glemme «nu metal». OnklP & De Fjerne Slektningene går ikke i noen av dem, ikke en gang når de kombinerer et AC/DC-aktig riff over blytunge reggaebeats i en sang som muligens heter «Smile».

Å smile er tilsynelatende noe bandet bare unntaksvis gjør. OnklP & De Fjerne Slektningene er beinhard «Oslo noir». Det var ikke all verdens lett å høre hva OnklP rappet i et fullt Wimp-telt på Youngstorget i går. Litt leit, all den tid tekstene nok sikkert et halve poenget med bandet - kanskje mer. Men man hørte i alle fall nok til at man skjønte hvor landet lå:

OnklP rappet om å få politiet på døren klokken 06.00 om morgenen. Om å ha den fryktede «Tinghus Blues» (den gamle hiphop-kollegaen hans, Jaa9, bidro under denne). Det synges om meget sene netter. Piper og striper. Det er sanger om sårbare menn som bedriver avansert selvskading.

Heldigvis litt humor også: «Slekta-skjorta» er en hyllestsang til bandets egen merch.

Det tekstmessige slektskapet med Raga Rockers («Gæær'n») og - spesielt - Joachim Nielsen er alt annet enn fjernt. Det er lite ved dette som er sunt, og mye som gir grunn til bekymring. Men de føles i alle fall ikke som posører, og det låter fett. Ekstra pluss for inspirert bruk av orgel, ved Simen Stensland.

MORTEN STÅLE NILSEN

Flere artikler

 1. Plateanmeldelse: OnklP & De fjerne slektningene - «Slekta II»

 2. OnklP og «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

 3. Highasakite er årets albumvinnere

 4. Åpen om angsten: OnklP: – Jeg har gått i Jokke-fella

 5. OnklP gir ut narkotika-låt på sjokkutgivelse

Fra andre aviser

 1. Plateanmeldelse: Sprikende fra OnklP og slekta

  Aftenposten
 2. Sure OnklP

  Fædrelandsvennen
 3. Sure OnklP

  Fædrelandsvennen
 4. Her er årets headlinere på Måkeskrik

  Fædrelandsvennen
 5. – En nach-idé som ble virkelighet

  Fædrelandsvennen
 6. Jaa9 & OnklP med samme gamle oppskrift

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder