Egil Hegerberg: - Man lurer jo litt på dømmekraften

Denne videoen ville Eidsvoll 1814-museet sensurere

I musikkvideoen til Bare Egil Band-sangen «Nasjonen» ender det med slåsskamp i Rikssalen på Eidsvoll. Museumsdirektøren forlangte å få scenene fjernet.

 • Thomas Talseth

Artikkelen er over seks år gammel

- Komedien i dette overskygger jo nesten det tragiske, sier Egil Hegerberg, frontfigur i det humoristisk anlagte Bare Egil Band.

Hegerberg og Akershus Teater var i utgangspunktet godt fornøyde med å få tilgang til den ærverdige salen der Norges grunnlov ble laget.

Der spilte de inn videoen til sangen «Nasjonen», et «forslag til ny nasjonalsang» som skal promotere teaterkomedien ved samme navn.

I videoen sitter et knippe kjente skuespillere i Rikssalen og spiller et brettspill. Mot slutten ender dette i vill slåsskamp.

Da direktør Erik Jondell ved museet Eidsvoll 1814 fikk se resultatet, ble han ikke begeistret.

RYSTET: Egil Hegerberg i den nå omstridte Rikssalen på Eidsvoll. Foto: LP Lorentz/Akershus Teater


- For meg er problemet at det i videoen utarter til håndgemeng i Rikssalen. Det er veldig fjernt fra hva Rikssalen er. Rikssalen som objekt og symbol setter jo noen rammer. I jobben jeg har å forvalte, følte jeg ikke at dette var helt ålreit. Konfliktløsningene våren 1814 bestod ikke av slåsskamper, sier Jondell.

Direktøren kalte deretter Akershus Teater inn på teppet, og informerte om at museet ønsket de groveste scenene fjernet.

Teatersjef Bo Anders Sundstedt gikk først med på dette, men gjorde senere helomvending. Videoen publiseres i dag usensurert på VGTV.

RASENDE: Hanne Gjerstad Henrichsen og Jan Sælid i slagsmålet Eidsvoll 1814-museet reagerer på. Foto: LP Lorentz/Akershus Teater


- De oppfordret oss til å gjøre endringer, men det har jeg valgt å ikke gjøre. De ønsket at vi skulle dempe inntrykket av voldsbruk, men jeg synes ikke at dét er en problemstilling, all den tid dette er et kunstprodukt, sier Sundstedt.

Egil Hegerberg er opprørt over det han opplever som sensurforsøk fra museets side.

- At det ikke var sånn det foregikk på Eidsvoll i 1814 kunne kanskje vært et argument, dersom det var det videoen prøvde å beskrive. Men det skal godt gjøres å tolke videoen som en naturalistisk gjengivelse. Hvis man føler at den er det, er man kanskje litt utrent i å tolke levende bilder, sier han.

KORTSLUTNING: Det går hardt for seg i musikkvideoens sluttscener. Foto: LP Lorentz/Akershus Teater


Jondell uttrykker forståelse for at videoen er fiksjon, og ikke et forsøk på å gjengi hva som faktisk skjedde i Rikssalen for snart 200 år siden.

- Vi har aldri gitt uttrykk for at vi vil gripe inn i den kunstneriske frihet, men da kunne de like gjerne ha valgt en annen location, mener han.

NEKTET Å KLIPPE: Bo Anders Sundstedt, sjef ved Akershus Teater. Foto: Annemor Larsen

Hegerberg synes det er vanskelig å akseptere nivået av respekt det her antydes at Rikssalen krever.

- Det er betenkelig at museet synes at de kan gripe inn overfor kulturuttrykk knyttet til feiringen av grunnloven. Når de vil stoppe noe så uskyldig som dette lurer man jo litt på dømmekraften.

Artisten understreker at han ikke anser «Nasjonen» som en spesielt «viktig» låt eller video. Men han synes det er betimelig å diskutere hva som skal være takhøyden i grunnlovsjubileet.

VILLE FJERNE SLÅSSINGEN: Direktør Erik Jondell ved Eidsvoll 1814-museet. Foto: NTB Scanpix

- Hvis noe så uskyldig og lite systemkritisk som dette blir forsøkt stoppet, hva skjer da når det kommer noe som faktisk har litt brodd, og sier noe om Norge som ikke er positivt? Hvis grunnlovsjubileet skal være så til de grader en forherligelse, som ikke tåler den minste motstand, er jeg sjokkert over hva slags tanker som ligger bak.

Erik Jondell rister på hodet av kritikken.

- Saken handler ikke om grunnlovsjubileet. Den handler om en samarbeidsavtale mellom Akershus Teater og oss. Det er ingen kobling til grunnlovsjubileets takhøyde. Jeg tror ikke Hegerberg er informert om hvilken leken og humoristisk formidling vi egentlig har her på museet.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Ingen vil se grunnlovsstykket «Nasjonen»

 2. Teater: Konstitusjonell bagatell

 3. Kjære julenissen, jeg ønsker meg...: Disse nissene svarer på brev fra barn

 4. Embret grovt hetset - slik slo han tilbake

 5. Slik kan du hjelpe med å oppdage høyreekstremister

Fra andre aviser

 1. Morderballade på Østsia

  Fædrelandsvennen
 2. 200 ting det er kult å kunne om Grunnloven

  Aftenposten
 3. Når Vilde danser gråter publikum

  Fædrelandsvennen
 4. 1814 dag for dag

  Aftenposten
 5. Slik feires grunnlovsjubileet

  Aftenposten
 6. Søker same, rullestolbruker og flyktninger til riksportrett

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder