BYE-BAND? Britiske One Direction, også kjent som 1D, er i praksis mindre enn 0,8D nå. Her i november 2014, da de fortsatt var en kvintett. Fra venstre: Liam Payne, Niall Horan, Louis Tomlinson, Zayn Malik og Harry Styles. Foto: AP Foto: ,

Kommentar: One Direction: Litt av et boyband

I kveld spiller det som er igjen av One Direction i Oslo. Det kan bli siste gang norske fans får se dem.

Artikkelen er over fire år gammel

For litt siden mottok VG en henvendelse fra en som lurte på om vi kunne hjelpe med å skaffe billett til 1D-konserten på Ullevaal Stadion. Han mente hans 14 år gamle niese ville sette stor pris på dette.

Vi forklarte at vi ikke kan hjelpe med slikt – og at det fortsatt er billetter å få kjøpt, i motsetning til sist gang 1D spilte i Norge.

Sjekk: One Direction på VG-lista

Den gang, i 2013, var det andre boller. Da var nemlig besetningen komplett. Nå er 1D fire, etter at femtemann Zayn Malik takket for seg i mars.

Historien er tydelig på at når et boyband mister et medlem, ramler korthuset fort sammen.

Disse gruppene er ofte sammensatt av forskjellige «personligheter», for å nå flest mulig fans. Ofte har de relativt likestilt status.

Samtidig viser det seg gang på gang at boyband som trimmes ned fra fem til fire medlemmer, sitter igjen med mindre enn 80 prosent av sin slagkraft.

Ikke minst gjelder det britiske boyband, som One Direction er.

Etter at Robbie Williams fikk fyken i 1995, tok det kun et halvt år før Take That var finito. Tilsvarende med East 17 et års tid senere.

Irske Westlife brukte lengre tid på dødsleiet, men etter at Brian McFadden sa opp i 2004 begynte nedturen ganske kjapt.

Syndromet gjelder de amerikanske gigantene også. N'Sync overlevde ikke Justin Timberlakes solokarriere. Backstreet Boys har forsåvidt holdt det gående, men jerngrepet de holdt om hitlistene på siste halvdel av nittitallet ble slakkere omtrent samtidig som det første soloalbumet dukket opp.

GIKK SOLO: Justin Timberlake. Foto: REUTERS Foto: ,

«Girlband» er ikke mer robuste de heller. Spice Girls, som var på norsk jord da det ble kjent at Geri Halliwell var ute i 1998, var i praksis steindøde derfra og ut.

Trøsten, om man trenger den, får være at mange av de ovennevnte gruppene i senere tid har gjort comeback, til dels veldig vellykkede sådanne, ikke minst i konsertsammenheng.

Det er således grunn til å tro at et fulltallig 1D igjen kan stå på en norsk scene om ti eller tyve år.

Da kommer kanskje den ovennevnte 14-åringen også. I motsetning til i kveld – onkelen tok nemlig på ny kontakt med VG, for å informere om at niesen overhodet ikke var interessert i 1D lenger.

THOMAS TALSETH

Mer om

  1. VG-lista
  2. One Direction

Flere artikler

  1. Zayn Malik farget håret grønt – satte fyr på Twitter

  2. Zayn Malik rammet av sceneskrekk - måtte avlyse

  3. Zayn Malik forvirret fansen

  4. Hår-sjokk fra Harry Styles

  5. Hawking gir «håp» til One Direction-fans

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder