Drama i retten da Jackson så skandalefilmen om seg selv

KOM SAMMEN MED MOR OG BROR: Michael Jackson ankommer her rettssalen i Santa Maria i går sammen med sin mor Katherine og broren Jackie. Foto: AP

Jackson tok til tårene

SANTA MARIA (VG) Michael Jackson (46) satt som frosset til is da den skjebnessvangre dokumentarfilmen om han rullet over storskjermen i retten i går.

  • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 15 år gammel

Det var intenst, det var dramatisk, det var trist.

Men mest av alt var det helt surrealistisk.

Ved det ene bordet sitter den 46 år gamle pedofilitiltalte Michael Jackson. Han ser på videoskjermen og tørker tårer med et lommetørkle.

Han ser seg selv i sin absurde Neverland-verden blant leketøy, dukker, karuseller, giraffer og barn. Han ser seg selv snakke ut om en tapt barndom, om å bli pisket som barn, han hører seg selv si at han vil leve evig, at han er Peter Pan og at han omgir seg med barn for å oppleve det han selv aldri fikk - en barndom.

Jackson ser seg selv som det mange mener han er:

Et barn i en voksen kropp.

Noterer

Ved det andre bordet sitter Martin Bashir, journalisten som fikk Jacksons absolutte tillit, og som laget dokumentarfilmen «Living With Michael Jackson».

Han er vitne og ser sin egen film som ble opptakten til tidenes kjendisrettssak som vi nå sitter midt inne i. Det er derfor den legges frem som bevis.

Bashir ser sine egne opptak der Jackson holder hånden til en 12 år gammel gutt. Han hører Jackson si at han pleier å sove med andres barn, at han har sovet på rom med gutten - og at han ikke ser noe galt i å dele soverom med småbarn: Det er vakkert og naturlig.

12-åringen på filmen er den samme som nå hevder at han ble sexmisbrukt og utnyttet av popkongen.

Bashir ser på filmen, men han ser aldri på Jackson.

To rader bak - fem meter unna de to - sitter VG.

Og rett ved siden av oss sitter Jacksons bror Jackie og mamma Katherine. Juryen langs veggen foran oss gjør notater fra filmen. De er 20 vanlige mennesker som skal avgjøre Jackson, skjebne.

Ler av seg selv

Alt begynner så fornøyelig. Den første delen av den nær to timer lange filmen handler om Neverland og om Michael Jacksons barndom. Vi får se popkongen som gutt, som liten storstjerne i gruppen Jackson Five.

Det er åpenbart at dagens Jackson liker seg.

Han sitter og småhopper i stolen og nærmest danser til takten når de gamle musikkopptakene med han selv fra 60- og 70-tallet ruller over skjermen.

Michael Jackson småler av seg selv.

Men så skjer det noe i salen.

Plutselig snur Jackson seg og begynner å stirre på Bashir. Journalisten møter aldri det iskalde blikket. Det en gang så gode forholdet er stendødt. Jackson skal ha lagt Bashir for hat etter at filmen ble noe helt annerledes enn det Jacko så for seg.

Den ble en katastofe for Michael Jackson.

- Han slo meg så ille. Alt for mye.

Når den gråtende mannen på skjermen begynner å fortelle om at pappa Joe denget og pisket ham med lærbelter da han var liten, at han måtte hjem og øve hver dag mens de andre barna i gaten lekte, da stivner Michael Jackson til.

- Elsker barna mine

Og når filmen glir over til å vise Michael Jackson med de tre barna hans, med masker, tar han opp lommetørkelet og begynner å gni det mot øynene under brillene han har på seg. Han gråter i det stille.

Kanskje fordi han vet at han nå risikerer å miste alle tre. Blir han dømt for pedofili, kan Michael Jackson vinke farvel til barna. I tillegg sier aktor Tom Sneddon at Debbie Rowe - surrotgatmoren til de to eldste - vil vitne mot sin tidligere ektemann.

Hun vil ha sønnen og datteren tilbake.

Det må Michael Jackson ha blitt minnet på i går.

- Jeg elsker barna mine. Jeg ville aldri ha kunne ha lagt en finger på dem, sier Jackson på skjermen.

Før den neste sekvensen viser en nybakt artistpappa dingle sin nyfødte sønn utenfor en balkong i Berlin.

Jackson i salen tørker vekk en tåre til.

Da han forlot rettssalen for dagen, ble han spurt av reportere om hvordan han følte seg.

- Bra, svarte han først.

Så la han til: - Sint.

Mer om

  1. Michael Jackson

Flere artikler

  1. Juryen fikk se dramatisk Jackson-video

  2. Juyen fikk se dramatisk videobevis: Anklageren og familien forgudet Michael Jackson

  3. Anklager Michael Jackson for overgrep: – Jeg forsto ikke at jeg ble misbrukt

  4. 28 protester på 30 minutter ga vitnefarse for Jacko: - Bashir viser forakt for retten

  5. Michael Jackson etter andre dag i retten: - Jeg er sint...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder