Norge til Eurovision-finalen!

LISBOA(VG)Anspentheten og nervøsiteten slapp taket for vill jubel da Norge ble ropt opp som det syvende landet fra scenen i Lisboa - vi er i Eurovision-finalen lørdag!

Artikkelen er over ett år gammel

– Fantastisk. Nå er jeg veldig letta, sa Alexander Rybak til NRK rett før pressekonferansen etter semifinalen, og uttrykte en stor takk til alle som har stemt på han, også i den norske finalen i Melodi Grand Prix.

Alexander Rybak skal opptre i finalens første halvdel lørdag.

Klare er også Sverige og Danmark, slik at det blir en bred og sterk nordisk front i finalen lørdag kveld.

Disse landene er klare etter kveldens semifinale: Serbia, Moldova, Ungarn, Ukraina, Sverige, Australia, Norge, Danmark, Slovenia og Nederland.

En energisk og tent Alexander Rybak høstet stormende jubel både i sal og presserom da han åpnet den andre semifinalen i årets Eurovision Song Contest. Selv var han superfornøyd. Men han falt fra tredje- til femteplass på bettinglista etter sin opptreden.

Det viser helt oppdaterte tall fra Oddschecker. Fra før hadde Norge Kypros og Israel foran seg - ved 22-tiden torsdag kveld var vi også passert av Litauen og Frankrike.

Likevel uttrykte Alexander Rybak tilfredshet etterpå.

– Etter mange uker med forberedelser, er det deilig å endelig vise Europa hva vi har å by på. God følelse!! Består vi «eksamen» i kveld, skal jeg kose meg enda mer på lørdag og lage skikkelig fest. Veldig fornøyd med kvelden så langt, sier Alexander Rybak.

Den siste ukens stemmeproblemer syntes uansett langt unna for Alexander Rybak som førstemann ut i kveldens semifinale. Under prøvene tidligere på dagen virket det som om han holdt litt tilbake, men han hadde på forhånd lovet å åpne semifinalen med et pang, og dét løftet holdt han.

– Salen kokte, topp stemning. Dette seiler til finalen, uten tvil, kommenterte Morten Thomassen i den norske Melodi Grand Prix-klubben etterpå.

VG oppdaterer denne saken fortløpende gjennom semifinalen!

Eurovision Song Contest: Semifinale 2 – terningkast låt for låt

– I finalen er det nok ikke gunstig å være først ut, men i semifinalen tenker jeg bare at det er supert å få anledning til å pangåpne showet, sa Rybak i et VG-intervju da det ble klart at han var først i den andre semifinalen.

Den svenske Eurovision-guruen Tobbe Ek var også sikker på finaleplass for Alexander Rybak da VG snakket med han tidligere på torsdagen.

– Han går så absolutt til finalen, det er det ingen tvil om. Han kan faktisk vinne hele semifinalen, og han kommer sikkert også til å slåss om seieren i finalen, sa Ek.

VGs Tor Martin Bøe anmelder alle kveldens semifinale-låter fortløpende og ga en sterk firer til Alexander Rybak. Han mener Rybak må bli enda mer energisk i finalen lørdag dersom dette skal nå helt opp.

Da er det verre med våre danske venner - Rasmussen - som fikk terningkast to.

– Her klarer faktisk Danmark å gjøre låten mye mer pinlig enn den opprinnelig var, skriver Bøe nådeløst.

PINLIG: Ikke Danmark eller Rasmussens kveld i Lisboa, mener VGs anmelder. Foto: Armando Franca / TT NYHETSBYRÅN

Også Polen får det glatte lag av Bøe:

– Her skulle jeg nesten ønske terningen hadde minustall, skriver han.

Da er han langt mer positiv til svenskenes Benjamin Ingresso som får en firer på terningen.

– Overbevisende selvsikker, skriver Tor Martin Bøe og legger til at Ingrossos «Dance You Off» er en av få låter som hadde tålt et liv på utsiden av Eurovision også.

Før kveldens semifinale falt Alexander Rybaks «That’s How You Write A Song» ned på tredjeplass igjen på bettinglistene, bak Kypros og Israel, men en solid gjennomført semifinale i kveld kan fort føre ham mot toppen igjen foran lørdagens finale.

Etter juryprøven onsdag kveld - som er den de internasjonale juryene stemmer etter - var han fornøyd.

– Jeg er stolt av hva vi leverte. En god start, kom det fra Rybak via hans pressetalspersoner i NRK.

Svenske aviser slakter Alexander Rybak før semifinalen

Alexander Rybak har vært skjermet for pressen siden søndag for å spare stemmen, som han har slitt litt med denne uken, samtidig som han har hatt influensa. Han er likevel storfavoritt til å gå videre til finalen i kveld, sammen med blant andre Sveriges Benjamin Ingrosso.

Også før den norske Melodi Grand Prix-finalen var det antydning til stemmedrama før Alexander Rybak skulle synge siste gang, men et hurtig dampbad hjalp ham til å få tilbake både pust og rene stemmebånd slik at han kunne sikre seieren og bli Norges representant til Eurovision 2018 i Lisboa.

Norge og NRKs øverste sjef for de musikalske festlighetene i Lisboa, Stig Karlsen, var rolig, tross Alexander Rybaks stemmeproblemer, da VG snakket med han tidligere i uken.

– Alexander er på bedringens vei, og heltent for kveldens semifinale. Prøvene har gått så bra at selv de som har vært mest skeptiske til ny Rybak-suksess, nå har snudd. Vi går inn i konkurransen med favorittstempel sammen med Kypros og Israel. Det er et svært godt år for Eurovision, med mange gode låter og artister, så dette blir en thriller, sa Karlsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder