KÅRET TIL BEST: Fjorden baby! ble kåret til årets beste norske album av VGs anmeldere. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG

Spellemann-kommentar: Min baby dro av sted

Årets beste norske plate er ikke nominert til Spellemannpris.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Man kan ikke alltid få det som man vil. Slik er det også med Spellemannprisen, hvert eneste år.

Men det er nedtur når håpet om å få viljen sin knuses allerede når nominasjonene offentliggjøres.

Den store utelatelsen i år er utvilsomt Fjorden Baby! - kåret til årets beste norske album av VGs anmeldere.

«Fjordkloden» viser bergensbandet på sitt utadvendt flotteste, og er en fryd fra start til mål. Bandet er mutters alene om sin britiskinspirerte stil, som de gir en særegen norsk karakter ved å synge på morsmålet.

VGTV: Spellemann-nominasjonene offentliggjøres

De har også en viss publikumsappell, men trenger et lite dytt i ryggen for å nå ut til alle de fortjener å nå. Med andre ord er de perfekte for en Spellemannpris.

Klagesang fra forsmådd VG-anmelder? Javisst, men VG er på ingen måte alene om å hylle «Fjordkloden». Dagbladets kritikere kåret platen til årets nest beste, og Aftenposten har den også inne på sin Topp 10.

«Fjordkloden» ble ifølge plateselskapet Sony påmeldt i kategoriene «rock» og «tekstforfatter».

I kategorien «rock» er blant annet BigBang og Motorpsycho nominerte. Begge trauste nominasjonsgjengangere som like gjerne kunne fått en egen kategori titulert «business as usual».

I kategorien «tekstforfatter» finner vi blant andre Ole Paus, og nå kan du lese de 12 siste ordene i forrige avsnitt om igjen.

Sturle Kvilekvals tekstunivers er unikt og pirrende, men for å bli tatt på alvor som «tekstforfatter» må du åpenbart drive med visesang for å få Spellemann - eller være Lars Vaular, som jo langt på vei er blitt visesanger den senere tid.

En annen trist utelatelse er duoen Mona & Maria, også disse godt representert på årsbestelistene fra både VG, NRK P3 og Aftenposten.

Utover dette er det flere positive trekk ved årets nominasjoner.

Kategorien som speiler det norske musikkåret best er utvilsomt «årets hit» - med Truls, Envy, Broiler, Röyksopp/Sundfør og Ylvis. Imidlertid føles det, i kjølvannet av «The Fox», fortsatt rimelig koko at videokategorien er fjernet.

Den nystartede kategorien «indie» sørger for at Atlanter, Hvitmalt Gjerde og Young Dreams får et sted å være de ikke nødvendigvis ville hatt ellers.

Og det er bra å se hip hop godt representert i en egen kategori, selv om man kan undres over hvorfor man trengte å kalle den «urban» når alle de tre nominerte er hip hop, ikke soul, reggae eller hva man nå mener måtte passe der.

«Fjordkloden» kunne godt vært der - den er nemlig også årets beste byplate.

THOMAS TALSETH

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder