Få ekspertenes beste tips

NYTTIGE TIPS: Ivar «Ravi» Johansen mener den beste måten å bli kvitt en låt er å omfavne den. Foto: MATTIS SANDBLAD/ TVNorge

Fått «The Fox» på hjernen? Slik blir du kvitt den

Ylvis og låten «The Fox» er i vinden som aldri før - og dermed på hjernen til de fleste som hører den.

Artikkelen er over seks år gammel

Natt til fredag var Bergens-guttene Bård og Vegard Ylvisåker gjester på det populære talkshowet til Ellen DeGeneres (55).

Låten «The Fox» har gått som en farsott over hele verden, til glede hos noen og forargelse for andre. I skrivende stund har nesten 40 millioner (!) vært innom Youtube og sett musikkvideoen.

Er du en av dem som er lei av å ha lydene «Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow» og «Hatee-hatee-hatee-ho» på hjernen? Da er dette saken for deg!

Treffer noe i oss

Professor i psykologi på NTNU, Are Holen (68), forteller at man får en låt på hjernen fordi den aktiverer noe i oss.

- Teksten eller melodien treffer noe i oss som gjør at låten kommer tilbake og tilbake. Det kan ha med vår nåværende livssituasjon eller temaer som vi ikke har noe bevisst forhold til, sier Holen til VG, og fortsetter:

- Låter kan treffe noe uferdig i fortiden, som lengsler, erfaringer og behov.

Hvis du har lyst til å utfordre deg selv - se låten på VGTV her: Ylvis opptrer sammen med Ellen DeGeneres

Fenomenet med å få låter på hjernen går under navnet «ear-bug», eller «øreorm» på norsk.

Korttidsgjenkjenning

Alexander Refsum Jensenius, musikkforsker og forskermusiker, er ekspert på musikkognisjon, det vil si måten man opplever musikk.

MUSIKKFORSKER: Aleksander Refsum Jensenius vet mye om hvorfor enkelte låter gnager seg fast i hjernebarken. Foto: NTB SCANPIX


- Det handler mye om korttidsgjenkjenning. Noen ganger holder det å høre ett sekund av en låt, så treffer den og tar deg fullstendig. Flere ting kan skape en sånn type effekt, opplyser Jensenius.

- Er «The Fox» en sånn låt?

- Uten at jeg har analysert «The Fox» nærmere, så ser jeg at den er fengende. Man kan spørre seg om det er lyden, teksten eller videoen som gjør den så «catchy». Den surrealistiske settingen i videoen spiller nok også inn.

- Kroppen reagerer spontant

Ivar «Ravi» Johansen er selv artist og har vært programleder for flere sesonger av programmet «Landeplage» på NRK. Ifølge han er det når underbevisstheten vil ha mer at man får en låt på hjernen.

REAGERER SPONTANT: Ivar «Ravi» Johansen mener at når man hører en låt som «The Fox» reagerer følelsene og kroppen spontant og aggressivt. Foto: FRODE HANSEN/VG

- Fornuften hater den. Kroppen og følelsene liker den - elsker den! «Musikksnobber» er sulteforet på glade toner og eggende rytmer. Når de hører en låt som «The Fox», reagerer følelsene og kroppen spontant og aggressivt. Underbevisstheten vil ha mer, mer, mer. Nekter å slippe taket. Og vips - så har du en låt på hjernen, sier han til VG.

Ifølge Ravi fester «søte» og «sure» låter seg fortere hos folk.
- Med «søt» mener jeg kjent og kjært. For eksempel vakre ballader som underbevisst minner deg om da moren din sang nattasang, som Eidsvågs «Eg ser» eller Sivertsens (og senere Vinnis) «Sommerfuggel». Med «sur» mener jeg noe litt rart eller merkelig, som du ikke klarer å ignorere. For eksempel den rare vokalen til Jannicke i «Svake mennesker». Prepples gutturale skriking i «Splitter pine». Eller rare revelyder.

EKSPERTENES BESTE RÅD:

* Professor i psykologi på NTNU, Are Holen (68), beste tips er å være engasjert i noe annet:

- Låtene som setter seg fast, kommer gjerne når man er ufokusert. Forsøk derfor å konsentrere deg om arbeid, studier eller dypere samtaler. De målrettede aktivitetene lager større barrierer for låtene som prøver å sette seg fast.

TØRNQUIST-SHOW: Bård Ylvisåker er gjest i sesongpremieren på Tørnquist-show.

* Rolf Inge Godøy er professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har forsket mye på sansing og organisering av lyd i sinnet. Hans råd mot landeplager som har gnaget seg fast i hjernen, er kort og konsist:

- Fyll hodet med noe annet. Hør på annen musikk, så forsvinner den.

- Er det så enkelt?

- Ja, så enkelt er det - og så brutalt. Ingenting annet hjelper. Det har vært forsket en del på dette temaet, og det kalles øreorm, forklarer musikkprofessoren, som selv ikke har hørt «The Fox» ennå.

* Alexander Refsum Jensenius, musikkforsker og forskermusiker:

- Man må finne en ny stimulus - eller rett og slett begynne å synge på noe annet. Risikoen med det, er jo at man får denne andre låten på hjernen i stedet, sier han.

* Musiker og programleder Ivar «Ravi» Johansen mener den beste måte å bli kvitt en låt er å omfavne den:

- Du bør behandle en landeplage på samme måte som en god, gammel venn. Omfavne låten av hele ditt hjerte. Samle alle du kjenner til fest og danse og drikke til «The Fox» hele natta, til du segner om. Da vil den forsvinne ut av hodet ditt. Jeg lover.

* Den danske professoren Karen Johanne Pallesen ved Universitetet i Århus har forsket mye på hitlåter som ender opp som en besettelse i hjernen:

- Man må ta tiden til hjep og vente på at det skal gå over. I ekstreme tilfeller den bli hengende i årevis, og det kan anta patologiske dimensjoner, sa hun i et tidligere intervju med forskning.no .

Har du tips eller triks for å få låter ut av hodet? Del dem med VGs lesere i kommentarfeltet under saken!

Les også

 1. Ylvis etter å ha gjestet «The Ellen DeGeneres show»: - Det er en veldig absurd opplevelse

  LOS ANGELES / OSLO (VG) Ylvis-brødrene var i lykkerus da de møtte VG etter å ha gjestet det populære talkshowet til…
 2. Bernhoft om Ylvis-brødrene: - De er helt geniale

  Jarle Bernhoft-Sjødin (37) fremførte sin egen låt på «The Ellen DeGeneres' Show» i 2011. Nå hyller han brødrene.
 3. Ylvis-brødrene lader opp med stjernefrokost

  LOS ANGELES (VG) Se hvem VG ramlet over under frokosten på fasjonable The Beverly Hilton Hotel i dag morges!
 4. Ylvis hylles av Ellen DeGeneres

  Ylvis skal være gjester i «The Ellen DeGeneres Show» i dag. Men brødrene blir allerede hyllet av talkshowstjernen.
 5. Ylvis har landet i Los Angeles

  LOS ANGELES/OSLO (VG) Ylvis-brødrene har landet i Los Angeles. Men er tause om deltagelsen i «The Ellen Degeneres Show».
 6. Ylvis skal gjeste «The Ellen DeGeneres Show»: - Vi er glade for at vi klarte å lage plass i timeplanen

  LOS ANGELES/OSLO (VG) Ylvis-brødrene er på plass i stjernebyen Los Angeles for å gjeste «The Ellen DeGeneres Show» foran…
 7. Ylvis skyter fart på amerikansk stjernebarometer

  Ylvis-brødrene klatrer ikke bare på hitlistene. Den siste måneden har de også skutt kraftig fart på filmbransjens egen…
 8. Ylvis inn på Billboard-listen i USA

  Ylvis og deres YouTube-hit «The Fox» tar USA med storm og debuterer på den amerikanske Billboard-listen på en…
 9. Ylvis prioriterer ikke USA-besøk

  - Man kan ikke få alt her i livet, sier de travle Ylvis-brødrene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder