NORSKE FINALISTER: Sverre Kjeldsberg (t.v.) og Mattis Hætta på scenen etter å ha vunnet den norske finalen med sangen «Sámiid Ædnan». Foto: NTB arkivfoto Paul Owesen / SCANPIX

Krangler om joikerettigheter til 30 år gammel sang

For over 30 år siden sang Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta «Sámiid Ædnan» i Melodi Grand Prix. Nå truer en reineier med rettssak fordi han mener at det er han som eier joiken som ble brukt i sangen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

«Sámiid Ædnan» vakte oppsikt både innenlands og utenlands da den tidligere Pussycats-legenden Sverre Kjelsberg slo seg sammen med Mattis Hætta og joiket Norge fram til tredje sisteplass (16. plass av 19) i 1980.

Joiken til Mattis Hætta, som er en viktig del av melodien, har blitt like legendarisk og ble sist brukt i nyinnspillingen av den amerikanske skrekkfilmen The Thing som hadde premiere i oktober i år. Filmen har flere norske skuespillere på listen.

Nå hevder reineieren Isak Mathis Triumf at joiken tilhører ham, og at han fikk den i gave fra sin tante i 1966. Nå vil han ifølge NRK gå rettens vei for å få tilbake rettighetene til joiken.

- Vi samer skjønner jo ikke hvor store penger det kan være snakk om, og hvor mye vi faktisk kan tjene på dette. Derfor har jeg ikke reagert tidligere, sier Triumf.

Som rettighetshaver får man utbetalt penger for hver gang en sang blir spilt i offentlig sammenheng, det være seg enten på radio, TV, under konserter eller som lydspor på en film.

Verken Sverre Kjelsberg (som er oppført som komponist) eller Mathis Hætta vil kommenterte saken. Hætta, som nå heter Simonsen Hætta, har tidligere sagt til NRK at saken ble diskutert for 30 år siden og at han anser seg som ferdig med den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder