REAGERER PÅ STELLA-UTTALELSER: Mimi Blix, Kohinoor Nordberg, Maria Mena og Chand Torsvik synes lite om Høyre-politikeren Rita Ormbostads uttalelser om MGP-vinner Stella Mwangi. Foto: Scanpix

Artister reagerer sterkt på Stella-uttalelser

Norske artister med bakgrunn fra andre land reagerer sterkt på Høyre-politikeren Rita Ormbostads nedsettende kommentarer om Stella Mwangi på sin Facebook-side.

Artikkelen er over ni år gammel

Av Jørn Pettersen, Henrik Ihme og Øystein David Johansen
- Jeg synes det er litt merkelig at varaordføreren velger å bruke slike ord. Man må skjønne at dette skaper reaksjoner og når du er politiker bør du tenke deg litt om hvordan du ordlegger deg. Det er folket som har stemt frem Stella og vi bør alle være stolte over Stella, sier Chand Torsvik til VG.

Han kommenterer kontroversielle uttalelser Høyre-politikeren Rita Ormbostad kom med på Facebook i forbindelse med Stella Mwangis MGP-triumf forrige helg.

Chand Torsvik er kjent som Norges første «X factor»-vinner. Han er født i India, men ble adoptert 10 måneder gammel og vokste opp på Spillum ved Namsos.

- Hun sier jo til og med til en avis at hun skjønner at folk reagerer på det hun skriver. Hvorfor i all verden gjør hun det da, undrer Chand.

Mimi Blix (19), som også var med i en av de norske delfinalene til Melodi Grand Prix i år, reagerer stertkt på Rita Ormbostad utspill.

- Først ble jeg veldig sjokkert, så utrolig lei meg og og sint, sier Mimi til VG.

Uproft

Hun har norsk mor og en far fra Uganda. Hun er oppvokst i Askim og la i intervjuer før Melodi Grand Prix ikke skjul på at hun hadde opplevd mye rasisme i oppveksten.

- Jeg synes det er veldig uproft av en politiker å gi uttrykk for slike meninger. Dette er i hvert fall ingenting man spøker med, sier Mimi.

R'n'B-artisten Kohinoor Nordberg er adoptert fra Bangladesh. Hun har lite til overs for uttalelsene, men er ikke overrasket over at de kommer:

- Det er synd, trist og leit. På dette området virker det som om vi står stille, og at vi heller ikke har kommet veldig langt. Kolonimentaliteten sitter tydeligvis igjen hos enkelte.

- Alle i Norge burde være stolte av Stella, men at slike uttalelser kommer fra en varaordfører er trist. Vi må tenke over hvem vil velger til å styre landet vårt, og hva vi styres inn mot.

- Har du opplevd rasisme selv?

- Alle mørkhudede over 30 år har opplevd rasisme på et eller annet nivå. Jeg diskuterer til tider med folk som ikke mener at jeg er fullverdig norsk, selv om jeg prater språket flytende. Motargumentet er alltid at jeg ikke er født her, og ikke fargen på huden min. Det faktum at jeg ikke er født i Norge er nok for dem. Og mange mørkhudede i Norge vil aldri bli akseptert som fullverdige nordmenn, uansett. Selv om de vinner Melodi Grand Prix, sier hun.

Også artisten Maria Mena, som har bakgrunn fra Nicaragua, har kommentert uttalelsene fra lokalpolitikeren, via sin Twitter-konto:

- Hva er det jeg leser!!!!! Rasistisk politiker...... I'm about to take my earrings off!!!!! skriver artisten på sin Twitter-profil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder