INVITERER TIL FEST: Internasjonalt anerkjente Kygo blir den første norske elektronika-artisten som holder egen konsert i Oslo Spektrum. Foto: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Har ennå ikke gitt ut debutsingel, men: Kygo gjør som a-ha, Kaizers og Karpe

Norges nye elektronikastjerne Kygo har aldri vært i Oslo Spektrum. Det får han omsider gjort noe med: 17. desember holder han konsert der.

  • Thomas Talseth
  • Sofia Storhaug

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter konsertbyrået Atomic overfor VG.

Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll (22) melder seg dermed inn i det eksklusive selskap av norske artister som har satt opp konsert i hovedstadens storstue, som rommer 8000 tilskuere.

– Det er en ganske vill følelse. Jeg har for det meste spilt på klubber med opptil 1700 mennesker, aldri på noe som dette. Jeg håper det går bra, og gleder meg som en unge, sier Kygo.

Sist helg spilte han på elektronikafestivalen Findings på Bislett stadion i Oslo. Hovednavnet var svenske Avicii, og 18.000 mennesker tok turen. Avicii har tidligere fylt Spektrum.

– Avicii har vært mitt store forbilde, og det å stå på de samme scenene som ham er en drøm som går i oppfyllelse, mener Kygo.

FYLTE SPEKTRUM: Karpe Diem - Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid solgte ut og mottok sekser-yatzy fra kritikere etter sin Oslo Spektrum-konsert i 2013. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Bergensgutten har laget en rekke remikser – av Marvin Gaye, Coldplay og Ed Sheeran, for å nevne noen – som til sammen er avspilt over 80 millioner ganger på nettstedet Soundcloud.

Han har nesten en halv million følgere på Facebook, og signerte nylig en platekontrakt med storselskapet Sony.

Men han har ennå ikke gitt ut sin første singel. Litt breialt med konsert i Spektrum allerede?

– Nei, mener Atomic-sjef Peer Osmundsvaag.

– Husk at vi solgte ut to Spektrum med Skrillex lenge før noen over 20 år visste hvem han var. Kygo har skapt et eget lydbilde innen elektronisk musikk, en sjanger som nå kanskje er større enn noen gang. Noe den utsolgte Findings-festivalen beviste, sier Osmundsvaag.

Sivert Høyem er en av artistene som vet hvordan det føles å spille i Spektrum. Han gjorde det med Madrugada i 2005.

– Å spille der er litt «showoff». Da har du virkelig noe å vise frem. Men å ende opp der krever en blanding av flaks og talent. Alt skal klaffe: publikum, låter, anmeldelser, hits. For meg som musiker var det et statement. Det er der man har sett flere av sine tidligere idoler opptre, så det å gjøre det selv er en spesiell opplevelse, sier han.

VETERAN: Sivert Høyem spilte med Madrugada i Oslo Spektrum både i 2005 og 2008. Foto: KRISTIAN HELGESEN Foto: ,

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få spille i Spektrum i løpet av så kort tid, sier Kygo.

– Det siste året har vært helt sinnssykt. Det har vært en fantastisk reise for min del. Jeg har jo satt meg flere mål, men det å holde en egen konsert – det har jeg nesten ikke rukket å ha som mål engang. Men jeg har turt å drømme om det.

– Hvilke konserter husker du selv fra Oslo Spektrum?

– Jeg har faktisk aldri vært der før.

– Er ikke det litt rart når du er så opptatt av musikk?

– Nei, jeg har alltid vært mer på festivaler enn konserter, og jeg kommer jo fra Bergen. Da blir Oslo ofte litt langt å dra til. Noen av mine beste konsertopplevelser har vært i hjembyen. Som da Coldplay spilte, det var helt vilt, og den beste konserten jeg har vært på.

– Hvilke tanker gjør du deg da nå da?

– Det blir fantastisk å oppleve publikumet i Oslo. Og uansett hva jeg gjør i utlandet, kommer det alltid til å være gøy å spille på hjemmebane, og se at mitt eget folk står og ser på meg. Jeg gleder meg og ser virkelig frem til dette.

– Hvordan blir tiden fremover mot konserten?

– Det blir mye forberedelser. Jeg kommer til å bruke lang tid. Det er et show som betyr mye, så jeg vil gi alt. Jeg har tenkt å spille en del nye låter. Venner og familie synes det er veldig gøy og er glade på mine vegne. De kommer nok hele gjengen, og ser meg spille i Oslo. De pleier alltid å se konsertene mine.

– Og nervene?

– Ja, jeg jo alltid litt nervøs. Men som regel går det over med en gang jeg begynner å spille.

Disse norske artistene har spilt egne konserter i Oslo Spektrum:

* Karpe Diem (les anmeldelsen)

* BigBang (les anmeldelsen)

* Kaizers Orchestra (les anmeldelsen)

* a-ha (les anmeldelsen)

* Ylvis (les anmeldelsen)

* D.D.E.

* Hellbillies

* Turboneger

* Dimmu Borgir

* Lind/Nilsen/Fuentes/Holm

* Madrugada

* Bernhoft

* Vamp

* Gitarkameratene

* Sissel Kyrkjebø

* The September When

* Morten Abel

* Sissel Kyrkjebø/Odd Nordstoga (som duo)

* Bertine Zetlitz/Morten Abel/Lene Marlin (felleskonsert)

A-HAVSKJED: a-ha holdt sin siste konsert i Oslo Spektrum. Fra venstre: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN Foto: ,

Les også

Mer om

  1. Kygo

Flere artikler

  1. David Guetta til norsk festival

  2. Konsertarrangør: Prince skulle til Norge

  3. Pluss content

    Slik skapte ukjente Matt hysteri i Norge

  4. Lenny Kravitz kommer til Oslo

  5. Avicii: – Kygo er superkul

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder