DUMPET: Xavier Naidoo på en pressekonferanse for sin nye CD i Mannheim i november 2005. Foto: Thomas Kienzle , Ap

Tysk MGP-håp vraket etter protester

Artisten Xavier Naidoo (44) skulle representere Tyskland i Eurovision Song Contest, men bidraget ble trukket etter
15.000 underskrifter mot hans angivelige antisemittiske og homofobe tekster.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag ble det klart at soul og R&B-artisten Xavier Naidoo var valgt ut blant seks konkurrerende bidrag til å representere Tyskland. Lørdag ble han dumpet, melder Reuters.

Den tyske artisten med indiske og afrikanske røtter har solgt millioner av plater, men fikk kraftig kritikk i 2012, da han ga ut låten «Wo Sind» som ble anklaget for å ha tekster som lenket homoseksuelle med pedofile.

Les mer: Her er resultatlisten fra Eurovision-finalen 2015.

ARTIST: Xavier Naidoo opptrer i Leipzig i 2005. Foto: Eckehard Schulz , Ap

Under Tysklands 25-årsjubileum for murens fall i fjor, skal Naidoo ha møtt opp opp til et møte for Reichsbürgerbewegung, en samling ulike grupper som ønsker de tyske grensene tilbake til der de var før andre verdenskrig.

Det var statskanalen ARD som både valgte ut og trakk tilbake låtbidraget fra Naidoo.

– Xavier Naidoo er en fantastisk sanger som sånn jeg ser det hverken er rasistisk eller homofob. Vi visste at han tiltrekker seg ytterpunkter, men intensiteten i reaksjonene overrasket oss. Vi feilvurderte, sier ARD-sjef Thomas Schreiber i en uttalelse.

Har du lest? Måns Zelmerlöw får dødstrusler etter Instagram-bilde.

Den tyske avisen Bild stilte på forsiden fredag spørsmålstegn ved valget av Naidoo. Leder for antirasist-foreningen Amadeu Antonio Foundation, Anetta Kahane, kalte valget problematisk.

Ifølge Eurovoix kom det nær 15.000 underskrifter mot Naidoo gjennom underskriftskampanjer på nettet.

Naidoo selv har på sin Facebookside kommentert at han synes rundvendingen var «helt greit for meg». Han understreker at det var ARD som oppfordret ham til å delta i første omgang.

Tidligere i uken skal han ifølge Reuters ha avvist kritikken, og sagt at han representerer et Tyskland som er åpent mot verden tolerant for ulike religioner og livsstiler.

I en låt gitt ut etter finanskrisen i 2008, refererer Naidoo til den tyskjødiske bankfamilien Rothschild som «Baron Deadschild» og brukte ordet «schmock», melder Reuters.

ARD har sagt de vil velge ut en ny ESC-representant så snart som mulig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder