Gustav Lorentzen er død

MUSIKK

(VG Nett) Gustav Lorentzen (62), kjent som Ludvigsen fra Knutsen og Ludvigsen, døde onsdag, opplyser sønnen hans.

Publisert: Oppdatert: 22.04.10 07:10

Lorentzen døde av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen onsdag.

- Vi mottok en melding litt over halv seks om at en deltaker hadde falt om og fått hjertestans under et orienteringsløp i Espedalen i Blomsterdalen. Grunnen til at vi ble orientert var fordi det er mye folk i området, og måtte bistå ambulansepersonell. Kvart over seks ble han konstatert død, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt til VG.

Lorentzen er kjent som Ludvigsen i duoen Knutsen og Ludvigsen. Sammen med sin makker Øystein Dolmen sto han bak kjente låter som «Grevling i taket», «Kanskje kommer Kongen» og «Dum og deilig».

- Respekt i alle leire

- Jeg logget meg på og så nyheten for ti minutter siden. Det er så trist, jeg har ikke fått summet meg ennå, sa DDE-vokalist Bjarne Brøndbo til VG Nett i går kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han har spilt med Knutsen og Ludvigsen ved flere anledninger og husker Lorentzen som et intelligent menneske.

- Han var så smart, og jeg var fascinert over hvordan Knutsen og Ludvigsen klarte å skrive sanger som egentlig var rettet mot barn, og fikk de til å bli så universelle. Den duoen klarte å viske ut skillelinjene mellom sjangrene i musikken, sier Brøndbo.

Se bilder fra Gustav Lorentzens karriere

Til helgen skal det være åpning av Namsos Rock City og Brøndbo håper nå at de kan benytte anledningen til å hedre Lorentzen.

- Han var hedret i alle leire, og jeg har vært begeistret for dem helt fra jeg var barn, sier DDE-vokalisten.

Hva er ditt beste minne om Gustav Lorentzen?Si din mening her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også Sondre Lerche uttrykker sin sorg over tapet av musikeren.

- Min venn, den store Gustav Lorentzen, fra den legendariske popduoen Knutsen og Ludvigsen, døde i dag altfor tidlig, skriver Lerche på Twitter.

Komiker Terje Sporsem husker Lorentzen med «Grevling i taket».

- Uff. En dag skal vi sitte sammen med grevlinger i taket og spille på en skinke og snakke tull. Gleder meg. RIP Gustav L, skriver han på Twitter.

Forfatter Erlend Loe skriver på Twitter at han hører på Knutsen og Ludvigsens Savnevise for å minnes Lorentzen. Også Maria Mena kommer med sine kondolanser på Twitter.

I 2006 svarte Knutsen og Ludvigsen VG Netts lesere tett på nett.Les svarene fra nettmøte her

- Gustav Lorentzen har alltid vært mitt store forbilde både som låtskriver og menneske helt siden jeg så Knutsen og Ludvigsen i Namsoshallen i 1984. Hvil i fred, skriver Askil Holm i en tekstmelding til VG Nett.

Seks Spellemann

I tillegg til å være vokalist er også Lorentzen kjent som gitarist, komponist og programleder. Han var best kjent som musiker, men var også ambassadør for UNICEF, forfatter av tolv bøker og en iherdig forkjemper for kultur for barn. Blant bøkene Lorentzen står bak er «Min Max» og «Johnny Pyjamas og supersabotørene»

Se Knutsen & Ludvigsens plasseringer på VG-lista her

Lorentzen har mottatt Spellemannsprisen seks ganger, fire av dem som soloartist. Som soloartist har han vunnet Spellemannprisen 1987 for «Ludvigsens hostesaft», 1990 for «Bli blid», 1992 for «1. klasse» og 1995 for «Kanskje kommer kongen». Også den femte og siste soloplaten, «Amadeus» (1997), ble nominert.

Knutsen og Ludvigsen to ble kjent mens de studerte i Trondheim. Duoen skilte lag i 1986, og Lorentzen fortsatte som soloartist. Duoen ble i de senere år gjenforent og har blant annet spilt sammen på en rekke norske festivaler. Blant annet spilte de på Øya-festivalen i 2006. I 2008 kom samleplaten «Dum og deilig: Knutsen & Ludvigsens beste»

Gustav Lorentzen ga ut til sammen 17 plater. Både som den ene halvdelen av Knutsen og Ludvigsen, og som soloartist.