FØRSTE KONSERT I NORGE: Katy Perry (30) scenedebuterer på norsk jord i kveld, foran over 20.000 tilskuere. Foto: AFP Foto: ,

Stargate om Katy Perry: – Morsom, smart og undervurdert

Når Katy Perry avslutter kveldens konsert på Telenor Arena, er det med låten hun lagde sammen med de norske hitsnekkerne Tor Erik Hermansen og Mikkel Storleer Eriksen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Firework» fra 2010 er ifølge Wikipedia den amerikanske superstjernens største hit i USA. Til dags dato har den solgt rundt syv millioner eksemplarer bare i hjemlandet hennes.

Låten er fast finalenummer på Perrys «Prismatic»-turné, som kommer til Fornebu i kveld. Den var også siste sang i hennes hylledepauseunderholdning på årets Super Bowl, som ble sett av rekordmange 118,5 millioner TV-tittere i USA.

«Firework» var ifølge Stargate den første låten de lagde sammen med Perry, og tok bare én dag å spikre.

– En bra dag på jobben. Vi lagde musikken, hun lagde «topline», altså tekst, melodi og konsept, og jeg vil si at den viser at hun er på øverste nivå hva låtskriving angår, sier Hermansen.

– Jeg tror ikke folk er klare over hvor dyktig hun er til det. Hun har jo jobbet mye med Max Martin og Dr. Luke, og da er det ikke alltid så lett å vite hvem som egentlig har skrevet sangene. Men da vi møtte henne ble det klart for oss hvilken talentfull og målrettet låtskriver hun er.

Stargate, som har ti nummer én-hits i USA på CV-en, ble også mektig imponert av Perrys stemmekvaliteter.

KATY-KOMPISER: Tor Erik Hermansen (t.v.) og Mikkel Storleer Eriksen (begge 42) i Stargate. Foto: THOMAS NILSSON Foto: ,

– Som vokalist vil jeg si at hun er undervurdert. Hun synger jo fletta av de fleste. Da vi lagde «Firework» la vi ned en demovokal første kvelden, som var veldig bra og rå. Vi bestemte oss for å beholde den akkurat som den var, uten korister eller overdubbinger. Det kan du bare gjøre med de virkelig gode vokalistene. Katy kler den råskapen. Fordi hun som regel synger slike perfekt produserte pophits tror jeg ikke folk tenker over hvor god hun er som sanger, forteller Hermansen.

Perry, som har 67 millioner følgere på Twitter, hylles ofte for sine «girl next door»-kvaliteter. Også av Hermansen:

– Katy er slik at hvis hun tar på seg yogabukser og cap, kan hun nok stort sett gå i fred på gaten. Hun er i stand til både å skru det ned og å skru det opp. Sånn sett har hun en slags ordinær kvalitet, men hun har veldig mye mer å by på enn det. Hun er utrolig smart, hun er kjapp i hodet og har bra humor. Morsom å være sammen med.

Stargate har til nå laget fire utgitte Perry-låter; to på albumet «Teenage Dream» (2010) og to på «Prism» (2013).

– Vi lagde også «Black Widow» sammen med henne, som hun bestemte seg for å gi til Iggy Azalea, og den gikk jo til tredjeplass i USA i fjor høst, så vi har bra «track record» med Katy. Er hun klar for å jobbe mer med oss, er vi klare.

Som samarbeidspartnere med artister som Rihanna og Beyoncé er Stargate godt vant med høy stjernefaktor. Å jobbe med Perry var like fullt en opplevelse for duoen.

PÅ SCENEN: Slik fremstår Katy Perry under sin pågående turné. Foto: AP Foto: ,

– Ikke minst var det gøy å lage en låt med henne som ble like stor – eller større – enn hitene som ble laget av teamet som breaket henne. Hun var på godt og vondt «gift» med Luke og Max, og når du er i den situasjonen er det fort gjort for en artist å tenke at det er best å holde seg til de faste produsentene. Vi vil gjerne lage låter som blir godt mottatt når de slippes, men det er også gøy når de viser seg å tåle tidens tann, som «Firework». Det var et stort øyeblikk å se hvordan de løste den med produksjon og fyrverkeri på Super Bowl.

– Hva kan publikum i Telenor Arena vente seg i kveld?

– De får full Perry-pakke, og det betyr et show i ordets rette forstand. Konsertene hennes har veldig musikalinspirerte numre, konsepter og kostymer, og jeg tror veldig mange av de ideene er hennes egne. Jeg tror også at publikum får se mye av humoren hennes. Summen av dette er jo at hun byr på seg selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder