TOPPER IGJEN: Avicii. Foto: AFP

TOPPER IGJEN: Avicii. Foto: AFP Foto: ,

Avicii fikk blodslakt, topper VG-lista

Søt hevn for svensken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tim «Avicii» Bergling (26) ble hyllet verden rundt for sitt to år gamle debutalbum «True». Forrige fredag kom oppfølgeren «Stories». Den har fått en helt annen mottagelse.

VGs anmelder Karima Andrea Furuseth gikk like godt hen og utropte «Stories» til «årets verste»-kandidat.

«Det eneste jeg etterlates med er frustrasjonen over ikke å kunne fullstendig beskrive den enorme antipatien denne platen får meg til å føle», skrev hun.

Furuseth var ikke alene om misnøyen. Dagbladets anmelder nøyde seg med terningkast 2.

Sliten: Avicii utsetter alle konserter

Men det er ikke bare norske anmeldere som misliker Aviciis nye album. Også i artistens hjemland er det lunken stemning.

Den høyprofilerte svenske kritikeren Jan Gradvall mente det var «Thriller»-takter over det første Avicii-albumet, og ga det full pott. «Stories» får imidlertid bare to stjerner av fem mulige.

«Helt vanlig anonym pop», skriver Gradvall i Dagens Industri.

Aftonbladet gir på sin side tre av fem mulige, og påpeker at det beste Avicii kan gjøre nå er å ta en pause.

Snakker ut: Avicii: – Føler meg som en 45-åring

I USA gir Rolling Stone to av fem stjerner. Billboard gir tre av fem.

Likevel ser det foreløpig ut til at Avicii beholder fanbasen sin. I alle fall er det nok av dem til at «Stories» i dag går rett til topps på VG-lista.

Også i Sverige går platen til førsteplass. Mange land har i skrivende stund ikke offentliggjort salgsliste for den siste uken, men i Storbritannia må «Stories» nøye seg med en niendeplass, der «True» gikk rett inn på annenplass i 2013.

«Stories» må dessuten jobbe hardt og lenge for på sikt å matche forgjengeren på Norges offisielle salgsliste for musikk.

«True» har ligger på VG-lista i 100 uker, og forsvant ut først for tre uker siden. Den lå fire uker på førsteplass, og tilbragte nesten hele det første året på topp 10.

Avicii er også sentral på singelen som topper VG-lista for låter denne uken.

Sangen åpner med tekstlinjen «I took a pill in Ibiza, to show Avicii I was cool». Låten er laget av amerikanske Mike Posner, som har skrevet en rekke hits for andre – som Justin Bieber, Maroon 5 og Austin Mahone – og dessuten var med på Avicii-singelen «Stay With You» i 2012.

Posner gjorde det for øvrig stort med låten «Cooler Than Me» i 2010 – en topp 10-hit både i USA, Storbritannia og Norge.

«I Took A Pill In Ibiza» er imidlertid også en norsk suksess. Versjonen som topper VG-lista er en remiks gjort av produsentveteranene Simen Eriksrud og Espen Berg, som nå kaller seg SeeB.

Husker du? Lady Gaga i studio hos Donkeyboy-produsentene

Tidligere har de toppet VG-lista med tre Donkeyboy-låter og to Grand Prix-slagere – Maria Haukaas Mittets «Hold On Be Strong» og Bjørn Johan Muris «Yes Man».

Nå er det rendyrket klubbmusikk som gjelder for duoen.

SUKSESSDUO: Simen Eriksrud (t.v.) og Espen Berg, som nå går under navnet SeeB. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Vi ble lei av å reise rundt i USA og England for å ha sessions med forskjellige låtskrivere og artister. Det ble mye prat og lite hits, forteller Eriksrud.

I stedet begynte de å legge ut låter gratis på SoundCloud. Blant dem en remiks av kanadiske Kieszas «Cut Me Loose». Den gikk til topps på nettstedet Hype Machine, som holder øye med hva som er populært i bloggsfæren.

– Da forstod vi at vi var inne på noe. Vi har alltid vært glade i dansbar musikk, og for oss var det naturlig å satse på det når vi først skulle gå for noe som var 100% oss selv. Vi hadde jo holdt på i ytterkantene av dansesjangeren i noen år, gjennom pop-produksjonene vi har gjort, men vi ville ta det et steg videre.

– Hvilke erfaringer har dere med å ta piller på Ibiza?

– Vi har aldri vært på Ibiza, men stoler helt og holdent på Mike Posners egne erfaringer.

– «I Took A Pill In Ibiza» er foreløpig et norsk hitfenomen; er det noen planer for låten i andre markeder?

– Universal jobber nå med låten i hele Skandinavia, så det blir spennende å se hvordan det går. For oss har det vært tilfeldig og selvfølgelig morsomt at den har blitt en hit her i Norge, da ingen har visst at SeeB er norsk. Vi krysser fingrene for at låten gjør det like bra i andre land.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder