«Skjeggdamen» får oppmerksomhet verden rundt

GP-president: - Utvilsomt årets snakkis

Eurovision har hatt én artist i år som får oppmerksomhet verden rundt: Den skjeggete skjønnheten Conchita Wurst.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Wurst, som egentlig er mann og heter Tom Neuwirth (25), er den store snakkisen i årets Eurovision.

Østerrikes bidrag har sørget for oppfordringer om boikott av konkurransen, og Wurst har alene stått for oppslag og nyhetsinnslag verden rundt - fra Australia til Island.

- Hun er utvilsomt årets snakkis. En dame med skjegg er fortsatt uvanlig i 2014. De var sirkusartister i 1914, og det blir fortsatt sirkus 100 år etter, sier president i Grand Prix-klubben Morten Thomassen .

- Selv i Eurovision, hvor transkjønnede Dana International vant i 1998?

- Hun så i hvert fall ut som en dame. Conchita Wurst har en kropp som alle damer vil misunne henne og en skjeggvekst som alle menn vil misunne henne. Og et budskap om at man må respektere folk for den de er. Det er spennende å se om Eurovision forstår budskapet, sier han.

Statement

SKJEGGETE MØTE: Norske Carl Espen og østerrikske Conchita tidligere i uken. Foto: ORF/MILENKO BADZIC


- Skjegget er et statement, som sier at du kan få til det du vil, uansett hvem du er eller hvordan du ser ut, har artisten selv fortalt Reuters i et intervju.

Thomassen innrømmer at også han «kjenner fordomsgenet slår ut», men sier han også er glad for budskapet artisten sender ut.

- Så får vi se om budskapet blir overskygget av at mange reagerer på at hun er en dame med skjegg, sier han.

Med sangen «Rise Like a Phoenix» er Wurst også blant favorittene i konkurransen.

Kan synge

- Kan Conchita Wurst vinne Eurovision?

- Det spørs om hun klarer å mobilisere nok folk som vil stemme på henne for en god sak. Mange snakker om henne her nede, hun er veldig hyggelig og reflektert på pressekonferansene og ikke noen fjolledame. Hun er bevisst på at det er kontroversielt og vil at folk skal reagere. Men hun kan også synge. Man kan lukke øynene og høre at det er en fin sang, sier Thomassen.

GRAND PRIX-PRESIDENT: Morten Thomassen. Foto: SCANPIX


En uttalelse fra det armenske håpet Aram MP3 om at Neuwirth burde velge mellom å være kvinne eller mann, førte til et raskt svar fra østerrikeren, skriver australske Stuff:

- Jeg sa til ham at jeg ikke vil være kvinne. Jeg er bare en dronning når jeg arbeider og en veldig lat gutt hjemme!

Uttalelsene har fått oppmerksomhet i Eurovision-gale Australia.
Elsket og hatet

News.com.au skriver at Wurst har omtrent like mange fans (40.000) på Facebook som det er medlemmer i gruppen «NEIN zu Conchita Wurst beim Song Contest» (Nei til Conchita Wurst i Eurovision).

Den russiske lokalpolitikeren Vitaly Milonov, som har støttet en lokal anti-homo-lov, ba sine Eurovision-ansvarlige om å boikotte konkurransen på grunn av det østerrikske bidraget, men har ikke fått gehør.

Også i Irland har man lagt merke til Wurst - blant annet for likhetene til sitt eget håp Kasey Smith.

Den tyske storavisen Die Welt har tatt 25-åringen nærmere i øyesyn, og snakket om de forskjellige identitetene - og morgenrutinene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder