«Kaptein Sabeltann» tok partyfestival med storm

Terje Formoe (65) inntok scenen i Kristiansand og fremførte «Hiv O'hoi» – 13.000 mennesker sang med.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag kveld, etter introduksjon fra selveste Steve Aoki, gikk Terje Formoe på scenen. Selv om han har lagt opp som Kaptein Sabeltann, skapte 65-åringen god stemning blant de 13.000 publikummerne på Palmesus.

UTEN KOSTYME: Slik ser Terje Formoe ut uten piratkostyme. Her fra et intervju med VGTV i Nydalen. Foto:Trond Solberg,VG

Det var en helt fantastisk opplevelse! Alle sang med og det var en skikkelig lykkefølelse å være der, sier Formoe til VG.

Sabeltanns opptreden skulle være en overraskelse og måtte holdes hemmelig lenge.

Visste du?: Det er lite igjen i Kaptein Sabeltann-kassen

Formoe fikk ikke snakke om avtalen, men fikk plukket med seg Langemann (Audun Meling) og Benjamin (Tor Sigbjørnsen) i all hemmelighet.

Da Steve Aoki hørte jubelen fra publikum etter «Hiv O'hoi»-sangen skjønte han hvor stor fyren i piratdrakt er i Norge, og måtte spørre om å få ta et bilde med kapteinen og hans to kompanjonger.

Terje Formoe har ikke formelt spilt Kaptein Sabeltann siden 1999. Han har gjort comeback i piratform i 2010 og 2013, og han ga stemme til animasjonsfilmen.

FAN: Steve Aoki ble fan av Kaptein Sabeltann under Palmesus. Foto:Ole Martin Buene,Dyreparken

Hendene fulle

– Det er lykkelige øyeblikk som å spille på Palmesus som løfter meg opp og gjør meg glad, sier han.

– Vil vi få gleden av å se deg opptre i Kaptein Sabeltann- drakten igjen?

– Jeg har kanskje en liten plan for noe som skjer neste år, sier Formoe lurt til VG på telefon.

– Jeg er så heldig at jeg kan få være både meg selv og Kaptein Sabeltann – jeg får i både pose og sekk, legger han til.

Selv om Formoe for mesteparten av tiden har overlevert piratkostymet til nåværende Kaptein Sabeltann, Kyrre Haugen Sydness, er han en svært opptatt mann. Han forteller at for å la kapteinen vokse seg større måtte han la karakteren stå på egne sjøbein og har valgt å jobbe i kulissene.

– Opptredenen på Palmesus ble en oppvarming til premieren på «Kaptein Sabeltann og Jakten på den mystiske diamant» i Dyreparken mandag kveld. Det blir ganske bra stemning og liv der også, sier han.

Det er Norges mest sette sommershow. Formoe og gjengen har underholdt 1,4 millioner nordmenn gjennom 26 år.

Les også: Knallåpning for Kaptein Sabeltann

– Jeg er på vei tilbake til røttene mine og lager voksne sanger og album. Til høsten reiser jeg til Paris for å spille inn plate med franske musikere. Jeg bruker tiden nå til å oppfylle drømmene mine, sier Formoe.

Foto:Ole Martin Buene,Dyreparken

Startet som en spøk

Det hele startet som en morsom idé på Palmesus- kontoret og tanken på «hvor morsomt det hadde vært å toppe det hele med Kaptein Sabeltann». Salgssjefen i Palmesus har kjennskap til Terje Formoe og spøk ble dermed fort til alvor.

– Vi solgte ut alle billettene veldig tidlig i år og ønsket derfor å gjøre noe spektakulært. Det ene var å sende opp fyrverkeri, men vi ville ha noe mer, sier festivalsjef i Palmesus, Leif Fosselie.

Les også: Hiphop-legende til Palmesus

Han begrunner valget med at snittalderen på strandfesten er 27 år og dermed «Sabeltann-generasjonen».

– Hiv O'hoi er en sang alle har et forhold til – enten det er fra barndommen, eller vorspiel eller nachspiel. Det er gøy å toppe verdensstjernene med en kjenning, sier han.

Palmesus holdes i Kristiansand for syvende år på rad og det var ikke tvil om at mange i publikum har vokst opp med kapteinen. Alle kunne teksten og sang med, og da Terje Formoe skulle forlate scenen ropte publikum etter mer.

Tidligere under festivalen fikk publikum besøk av stjerner som vår egen Kygo, Gabrielle, Fatboy Slim og Wyclef Jean

STEMNING: Kaptein Sabeltann skapte allsang med sangen «Hiv O'hoi» på Palmesus i helgen. Foto:Ole Martin Buene,Dyreparken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder