PÅ SPAREBLUSS: Margaret Berger har flyttet inn i kollektiv. – Det har vært noen flopper etter Grand Prix, og det er kanskje ikke jeg som skal minne folk på dét. Samtidig er det ikke så farlig. Det er lov å prøve og feile litt, sier hun. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

I 2013 vant hun Grand Prix. Nå bor Margaret Berger på hybel

Margaret Berger (30) har trappet ned på bostandard og gir ut musikk selv – en bruddsang med tøff oppvekst som bakteppe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Denne uken ble årets ti Melodi Grand Prix-deltagere lansert med brask, bram og omfattende pressedekning – kommentarer, ekspertanalyser, intervjuer og terningkast.

Les også: – Grand Prix i vanry

Et stykke unna det sterkeste rampelyset har også Margaret Berger sluppet en ny singel.

Berger, trønderjenta som ble kjent i «Idol» 2004, og som tok Norge til fjerdeplassen i Eurovision Song Contest 2013 – vår beste plassering i konkurransen siden Alexander Rybak vant med «Fairytale» i 2009.

– Det var utrolig digg å komme tilbake, sier Berger om comebacket for tre år siden.

HØYT OPPE: Margaret Berger i Malmø 2013, hvor hun dro i land et av Norges beste Eurovision Song Contest-resultater. Foto: MATTIS SANDBLAD Foto: ,

Sjekk: Bowies enke bryter tausheten

– Før Grand Prix var karrieren min ingenting. Det var ikke noen telefoner som ringte. Og så ble jeg dumpet her og dumpet der av alle mulige.

Hun gikk høyt opp på VG-lista og var for alvor tilbake på popkartet. En USA-kontrakt kom på bordet.

Så ble det stille igjen. Et par singler kom og gikk uten oppstuss. Oppfølger-oppturen etter Grand Prix kom aldri.

– Jeg har følt på det selv også. Jeg hadde lyst, men i mitt tilfelle gikk det ikke helt.

Anmeldt: Årets Grand Prix-låter

Det er vanskelig å følge opp en Grand Prix-suksess, mener hun.

INGEN OPPFØLGER: Margaret Berger ved utgivelsen av sitt andre album i 2006. Det er fortsatt hennes siste plate. Foto: TROND SØRÅS Foto: ,

SATSER HARDT: – Jeg kan få til det trygge og gode livet, hvis jeg vil, men for meg er det viktig å få gjort det jeg vil gjøre, sier Margaret Berger fra go'plassen i kollektivet. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

– Fordi den areanen er så unik og spesiell. Å få fremføre nyskrevne låter på TV'en på lørdagskvelden, det er en plattform som nesten ikke eksisterer lenger.

Hun beskriver Grand Prix-triumfen som en «mega-opptur».

– Men det er ikke alltid selvtilliten følger på, selv om ting kan se veldig bra ut på utsiden.

Så du denne? Hadde selvmordsplaner

Kontrakten med det store plateselskapet Universal ble avsluttet i fjor. Gjensidig enighet om det, ifølge begge parter. I stedet har Berger startet sitt eget lille selskap.

– Jeg føler at jeg vet nok om det til å gjøre det nå, og har folk rundt meg som kan hjelpe meg.

Hundre prosent kreativ frihet er viktig, forteller hun.

– Jeg vil ikke ha det slik at noen andre skal ha muligheten til å stoppe en låt jeg har lyst til å gi ut. Nå har jeg også en selvtillit jeg ikke hadde før.

– Hvorfor har du bedre selvtillit nå?

– Jeg tror bare det handler om å bli eldre. Jeg har funnet mer ut av hvilken person jeg er, eller skal være.

(Tenkepause.)

– Den store hemmeligheten folk i 20-årene ikke får vite er at ting blir bedre! Det er synd, for det er så utrolig mye fokus på ungdommelighet og ungdomskultur.

Vel har Berger bikket 30. Men privat har hun gått i mer ungdommelig retning.

NY PLAN: Margaret Berger vil bruke mer tid på å skrive låter, også for andre artister. – Det er liksom pensjonsplanen min, sier hun. Foto: MATTIS SANDBLAD Foto: ,

Sist høst forlot hun sin 60 kvadratmeter store leilighet på Alexander Kiellands plass i Oslo, og flyttet inn i et kollektiv på Bislett.

Der har hun 18 kvadratmeter til egen disposisjon. Kjøkken, gang og bad er eneste fellesrom med de andre.

– Det er litt skjevt og rart her, men det har sin sjarm, ler hun.

Berger forklarer at det er en sammenheng mellom bosituasjonen og at hun nå opererer med eget plateselskap.

– Alle pengene mine går til musikken. Det går bra, hvis du er villig til ikke å ha i pose og sekk, om du er villig til å ofre alt, og bo i et åttitallskollektiv, slik jeg gjør.

– Hva tjener du penger på?

– Mye DJ'ing og eventer. Litt modelljobbing, litt TV, litt ditt og litt datt. Det var en del klubbkonserter i 2013 og 2014.

– Hvor mye tjente du på Grand Prix-seieren?

– Vanskelig å si, det blir mye «omstendighetsinntekter», ting som kommer i kjølvannet av oppmerksomheten. Men jeg vil si at jeg hadde en god årsinntekt i kjølvannet av Grand Prix.

«I know I've been a bad one, but I'm fucked up for a reason», synger Berger i den nye singelen «Apologize».

– Låten handler om en bruddsituasjon, hvordan man kan oppføre seg ufattelig teit og barnslig og gjøre dumme ting fordi man ikke har alle brikkene på plass i seg selv, forklarer hun.

Og det er seg selv hun synger om.

– Jeg vokste opp veldig fritt, og ble nødt til å ta mye vare på meg selv. Så jeg har kanskje ikke fått grunnlaget og selvtilliten jeg burde hatt. Når jeg synger at jeg er «fucked up for a reason» handler det om at barn og ungdom kanskje ikke skal være nødt til å ta så mye vare på seg selv.

Prestedatteren trekker på smilebåndet.

GAMLE DAGER: «Idol» 2004. Fra venstre: Sandra Lyng, Margaret Berger, Susanne Nordbøe og Kjartan Salvesen. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

– Det er sånn klassisk i-lands- og skilsmissebarn-problemstilling, men samtidig angår dette mange, tror jeg. Jeg har skrevet mye musikk hvor det har vært en viss distanse mellom meg og lytteren. Nå har jeg mer lyst til å fortelle om ting jeg har gjennomgått, som jeg trenger å skrive om for å bearbeide.

Bruddet hun synger om er et spesifikt et. Nå er Berger singel.

– Jeg treffer folk, dater folk, men har ikke et fast forhold. Jeg liker å være fri. Jeg trives kjempegodt i trygge forhold, men det blir ikke så mange bra låter av det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder