MER KOMPLETT: Chris Medina topper VG-lista fortsatt, men det er ikke derfor dagens liste er historisk. Foto: Wenn.com / Faksimile.

Spotify og WiMP inn i VG-lista

(VG Nett) Dagens VG-liste er historisk. For første gang inkluderes musikkstrømming - streaming - i listegrunnlaget.

Det betyr at de mest populære låtene på strømmingstjenestene Spotify og WiMP også teller ved siden av salg og nedlastning på dagens Topp 20-liste som Chris Medina nok en gang ligger på toppen av.

Strømming av musikk er det nye dopet for stadig flere musikkelskende nordmenn, og oppgraderingen av Norges offisielle hitliste skjer samtidig med at strømming har eksplodert de siste månedene.

Her kan du sjekke VG-lista Topp 20!

- Mer komplett

- Tall fra første kvartal viser at verdien av streams er større enn verdien av nedlastede låter i Norge. Dette viser betydningen av streaming i markedet, og vi er derfor veldig glade for nå å kunne presentere VG-lista Topp 20 med streamingtall fra Spotify og WiMP. Dette gjør lista til en mer komplett salgsliste, sier Marte Thorsby, direktør i plateselskapenes forening IFPI, som utarbeider VG-listen hver uke.

- Det er et viktig steg for oss å bli inkludert på den offisielle hitlisten, ettersom en stor del av norsk musikklytting skjer gjennom Spotify og våre én million brukere. Med denne forandringen blir topplisten enda mer demokratisk og den kommer til å bli påvirket ut fra hva det norske folk velger å lytte til, sier nordisk sjef for svenske Spotify, Öjje Holt, til VG.

Deres norske motstykke, WiMP, er også fornøyd med nyvinningen.

-Dette er en naturlig vei å gå for VG-lista. Mange spår at streaming er i ferd med å bli den dominerende måten å lytte til musikk, og da er det viktig at denne bruken blir speilet på hitlistene. WiMP ser frem til dette samarbeidet, og med bakgrunn i at kundene våre har tilgang til millioner av låter, vil jeg anta at dette også kan påvirke listene, sier digitalsjef Sveinung Rindal, som sier de allerede ser daglige eksempler på at folks lyttemønster blir påvirket av musikk som er tilgjengelig.

Lyttemønster endret

- Nysgjerrigheten for ny musikk virker enda større enn før, mener Rindal.

VGs redaksjonssjef, Arnstein Johansen, ønsker Spotify og WiMP hjertelig velkommen inn i samarbeidet om en så god VG-liste som overhodet mulig.

- VG er veldig fornøyd med denne markante kvalitetsforbedringen av VG-lista. Streaming har på rekordtid blitt en viktig salgskanal for musikk, og tallene herfra styrker VG-listas suverene posisjon som indikator på det norske folks musikksmak, sier han

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder