DET SISTE BILDET: Her forsøke ambulansepersonellet desperat å vekke Michael Jackson tilbake til livet. Foto: National Photo Group/ All Over Press

Her prøver de forgjeves å redde Michael

Kan ha vært død før ambulansen kom

LOS ANGELES/OSLO (VG Nett) Her er bildet som viser ambulansefolkenes desperate kamp for å redde popkongen Michael Jackson etter den fatale hjertestansen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Home | Michael Jackson Official Site

Michael Jackson var verken ved bevissthet eller respiratorisk da han ble funnet kollapset i sengen sin i sitt hjem i Holmby Hills i Los Angeles torsdag kveld norsk tid. Da lege og ambulansepersonell var på plass få minutter etterpå, startet en intens kamp på liv og død.

Har du sett, møtt eller opplevd Michael Jackson live?Send inn dine bilder eller video fra opplevelsen her!

Den fortvilede personen som ringte inn nødsamtalen hadde allerede da prøvd hjertemassasje - uten resultat.

- Han puster ikke, han puster ikke. Kom fort, lyder den intense meldingen på nødsambandet fra det som trolig er Michael Jacksons livvakt.

VGTV:Hør den dramtiske 911-samtalen her

PROTOKOLL:Send din siste hilsen til popkongen her

Jobber mot tiden

På bildet VG Nett publiserer i dag, er to ambulansemenn i ferd med å gi en livløs Jackson hjerte- og lungeredning. Den ene holder hånden mot brystkassen hans for å komprimere hjertet hans. Den andre gir ham kunstig ånderett via en spesiell tube for å ventilere lungene.

Tiden er knapp. Personellet har allerede brukt rundt 40 minutter på å prøve å få liv i vår tids største popikon inne i hjemmet hans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TILKALTE AMBULANSE: Ambulansepersonellet prøvde å gjenopplive Jackson i 40 minutter i hans hjem i Holmsby Hills før de brakte han til sykehus. Foto: National Photo Group/ All Over Press


Nå er behandlingen overført til ambulansen. På vei til sykehuset fortsetter ambulansefolkene med hjerte- og lungeredningen. Forgjeves. Hjertet til Jackson vil ikke starte å slå igjen etter stansen en knapp time i forveien. Kort tid etter at han ankommer UCLA Medical Center, blir Jackson erklært død og en hel verden rystet.

Ifølge Kjell Joakimsen, lege og spesialist i anestesiologi ved Rikshospitalet, var det ut ifra bildene vanlig internasjonal akuttmedisinsk prosedyre som ble fulgt da helsepersonellet prøvde å få liv i Jackson. Avhengig av personellets trening og utstyr intuberes pasienten. Den tuben som ble brukt for å gi Jackson kunstig ånderett, er sjelden i Norge og brukes kun på Vestlandet.

LES OGSÅ:Her haster ambulansen avgårde til sykehuset

- Svært kritisk

KRITISK: Kort tid etter at dette bildet ble tatt ble verdens største popikon erklært død, 50 år gammel. Foto: National Photo Group/ All Over Press

Helsepersonellet brukte anslagsvis 40 minutter på å prøve å redde Jackson i hans hjem, før han ble ført over til ambulansen og kjørt til sykehuset. Det er slett ikke uvanlig at man jobber så lenge på skadestedet før man drar av gårde til sykehuset, ifølge Joakimsen.

De har trolig brukt tiden på å starte hjerte- og lungeredning, intubert, lagt venøse innganger, innhentet en kortfattet situasjonsrapport og som en del av hjerte- og lungeredningen prøvd livreddende medikamenter. Alternativt kan de ha prøvd motgifter og muligens el-sjokk av hjertet.

- Det vurderes fra gang til gang hvorvidt behandling bør skje på stedet eller om umiddelbart frakt til sykehuset er mest gavnlig, sier Joakimsen til VG Nett.

Akutt hjerte- og lungeredning av denne sorten er vanligvis et uttrykk for en svært kritisk tilstand.

- Behandlingen som gis her er vanlig på pasienter med respirasjon- og hjertestans, eventuelt med større hjerneskader. Tilstanden er da svært kritisk, sier legen.

DISKUSJON:- Forferdelig trist!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INN PÅ AKUTTMOTTAKET: Dette dramatiske bildet viser ambulansepersonalet som haster inn på akkuttmottaket med Michael Jackson. Foto: X17online.com

- Hvert minutt teller

Marginene blir da ørsmå mellom liv og død. Tiden fra hjertestansen inntreffer til hjerte- og lungeredning iverksettes må være så kort som overhodet mulig. Hvert minutt teller.

- For hvert minutt som går uten hjerte- og lungeredning, synker sjansene for overlevelse dramatisk, sier Joakimsen.

I Jacksons tilfelle skal ambulansen ha vært på stedet få minutter etter at nødsamtalen ble ringt inn. Det kan ha vært for sent. Jackson kan i teorien ha vært død allerede da ambulansen ankom, og det er slett ikke utenkelig at han døde momentant av hjertestansen.

ANNONSERTE KONSERT: Michael Jackson annonserte en serie med konserter i London tidligere i år. Foto: AP

- Det er ikke utenkelig, sier spesialisten.

På en pressekonferanse i natt sa rettsmedisinerne som har foretatt de første obduksjonsundersøkelsene av Jackson at ingenting tyder på at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet til den 50 år gamle legenden. Men det er for tidlig å fastslå hva som førte til hjertestansen.

Fredag ble det imidlertid spekulert mest i at en overdose smertestillende kan ha tatt livet til Jackson.

En talsmann for rettsmedisinerne som obduserer Jackson, bekreftet fredag kveld at artisten gikk på flere reseptbelagte medikamenter, han ønsket ikke å gå nærmere inn på detaljer om disse. Bare timer før han døde skal en lege ha satt en injeksjon med middelet Demerol i popkongen.

TETT PÅ NETT:Lederen for Michael Jacksons norske fanklubb svarte leserne etter dødsfallet

Under stort press

Ifølge overlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk er det morfinbeslektede stoffet svært vanedannende og potensielt meget farlig i for store doser. Legen som skal ha gitt ham injeksjonen ble fredag etterlyst etter å ha forsvunnet fra boligen til Jackson. Han skal den siste tiden ha bodd sammen med Jackson, og ifølge nødsamtalen skal det ha vært en lege til stede i huset da Jackson kollapset. Det er ikke bekreftet at dette er samme lege.

Men politiet er svært interessert i å snakke med legen, og skal fredag ha tauet inn bilen hans og tatt beslag i resepter som ble funnet på eiendommen. Ifølge kjendisnettstedet TMZ.com skal legen nå ha ytret at han vil melde seg innen kort tid.

Stress har også blitt trukket frem som en mulig utløsende faktor i forbindelse med dødsfallet. Michael Jackson var under stort press i forbindelse med sitt meget bebudede comeback.

To og en halv uke før han skulle gjøre tidenes pop-comeback på Londons O2-arena, døde den verdensberømte 50-åringen - angivelig av hjertesvikt. Konsertrekken, som Michael så spent og gledesstrålende kunngjorde for kort tid tilbake, blir aldri noe av.

LES OGSÅ:Dette var hans liv

SAMLESIDE:Les alt om Michael Jackson her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder