Broren til hovedanklageren forklarte seg: Tatt for løgn i retten

Jackson-saken kan være i ferd med å rakne

NEW YORK (VG) Straffesaken mot Michael Jackson (46) er i ferd med å falle fra hverandre, bare en drøy uke etter at den kom i gang for alvor.

Artikkelen er over 15 år gammel

FÅR GOD HJELP: Michael Jackons forsvarer plukker fra hverandre forklaringene til vitnene i saken. Aktors kronvitne ble tatt i løgn i retten i går. Foto: AP

Nok en gang innrømmet et viktig vitne å ha løyet.

Vitnet var ingen hvem som helst, men lillebroren til 15-åringen som hevder han ble sex-misbrukt av Jackson. Den ett år yngre broren er den eneste som påstår at han med egne øyne har sett Jackson forgripe seg, og han er derfor et av aktoratets kronvitner.

Da Thomas Mesereau dro fram et pornoblad med tittelen Barely Legal som 14-åringen i retten mandag hevdet at Michael Jackson hadde vist ham og broren på Neverland, ble forvirringen komplett:

Mesereau pekte på pagineringen og viste til at sex-bladet var datert august 2003, over et halvt år etter at guttene sist hadde vært på Neverland.

Løyet under ed

- Jeg sa aldri at det var akkurat det bladet. Det er ikke akkurat det samme som han viste oss, sa gutten i retten i går da han ble krysseksaminert.

Mesereau fikk også gutten til å innrømme at han tidligere har løyet under ed. I en skilsmissekrangel mellom faren og moren for noen år tilbake, vitnet 14-åringen og sa at far aldri hadde slått ham.

Så endret han forklaring.

- Da du ble spurt om faren din noen gang hadde slått deg, svarte du «aldri». Fortalte du sannheten?

- Nei, svarte gutten.

14-åringen fortalte mandag at han hadde sett Michael Jackson gå naken på soverommet, at Jackson hadde skjenket ham vin, og at Jackson to ganger hadde masturbert storebroren. Et ødeleggende vitnemål mot Jackson, men det var før krysseksamineringen.

Gutten ble i går spurt om han hadde løyet da moren i 1999 saksøkte kjøpesenterkjeden JC Penny for vold og seksuell trakassering etter at familien hadde blitt pågrepet av vaktene, mistenkt for butikktyveri.

DEMONSTRERER: Støttegruppe for misbrukte barn viste tydelige sin plakater utenfor rettssalen i går. Foto: AP

- Jeg husker ikke, svarte 14-åringen, som ifølge CNN fremsto usikker, vag og selvmotsigende.

Sa ja og nei

Da 14-åringen ble spurt om han hadde møtt advokat Larry Feldman sommeren 2003, sa han først nei, så ja, og nei igjen. Gjentatte ganger sa gutten at han ikke husket episoder, navn og tidspunkter.

Kanskje ikke uvanlig for en 14-åring, men i denne saken er alt med å avgjøre utfallet.

Tidligere har de to guttenes 18 år gamle storesøster vitnet om hva som skjedde på Neverland i februar 2003, men også hun måtte innrømme å ha løyet. Juryen fikk før helgen se en video fra samme tidsrom der familien hyllet Jackson og kalte han for «far».

Michael Jackson og hans skarpskodde advokater har hele tiden hevdet at pedofilibeskyldningene er absurd oppspinn, diktet opp av moren til de to guttene for senere å kunne saksøke Jackson for millioner.

Mesereau har under rettssaken i Santa Maria vist til at kvinnen har en lang forhistorie med løgner, bedrag og svindel bak seg.

VISKER: Michael Jackson visker ett eller annet til en av sine advokater, Brian Oxamn, under rettssaken i går. Foto: AP

Eksperter

Juseksperter mener nå at Mesereau har lyktes i sitt forsvar av Jackson, og det før stjerneadvokaten har kalt opp et eneste av sine vitner i saken.

Jusekspertene som følger Jackson-rettssaken minner om at alt Thomas Mesereau skal klare for å få klienten frikjent, er å skape mer enn rimelig tvil om popartisten kan ha gjort det han er tiltalt for.

- Jacksons forsvarer har så langt gjort en effektiv jobb med å vise selvmotsigelser i vitnenes forklaringer, ikke så mye i forhold til selve beskyldningene, men rundt historien i seg selv, sier CBSs juridiske kommentator, Andrew Cohen.

- Jackson er meget fornøyd

Michael Jackson syntes ifølge sin egen talskvinne Raymone K. Bain det var tungt å høre anklagerens bror forklare seg i retten. Etter at Thomas Mesereau hadde stilt sine spørsmål til gutten tirsdag var popstjernen langt mer fornøyd.

- Michael følte seg bedre etter at dagen var over i dag enn han gjorde i går (mandag). De uforskammede og slibrige påstandene og detaljene, som alle er usanne, var sårende og flaue for Jackson, skrev Bain i en pressemelding tirsdag.

- Jackson har stor tillit til forsvarsteamet som er ledet av Thomas Mesereau, og at de vil fortsette å fremkalle sannheten. Han synes at Mesereau gjør en fremragende jobb, uttalte Bain.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder