TURBO: Knut Schreiner og Hans Erik «Hank von Helvete» Dyvik Husby i Turboneger.Foto: VG
TURBO: Knut Schreiner og Hans Erik «Hank von Helvete» Dyvik Husby i Turboneger.Foto: VG

Turbo-Knut:- Jeg trengte et band å bli voksen i

MUSIKK

NEW YORK (VG) Turboneger var livet til Knut Schreiner (37). Så ble han pappa, fikk kreft - og skjønte at han hadde blitt voksen.

Publisert: Oppdatert: 16.02.12 17:56

Inne i det mørke, hippe lydstudioet i Soho er det to ansikter som lyser opp: Gitaristene Knut Schreiner (37) og Trond Mjøen (31) er stolte som haner over den nye platen sin.

- Jeg trengte et band å bli voksen i, sier Schreiner til VG.

- Turboneger, mitt andre band, er noe helt annet, et konseptuelt band med musikalske rammer som er hugget i stein for 15 år siden, fortsetter han.

Bandet Schreiner skal bli voksen i, er Mirror Lakes - den nye, norske supergruppen som etter planen slipper sitt debutalbum ved påsketider.

VG møter Schreiner og Mjøen i The Magic Shop Recording Studios, der mange titalls storselgere er spilt inn, og der nordmennenes plate blir mikset ferdig i disse dager.

Flere nyheter på Rampelys-forsiden!

Wilco-link

Den jobben gjøres av Tom Schick, en mann som har produsert artister som Rufus Wainwright, Ryan Adams og Norah Jones.
Foruten den siste platen til det legendariske bandet Wilco.
Plateselskapet Warner Music Norge forsøker å markedsføre Mirror Lakes som «Norges svar på Wilco».

VG har fått tyvlytte til seks låter som blir å finne på Mirror Lakes' debut - og sammenligningen er ikke dum, selv om Mirror Lakes først og fremst høres ut som et nytt og friskt band.

- Vi har kanskje noe av den samme tilnærmingen til prosessen, til det å være band, som Wilco, men musikalsk vet jeg ikke om det erså likt, sier Trond Mjøen.

Men Mirror Lakes kan like mye minne om klassisk Neil Young - dette er organisk, varm rock type Los Angeles 1971 - men med et moderne uttrykk og en uvanlig sterk vokal.
Dette er en ekte norsk supergruppe, fordi den består av medlemmer fra en rekke kjente norske band.

De to gitarheltene spilte sammen i Euroboys, mens Schreiner før det gjorde seg bemerket i Kåre & The Cavemen, og selvsagt Turboneger. Med seg har de vokalist Frode Fivel (37), bassist Håvard Krogedal (33) og trommeslager Arne Mathisen (29) fra band som Hello Goodbye, I Was A King, Heroes And Zeroes og Loch Ness Mouse.

- Jeg har jobbet i dette studioet tidligere. I 2007 spilte vi inn den siste plata med Turboneger der Hank Von Helvete er med. Omtrent på den tiden var jeg veldig i tvil om jeg ønsket å fortsette å være rockemusiker i voksen alder. Jeg hadde begynt å nærme meg midten av 30-årene. Men rett etterpå så skjedde det to ting som hadde både en positiv og negativ effekt. For det første ble jeg pappa, og så fikk jeg kreft like etterpå.

- Jeg gikk gjennom behandling i 2008, og det utløste en ny inspirasjon for meg. For første gang fikk jeg en gitar hjem i leiligheten min, det har jeg aldri hatt før. Så jeg begynte å leke med musikk som kanskje var litt mer personlig, litt mer seriøs enn ting jeg har gjort med Turboneger og Euroboys. Mye av det er blitt tatt med videre til det man hører på denne platen her.

- Hvorfor ville du slutte å spille?

- Når man går inn i dette som ungdom, så vet man ikke hva det er. Det har vært oppturer og nedturer. Det er ikke noen hemmelighet at det er vanskelig å kombinere det å være musiker med voksent liv i Norge. Vi hadde lyst til å ha et band som vi ikke knyttet så store ambisjoner til kommersielt sett, et band som spilte musikk man liker, litt som det var da man begynte. Vi er gammeldagse bandromantikere, vi liker band bedre enn soloartister, fastslår Knut Schreiner.