BEDRE FØR? a-ha avbildet nylig, med bilder av sine gamle, 1985-jeg. Fra venstre: Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Iron Maiden gruser a-ha på VG-lista

De norske popveteranene debuterer svakere enn de har for vane å gjøre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En ny a-ha-plate er tradisjonelt for begivenhet å regne i Norge. «Cast In Steel» er trioens første studioalbum siden 2009.

Platen har imidlertid ikke greid å matche interessen for det nye Iron Maiden-albumet, det britiske metalbandets første siden 2010. «The Book Of Souls» går i dag rett til topps på VG-lista.

Les også: a-ha-singelen flopper

Musikkjournalist Asbjørn Slettemark er ikke overrasket.

– Iron Maiden har en dedikert, stor fanbase i Norge, har levert et godt album, og fikk mye oppmerksomhet rundt albumslippet, både i tradisjonelle og sosiale medier. I tillegg har de fans som både kjøper albumet fysisk – gjerne i flere formater – og tropper opp i butikk på dag én for å handle.

Sjekk anmeldelsen: Iron Maiden – «The Book Of Souls»

Slettemark synes derimot at a-ha-comebacket går usedvanlig stille for seg.

TRONER ØVERST: Iron Maiden. Foto: WARNER Foto: ,

– Det er åpenbart at de ikke har klart å vekke sine sovende fans, mener han.

Husker du? a-ha-tabbe i comebackforsøket

A-ha er heller ikke en god nummer to på Norges offisielle salgsliste for musikk; de må nøye seg med en tredjeplass, bak The Weeknd, R&B-artisten som gikk rett til førsteplass på VG-lista forrige uke med det kritikerroste albumet «Beauty Behind The Madness».

– The Weeknd er en av verdens største popstjerner i 2015, men på hjemmebane burde a-ha klare å hamle opp med en amerikansk unggutt, sier Slettemark.

NY STJERNE: Abel Tesfaye, bedre kjent som The Weeknd. Foto: AFP Foto: ,

«Cast In Steel» er det tiende a-ha-albumet. Alle de åtte første gikk til topps på VG-lista, mens «Foot Of The Mountain» (2009) gikk til annenplass.

Sjekk anmeldelsen: a-ha – «Cast In Steel»

Utenfor Norge kan a-ha notere seg fjerdeplass i Tyskland, femteplass i Nederland og åttendeplass i Storbritannia for «Cast In Steel». I Belgia har platen nådd 24. plass, i Irland 33. plass.

I 2010 reiste a-ha verden rundt på det som da ble flagget som en avskjedsturné. Asbjørn Slettemark tror at comebacket nå er prematurt.

– Det føles ikke som om trioen har vært så lenge borte, og når de da kommer tilbake med en anonym singel treffer de ingen nerver.

Les også: Hva sa Slettemark om a-has fremtid i 2009?

Musikkjournalisten lufter en teori om at a-has CD-kjøpende publikum ikke er der lenger, samtidig som bandet ikke har greid å etablere seg i streamingsfæren.

Tall fra Spotify støtter tanken: Førstesingelen «Under The Makeup» har i skrivende stund litt over 540.000 avspillinger hos streamingtjenesten, etter å ha vært tilgjengelig i over to måneder.

Til sammenligning spilles den siste Kygo-singelen omtrent 500.000 ganger daglig.

– Alle jeg snakker med i norske plateselskaper sier at dette er en utfordring for «voksne» artister, a-ha er ikke de eneste som havner i limbo, sier Slettemark.

A-ha-manager Harald Wiik har ikke besvart VGs henvendelser om kommentar til saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder