VERDENSENERE: Svein Berge (til venstre) og Torbjørn Brundtland er fremdeles hete i utlandet, 15 år etter starten. Det er de også i Norge, i dag mottok de fire Spellemann-nominasjoner. Foto:Mattis Sandblad,VG

Kommentar: Ingen stopp for Röyksopp

Mens EDM-bølgen skyller over Norge, er det sjangerens forfedre som er årets nominasjonsvinnere til Spellemannprisen.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fem år gammel

Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Röyksopp innkasserer fire nominasjoner, men kan faktisk bare vinne to av prisene, ettersom de er dobbeltnominert i både popgruppe- og komponist-klassen.

De er altså nominert to ganger både for sitt aller siste album, «The Inevitable End», og samarbeidet med Robyn, «Do It Again».

Tett på følger Highasakite med tre nominasjoner.

Mellom disse to vil nok også kampen om det gjeveste trofeet, Årets Spellemann, stå. Her må stjerneskuddene i Highasakite anses som en liten favoritt, ettersom Röyksopp fikk denne hederen allerede i 2003.

For lesere som ikke er helt oppdaterte, står altså EDM for electronic dance music, eller bare elektronisk pop, om du vil. Internasjonalt har artister som Avicii, Calvin Harris og David Guetta herjet verdens hitlister dette året, og Norge følger godt etter.

Men egentlig er EDM et avleggs begrep og strengt tatt bare en videreføring av det Röyksopp bidro til å være pionerer for mot slutten av 1990-tallet.

15 år etter debutsinglen «So Easy», i et år da Svein Berge og Torbjørn Brundtland sa farvel til albumformatet, leder Röyksopp altså fremdeles veien og er mer relevante enn noensinne. Likevel pustes de i hælene av et helt kobbel av unge, elektroniske trollmenn som garantert har hatt Röyksopp som artistiske ledestjerner.

ÅRETS SPELLEMENN?: Highasakite er årets store stjerneskudd og ligger godt an til å vinne tre Spellemannpriser - og kanskje Årets Spellemann. Det er en fin avrunding av et fantastisk år som faktisk startet med opptreden på sist års Spellemann. Fra venstre, bak: Øystein Skar, Ingrid Helene Håvik og Kristoffer Lo. Foran: Trond Bersu og Marte Maaland Eberson. Foto: PROPELLER Foto:,

Som seg hør og bør merkes dette på nominasjonene til Årets Hit, der vi finner både Anders Nilsen, Martin Tungevaag og ikke minst Broiler som har hatt en forbausende rask vei fra blodharry til ultrahip.

Så spørs det om Broiler og de andre norske håpene som ikke finnes i Spellemanns nominasjonspapirer – som Coucheron, Cashmere Cat, CLMD, Lemaitre, Lido og flere andre – makter å unngå at EDM blir en boble som sprekker uten utvikling, slik tendensene internasjonalt kan tyde på.

Og da har vi ikke engang nevnt de to kanskje heteste navnene innen sjangeren akkurat nå, Kygo og Todd Terje. Førstnevntes remikser er allerede legendariske, men debutsinglen «Firestone» – som gikk rett til VGlistas førsteplass sist uke – er utgitt for sent til å være med i kampen om Spellemannpris dette året.

Onsdag fyller Kygo Oslo Spektrum. Det går ikke an å bli større enn det, nesten før du har gitt ut egen musikk. DJ-ene er definitivt de nye rock-stjernene og har vært det en stund allerede.

Todd Terje finnes ikke blant nominasjonene fordi han rett og slett ikke er påmeldt, slik Dagbladet nylig påpekte. Dette er ansvaret til artistens management eller plateselskap, men ettersom enmannsbedriften Terje Olsen fra Mjøndalen er sitt eget plateselskap, er det uvisst om det skyldes en forglemmelse fra hans egen side eller andre ting.

SAVNET: Todd Terje, alias Terje Olsen (for øvrig lillebror av BigBang-trommis Olaf Olsen), har ikke meldt på sin kritikerroste plate «It's Album Time» til Spellemann og er derfor ikke nominert til Årets Spellemann. Foto: OLSEN RECORDS Foto: ,

Olsen, som har gitt ut et av landets mest kritikerroste album i år, «It's Album Time», og gikk helt til topps i VG-anmeldernes kåring av årets beste album – har hittil ikke kommentert uteblivelsen av påmeldingen til Spellemannprisen, men den har satt i gang en ny debatt om muligheten for Spellemann-komiteen til å ta inn plater som de oppdager er åpenbare kandidater til en nominasjon, men som ikke er påmeldt.

Årets Spellemann-nominasjoner, som for øvrig har en gledelig stor kvinneandel, ga ellers ingen store overraskelser.

Noen vil kanskje savne Oslo Ess i rock-kategorien, og at «Styggen på ryggen» med OnklP & De fjerne slektningene ikke er nominert i tekstforfatter-kategorien, er kanskje den største forglemmelsen.

Nominasjonene gir også et godt bilde av hvilke norske artister som internasjonale medier er nysgjerrige på. En fersk undersøkelse som Music Norway har gjort, viser at Nico & Vinz ikke uventet sanket flest internasjonale medieoppslag i 2014.

Rett bak følger Röyksopp, deretter Todd Terje, mens Highasakite og Kygo følger deretter.

Morsomt nok utgjør nettopp Röyksopp, Highasakite og Nico & Vinz de nominerte i popgruppe-klassen. Sistnevnte, som et helnorsk produkt, fortjener selvsagt en pris, men da en eksportpris.

Vinnerne av den gjeveste prisen, Årets Spellemann, kan derimot fort stige opp bak røyken fra en sopp og fly høyt som en drage ...

STEIN ØSTBØ

Les også

 1. Highasakite er årets albumvinnere

  Årets mest kritikerroste norske plate er også det mest streamede i Norge – og det som har ligget lengst på VG-lista.
 2. Norsk unggutt utpekt som Spotify-talent 2015

  Spotify har klokkertro på han i 2015, debutsinglen er plukket opp av Jack Black og han ligger i skrivende stund…
 3. Kygo rett til topps på VG-lista

  Elektronikastjerneskuddet Kygo suser inn på førsteplass med sin debutsingel.
 4. VG kårer: Årets beste norske plater

  – Det er albumtid, erklærte avsenderen av VG-anmeldernes norske yndlingsalbum fra 2014.
 5. Todd Terje remikser Dolly Parton

  Elektronikastjernen Todd Terje hyller countrylegenden Dolly Parton med en remiks av «Jolene».
 6. Album ikke lenger et krav: Spellemannprisen endrer spillereglene

  Albumformatet blir ikke lenger enerådende for artister som håper på å vinne en Spellemannpris.

Mer om

 1. Spellemannprisen

Flere artikler

 1. Artistene: - Nico & Vinz blir Årets Spellemenn

 2. Her er de nominerte til årets Spellemann

 3. Regjerer VG-lista, men er ikke nominert: Kygo refser Spellemannprisen

 4. Kygo dropper Spellemannprisen for tredje gang: – Usympatisk og utakknemlig

 5. Mistet kjæresten - hedret med Spellemann

Fra andre aviser

 1. Spellemann med problemer

  Aftenposten
 2. Mener Röyksopp burde fått pris

  Bergens Tidende
 3. Kontrastfull mediedekning av norsk musikk

  Aftenposten
 4. «Bransjen bør applaudere at Nico & Vinz velger næring fremfor prisutdeling»

  Aftenposten
 5. Kygo ble årets Spellemann

  Fædrelandsvennen
 6. Klart for vestlandsfest på Spellemannprisen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no