DØDE BRÅTT: Gustav Lorentzen døde brått 62 år gammel under et orienteringsløp onsdag. Foto: Scanpix/VG

Jens Stoltenberg: - Han var en stor kulturpersonlighet

(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg mener Gustav Lorentzen og Knutsen & Ludvigsen er blitt en del av norske barns kulturarv.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Gustav Lorentzen døde brått av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen onsdag. Lorentzen er kjent som Ludvigsen i duoen Knutsen og Ludvigsen. Sammen med sin makker Øystein Dolmen sto han bak kjente låter som «Grevling i taket», «Kanskje kommer Kongen» og «Dum og deilig».

Les også:Norske artister i sorg

Protokoll:Hvordan husker du Lorentzen?Bilder:Ludvigsens liv i bilder

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at en av de mest innflytelsesrike og viktigste kulturpersonlighetene i Norge gikk bort.

- Gustav Lorentzen var en stor kulturpersonlighet som gjennom mange år har gledet tusenvis av barn og voksne med sin musikk, sier statsminister Jens Stoltenberg til VG Nett.

Les også:Slik minnes leserne Gustav Lorentzen

- Minnene vil leve videre

Sammen med Øystein Dolmen ga Gustav Lorentzen ut 11 plater (inkludert samleplater) som duoen Knutsen og Ludvigsen. Lorentzen ga også ut seks soloalbum. Han vant to Spellemannspriser med Knutsen og Ludvigsen og fire som soloartist.

62-åringen skrev også en rekke barnebøker, deriblant «Prompeboken», men han skrev også bøker for voksne.

- Han hadde stort samfunnsengasjement og brukte sin posisjon som folkekjær artist til å løfte frem saker han var opptatt av. Musikken til Knutsen & Ludvigsen har blitt en del av norske barns kulturarv. Minnene om Gustav vil leve videre gjennom den, sier Stoltenberg.

HYLLES: - Musikken til Knutsen

Hylles av leserne

I VG Netts kondolanseprotokoll hadde over 400 personer sendt inn sin siste hilsen til Gustav Lorentzen, mest kjent som Ludvigsen fra Knudsen & Ludvigsen, tidlig torsdag morgen.

At musikeren, som bare ble 62 år, var folkekjær, er det ingen tvil om. Det kommer tydelig frem i protokollen. Alt fra unge tenåringer til folk på hans egen alder forteller om sine gode barndomsminner med hans musikk.

- Blandt konger og krokkofanter blir du dypt savnet, samt alle barn i alle aldre fra 1 til 100, skriver Sven Roar (44) fra Arendal.

«K&L sine sanger var de sangene jeg elsket mest som barn, og da tenke på at Ludvigsen er borte er bare uvirkelig... Sitter å hører på Dum & Deilig og merker jeg får en tåre i øyekroken... Huff, hvil i fred min barndomshelt!», skriver 19 år gamle Daniel fra Drammen.

51-årige Geir fra Skaun skriver en melding som vitner om hvor populær musikken ble:

«(...) Sto billettvakt i Frimurerlogen i Trondheim da de opprinnelige 7 (?) forestillingene ble til 52. Et av de største suksesser noen gang i Trondheim. Takk for alt du har gitt oss. Du vil for alltid leve gjennom den kulturarven du har gitt oss.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder