- Det var helt fiasko

JERUSALEM (VG) Foran flere hundre millioner TV-seere sviktet teknikken Stig van Eijk. Han hørte ingen musikk, kun smertefullt bråk i øret. Nå vuderer han søksmål.

Norges håp i årets Melodi Grand Prix, Stig Van Eijk, vurderer å kreve erstatning av arrangøren på grunn av lydproblemene i lørdagens finale. For Stig Van Eijk ble Grand Prix-finalen en gedigen nedtur. Han fikk alt for høy lyd rett inn i øret mens han fremførte sangen sin, og dette førte til akutte problemer med hørselen og kraftig hodepine. - En legekontroll vil avgjøre om det blir aktuelt å kreve erstatning, sier Stigs far, Bjørn Van Eijk, til P4. Etter å ha vært plaget av tekniske uhell gjennom hele uken, sviktet det også i finalen for Van Eijk.

Rett etter at Sveriges Charlotte Nilsson jublet på scenen, sa en deppa Stig:

- Dette er bare helt tragisk. Det var bare helt fiasko.

Ble ikke bedre

Med en gang han entret scenen fikk han den ekstremt høye lyden på øret. Han håpet i det lengste at det skulle rette seg.

- Jeg snudde meg til danserne og forsøkte å si at det var ille.

Men lyden ble ikke bedre. Tvert om. Han vurderte likevel ikke å bryte, selv om han skjønte hvor det bar.

- Lyden var helt fryktelig. Jeg har vondt i hodet og øret ennå. Det gjør særlig vondt når jeg hører litt høye lyder, sa Stig.

- Det er klart jeg er fryktelig lei meg. Dette er bare det verste som kunne skje. Jeg hadde gledet meg til dette og til festen, nå vet jeg ikke om jeg vil gå. Kanskje jeg bare går på rommet og kuler'n, sa en deppa Stig.

Protest

Han håpet i det lengste at han skulle få en ny sjanse.

- Med en gang jeg gikk av scenen sa jeg at det hadde gått helt galt.

Kort tid etter Stigs opptreden leverte NRK inn en formell protest. Både NRK og Stigs manager, Peter Brandt, ønsket at han skulle få en ny sjanse på scenen.

- Vi har formelt tatt kontakt med producer Ahalon Eldar-Goldfinger, påpekt hva som er problemet og bedt om ny gjennomgang, men det er blitt avslått, sa NRKs delegasjonsleder, Jon Ola Sand.

- Var det realistisk å be om å få synge på nytt?

- Jeg tvilte på det, medga Sand, som hadde forståelse for at protesten ikke ble tatt til følge.

- Går det dårlig på femmila om noen strør sand i sporet er det synd, men direktesending er direktesending, og jeg er ikke sikker på at Stig er den eneste som har hatt problemer i kveld, sa Sand.

Skjebnesvangert

Arrangørens pressesjef, Ilan Shenfield, påsto at Stigs nummer hadde gått helt fint, at lyden hadde vært upåklagelig, og at det derfor ikke var grunnlag for å ta klagen til følge.

Det ble en skjebnesvanger avgjørelse for Stig. Tidligere i går var han nøktern optimist:

- Jeg håper jo på det beste, men tar det som det kommer, sa 18-åringen, som da bare gledet seg til å entre scenen. For endelig - etter mange vanskelige prøver - hadde generalprøven gått som den skulle. Og tross problemene hadde han ikke mistet hverken motet eller konsentrasjonen. Han hadde tro på at det skulle gå bra til slutt. Stig hadde forberedt seg til den store kvelden omtrent som en idrettsmann: Etter en god natts søvn ruslet han rolig rundt, spiste godt, fikk i seg tilstrekkelig med væske, og så video med opptak fra prøvene.

- Og så har jeg sett på videoen vi har tatt fra alle dagene her. Utrolig morsomt å se alt vi har opplevd. Jeg har kost meg veldig; fint vær og hyggelige folk, oppsummerte Grand Prix-finalisten, hvis mobiltelefon i går hadde fått sprengt beskjed-kapasiteten.

Så mange hadde ringt og ønsket ham til lykke foran finalen. Det hjalp ikke.

Stig tror imidlertid ikke gårsdagens finale vil få konsekvenser for hans musikalske fremtid.

- Nei, jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger her, så det er jeg ikke redd for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder