FORHÅNDSFAVORITT: Susanne Sundfør (29), her under en av sine mange bejublede konserter av fjoråret, på Bergenfest. Foto: HALLGEIR VÅGENES Foto: ,

Susanne Sundfør er ekspertenes favoritt til å bli Årets Spellemann

Den Spellemann-kritiske artisten bør få den gjeveste prisen, mener bransjefolk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ble nominasjonene til Spellemannprisen for 2015 offentliggjort. Prisene deles ut i Oslo Spektrum 30. januar.

Sundfør er nominert i kategoriene årets popsolist, årets album, årets produsent og årets låt.

Den mest prestisjetunge prisen, Årets Spellemann, har ingen nominasjoner. Men den har en klar favoritt, etter VGs intervjurunde med bransjefolk og musikkanmeldere å dømme.

– Jeg både tror og håper Susanne Sundfør blir Årets Spellemann, sier musikkjournalistveteran Asbjørn Slettemark.

Sundførs «Ten Love Songs» toppet VG-lista i tre uker. Albumet er nå i sin 46. uke på Topp 40.

Et samlet norsk kritikerkorps kåret «Ten Love Songs» til årets beste plate, uavhengig av nasjonalitet. Den har også fått ekstatiske anmeldelser utenlands.

HEIER PÅ SUNDFØR: Asbjørn Slettemark. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,

– Hun har triumfert gjennom festivalsommeren, solgt og streamet store mengder, gitt ut et oppsiktsvekkende godt album, nyter respekt både hjemme og i utlandet, og er kunstnerisk på et nivå langt over de fleste av sine artistkolleger, mener Slettemark, og legger til:

– Hun er så soleklar vinnerkandidat at det ikke engang har noe å si at det er 12 år siden en kvinne vant prisen forrige gang.

Les anmeldelsen: Susanne Sundfør – «Ten Love Songs»

Han får støtte av NRKs anmelder Trine Jørgensen Aandahl, som også påpeker at vi må tilbake til utdelingen for 2003 sist gang en kvinne – Silje Nergaard – ble Årets Spellemann.

IMPONERT: Trine Jørgensen Aandahl. Foto: NRK Foto: ,

– Sundfør er den beste norske artisten vi har akkurat nå, og har gjort det bra som liveartist i tillegg til å gi ut sitt beste album så langt. Hun er en av dem som kan eksperimentere uten å miste særpreg, og vokser stadig.

Sjekk: Susanne Sundfør på VG-lista

VGs kritikere Morten Ståle Nilsen og Tor Martin Bøe fremhever begge Sundfør som beste kandidat.

– Jeg synes Sundfør bør bli Årets Spellemann. Hvis hun vil ha prisen da, sier Nilsen.

Sundførs forhold til Norges største musikkprisutdeling har ikke vært friksjonsfritt. Da hun ble kåret til årets kvinnelige artist for 2007, tok hun imot utmerkelsen ved å påpeke at hun var først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne – etter et karslig oppspark fra utdelerne Henning Kvitnes og Thomas Felberg.

Da nominasjonene for samme kategori 2010 ble presentert, trakk hun seg fra listen, med mye av den samme begrunnelsen – uten at folk var helt enige med henne.

Fra og med 2012 har Spellemannprisen gått bort fra kjønnsbestemte kategorier.

VGs Tor Martin Bøe synes derfor det passer fint at Sundfør er nominert i «årets popsolist».

– Kategorien er jo skapt fordi Sundfør lagde så mye rabalder rundt delingen av kvinnelig og mannlig artist. Dessuten: Ikke å gi prisen til Susanne Sundfør etter året hun har hatt ville være en fallitterklæring for begge stavelsene i kategorien.

Husker du? Sundfør: – Gå hjem og spis bæsj

Artistmanager og -promotør Silje Larsen Borgan i Little Big Sister var ansatt i Sundførs plateselskap Warner da albumet «Ten Love Songs» ble utgitt i fjor.

– Jeg blir aldri helt klok på hva som skal ligge til grunn for å vinne Årets Spellemann, men man må jo prege året. Jeg tipper dermed at både Susanne Sundfør og Kygo er kandidater. Sannsynligvis også Marcus og Martinus.

Kygo er utvilsomt den største norske artisten kommersielt sett for 2015, i både inn- og utland, med et historisk hegemoni i toppen av VG-lista og over en milliard avspillinger av sine låter på Spotify.

Han er i tillegg årets mest nominerte på Spellemann: Som årets nykommer og årets produsent, i tillegg har han to kandidater til årets låt og én til årets video.

Les også: Årets gjennombruddsartist

TROR PÅ KYGO: Martin Bjørnersen. Foto: PRIVAT Foto: ,

Klassekampens musikkjournalist Martin Bjørnersen tror bergenseren drar i land Årets Spellemann.

– Fordi ingen av dem som sitter i disse juryene skjønner bæret av hva han driver med og hvorfor det er så stort, men kjenner på et enormt behov for å trekke eget skjegg ut av sine respektive postkasser, sier Bjørnersen, som personlig ville foretrekke at DJ-veteranen Strangefruit fikk utmerkelsen.

NRKs Trine Jørgensen Aandahl tror også at Kygo ligger godt an til å bli Årets Spellemann. Om hun liker det er en annen sak.

– Jeg frykter at juryen kan ha sett seg blind på kommersiell utenlandssuksess, og velger å gi prisen til Kygo. Det hadde vært flaut – musikalsk innfrir han ikke til å få denne prisen.

Gisle G. Stokland jobber som prosjektleder i eksportorganisasjonen Music Norway og driver underholdningsnettstedet 730.no. Han ser gjerne at Årets Spellemann for 2015 går inn i historien som en sjeldenhet – gitt til tidligere mottagere av prisen.

Tilbakeblikk: Første rappere som vant storprisen

– Karpe Diem kan godt vinne igjen for min del. Ingen kunne matche de tre singlene de slapp samme dag, både musikalsk, visuelt og når det kommer til respons. Det er imponerende å få hard, «utkommers» musikk med direkte kritikk av Norges justisminister til å toppe Spotify i ukevis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder