LYKKELIG: - Heilt makalaust, jublet Helene Bøksle, etter at hun gikk videre som nummer to fra delfinalen i Ørland. Foto: Scanpix

MGP-Bøksle: - Det er ikke utseendet som teller

Vil ha fokus på musikk, ikke kropp

Helene Bøksle mener det er for mye fokus på røde løpere, trente tenåringsrumper og korte kjoler i musikkbransjen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det er trist for musikken. Men i det lange løp så må man prestere musikalsk sett for å bli værende i bransjen. Selv selger jeg plater, og konsertene mine er fulle, uavhengig av hvilke røde løpere jeg går på og hvilke klær jeg bruker. Musikk er det eneste jeg har lyst til å drive med, og da er fokuset på det musikalske - og ikke minst kvaliteten - sentral, sier Bøksle til VG.

29-åringen står i morgen i finalen i MGP med låten «Vardlokk». Bøksle debuterte i rampelyset som 13-åring da hun sang under Nobelkonserten, og har i etterkant utgitt fire album, solgt til platina og hun kom til finalen i «Kjempesjansen» på NRK. Hun har også vært nominert til Spellemannsprisen to ganger for Beste Vise. Fokuset på dagens unge, digitaliserte popstjerner synes hun ikke noe særlig om.

- Hva tenker du om at Tone Damli Aaberge er Norges mest omtalte artist?

- Tone er jo flink til å synge, og det er umulig å sammenligne oss to. Vi gjør det på hver vår måte. Men jeg føler at jeg gang på gang får bekreftet at «formelen» handler om å være tro mot seg selv og ha fokus på musikken og ikke alt annet, dersom man vil lage karriere av det. Heldigvis har jeg hatt flotte og musikalske foreldre som har bakket meg opp og pushet meg i riktig retning. De har sagt at jeg må skynde meg langsomt, sier Bøksle til VG.

Les også: - Tror det kan være bra å være først

Musikalsk schizofren

29-åringen hadde gehør som toåring og lagde sine første melodier i samme alder. Når familien Bøksle fikk besøk, ble alle som passerte dørstokken tvunget til å gå gjennom ungjentas musikkbøker.

- Men jeg kan bli gal av det også. Pianisten min sier at jeg er ekstremt dårlig til å skjule misnøye når det musikalske ikke er som det skal. Hvis noe høres surt ut, kan jeg bli veldig irritert og vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg, forteller Helene til VG.

- Men det finnes to forskjellige versjoner av meg selv. Stemmen lever sitt eget liv. Jeg pleier å snakke til meg selv når jeg synger. Da er det Helene-meg som snakker til Helene-stemmen. Da kan jeg stille meg selv spørsmål og svare inni meg mens jeg synger. Jeg ser på meg selv som treneren som løper ved siden av skiløperen i sporet.

MGP-KLAR: Helene Bøksle gleder seg til lørdagens finale i Melodi Grand Prix. - Når man går på scenen, har man mye adrenalin i seg, sier Bøksle. Foto: Mattis Sandblad

- Det høres litt schizofrent ut?

- Ja, det er kanskje en viss form for schizofreni, det der. He-he.

Puppefokus

Da Helene sto på scenen og snakket til seg selv under MGP-delfinalen i Florø, skapte 29-åringens formfulle brystparti rabalder på Twitter og i andre diskusjonsfora.

- Var det ikke «melodi grand tits», noen skrev? Jeg er fullstendig klar over størrelsen på dem, og det er ikke sånn at jeg ble sjokkert over tilbakemeldingene, akkurat. Selv føler jeg at vi kjørte en helt ok linje: Vi kunne valgt en kjole som fremhevet dem langt mer. Men det er jo Melodi Grand Prix. Man står ikke der i høyhalsa genser og tresko, ler hun.

Lørdag blir det slettes ikke mer tildekket.

- Det blir samme kjole, men litt forskjellig styling. Og jeg har ikke tenkt å kutte vekk puppene til finalen, nei. De er nå der de. Ha ha.

- Jeg gleder meg til å stå i Spektrum på lørdag. Sist gang var jeg veldig nervøs, og denne gangen skal jeg fokusere mer på å komme inn i kjernen av låten, sier Bøksle.

- Hvor redd er du for forhåndsfavoritt Stella Mwangi?

- Vi representerer jo på mange måter motsetningene i finalen: Hver vår form for etnisk musikk, men hun har røtter i det afrikanske og jeg i den norske tradisjonsmusikken. Hun er ekstremt dyktig, og er helt klart en av dem som vil gjøre det sterkt i finalen, sier Helene.

Hvem tror du vinner MGP-finalen? Stem her!

MUSIKALSK: - Her var jeg så vidt fylt to år, og dette er på dørstokken på Skjebstad i Mandal. Trekkspillet hadde to toner, og jeg lagde sanger etter disse to notene slik at det lød riktig. Jeg bladde i sangboken foran meg, og kjente igjen sangene på bildet og sang med. Foto: Privat

Kjærlighetsferie

Uavhengig av resultatet reiser hun og feirer sin egen 30-års dag med journalistkjæresten Espen Tjersland (35) i april. Da skal hun igjen besøke det hun mener er «verdens beste by»: New York.

- Kjæresten min jobbet der i to år, så han skal vise meg alle stedene på Manhattan. Hver gang jeg har vært der, blir jeg lykkelig på en måte som jeg ikke kan forklare. Også finnes det jo ingen steder i verden det finnes så gode drinker som i New York, heller.

Hun har lyst til en dag å flytte over Atlanteren for en periode.

- Jeg møter mennesker der i mye større grad enn her i Oslo. Alle har en slags innstilling om å være fri. Og når vi først snakker om New York så kan man linke det tilbake til det vi snakket om innledningsvis: Byen er essensen av hvordan ting burde ha vært.

- Der er det ikke utseendet som teller, men folk er interessert i om du har noe genuint ved deg, og om du har en historie å fortelle.

Les i dagens papir-VG: Derfor mener David Eriksen at utseendet er viktig.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Les også

 1. MGP-Åste syk - Rikke synger alene på brudeshow

  (VG Nett) Kun to dager før MGP-finalen i Oslo Spektrum har Åste Sem blitt skikkelig dårlig.
 2. MGP-Bøksle: - Tror det kan være bra å være først

  (VG Nett) Rekkefølgen er trukket, og Helene Bøksle fryder seg over å få åpne MGP-ballet i Oslo Spektrum lørdag.
 3. GP-Stella: - Har hatt lyst til å gi opp

  OSLO (VG Nett) Stella Mwangi (24) er storfavoritt til å vinne lørdagens Melodi Grand Prix-finale, og drukner i tilbud…
 4. Seerne sviktet «Sistesjansen»

  (VG Nett) NRKs «Sistesjansen» i MGP trakk færre seere enn TV 2s «Gullfisken». NRK erkjenner at de hadde håpet på mer.
 5. Sie Gubba mener Stella vinner MGP

  SARPSBORG (VG Nett) Sie Gubba gikk i går kveld til finalen i MGP. Vokalist Petter Øien (37) tror likevel ikke de har en…
 6. MGP-Knud om diagnosen: - Sover aldri en hel natt

  SARPSBORG (VG Nett) MGP-finalist Knud Kleppe (33) i The Lucky Bullets har brukt ADHD-diagnosen som en drivkraft i…
 7. Sie Gubba slo ut Use Me

  SARPSBORG (VG Nett) Favorittene ble danket ut av Sie Gubba i Melodi Grand Prix.
 8. GP-rocker er barne-TV-stemme

  (VG Nett) Susperia-vokalist Pål «Athera» Mathiesen skjuler seg bak flere av stemmene til barne-TV-serien…
 9. Mimi Blix slått ut: - Sulten på mer

  SARPSBORG (VG Nett) Mimi Blix er ute av Melodi Grand Prix, men takker homofile for støtten.
 10. Jakter på Stellas signatur

  Hun er storfavoritt til å vinne den norske Grand Prix-finalen. Nå jakter plateselskapene på Stella Mwangi (25).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder