«The Fox»-regissøren: - Kunne endt i katastrofe

Ole Martin Hafsmo (38) er glad for at Ylvis-brødrene og han selv ikke er 22 år. Da ville de nemlig hatt store problemer med å takle oppturen.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over seks år gammel

Ole Martin HafsmoYlvis - hjemmeside

Regissør Ole Martin Hafsmo tar 35 millioner klikk på YouTube med knusende ro - og en stor dose ydmykhet.

- Det er morsomt og litt absurd, sier filmregissøren, som har regi på samtlige av Ylvis' musikkvideoer - deriblant verdenshiten «The Fox».

VGTV: Se «The Fox» her

- Når man lager film og TV, så er man veldig usikker på om det slår an. Det er alltid sånn at noen liker det, mens andre hater det. Nå kunne jeg nok sittet på Twitter sammenhengende i to uker og bare lest bekreftelser på at vi denne gangen har lykkes, sier en fornøyd Hafsmo til VG.

REGISSØR: Ole Martin Hafsmo. Foto: NTB SCANPIX

- Gir god selvtillit

Men bakkekontakten bevarer både han og alle andre tilknyttet Ylvis-oppturen. Det er nødvendig for å kunne holde fokus på den videre produksjonen av «I kveld med Ylvis» på TVNorge. Det er fortsatt det som er hverdagen.

- Da videoen slo an for fullt, befant vi oss i Ski midt på natten for å spille inn en sketsj. Akkurat da var det det aller viktigste. Men det er klart at det vi nå opplever, gir god selvtillit i et kort tidsom. Samtidig vet vi at den selvtilliten kan være knust om to minutter, sier regissøren.

Onsdag landet Ylvis i Los Angeles, hvor de i kveld besøker talkshowet til Ellen DeGeneres. Samtidig klatrer de på hitlista i USA.

- De kommer til å gjøre en god figur, mener Hafsmo.

- Bård og Vegard er vant med å være på TV. På en måte er det morsomste med dette. Siden vi har laget en sketsj som folk liker, så blir konsekvensen at de tar med seg to ganske slitte revekostymer og drar over til det som er drømmeland. Det er jo det litt rare oppe i alt, flirer regissøren.

LES OGSÅ: Ellen hyller Ylvis

I USA: Ylvis-brødrene landet onsdag kveld på flyplassen LAX i Los Angeles. Fredag gjester de The Ellen DeGeneres Show. Foto: Andreas Ihlebæk


- Katastrofehistorie

Hafsmo er glad for at både han selv, Ylvis-brødrene Bård (31) og Vegard (34) samt tekstforfatter Christian Løchstøer (29) har noen år på baken.

- Hadde vi vært 22 år, så hadde vi sikkert endt på dopkjøret og flyttet til USA. Og så hadde trolig alt blitt en katastrofehistorie, ler Hafsmo.

- Det eneste jeg gjør i dag, er kanskje å drikke litt mer kaffe for å bøte på nervene.

Hastverksprosjekt

Filmregissøren skryter av Ylvis og Løchstøer.

- Jeg er med og utvikler ideene til videoene, men grunnideen til sangen og teksten er det de tre unguttene som gjør. Det som er litt spesielt med «The Fox», er at denne gangen tok det bare åtte dager fra ferdig manus forelå til vi begynte videoinnspillingen. Men andre ord var dette et hastverksprosjekt, og nettopp derfor er det ekstra gøy at det går så bra. Andre ganger kan vi jobbe med et prosjekt i lang tid, og så er det ingen som legger merke til det.

- Blir du rik på videoen?

- Nei, det gjør jeg ikke. Men det genererer andre jobber, og denne gangen har det kommet ekstra mange tilbud.

- Hva tror du skjer fremover nå?

- Jeg har virkelig ikke peiling. Det er langt utenfor mitt kompetanseområde å spå rundt det. Men hele gjengen er realistiske mennesker. Først og fremst jobber vi med å lage to TV-show i uken, sier Hafsmo.

TEKSTFORFATTER: Christian Løchstøer. Foto: PRIVAT

- En god kur

Christian Løchstøer, tekstforfatter på alle Ylvis-låtene sammen med brødrene og redaktør for «I kveld med Ylvis», presiserer også overfor VG at TV-showet i Norge er førsteprioritet.

- Vi prøver alle å holde fokus. Oppgaven med å lage 14 timer TV i løpet av to måneder, er en god kur mot det å miste hodet, ler han.

Han beskriver suksessen med «The Fox» som en kjempestor overraskelse.

- I «lønn for strevet»-kategorien må vi si oss fornøyd nå. Alt annet er en bonus. Prosessen med Ylvis-videoene har vært ganske lik hver gang, men denne gangen er responsen enorm. Det er veldig gøy, men selv er ikke «The Fox» den videoen jeg liker best. «Stonehenge» er min desiderte favoritt.

VGTV: Se «Stonheng e»-vid eoen på VGTV

Flikker i timevis

- Hvorfor tror du «The Fox» har slått så an internasjonalt?

- Først og fremst fordi Bård og Vegard er utrolig dyktige. De har vært etablerte artister i ti år og har hatt muligheten til å forbedre produktet sitt. Vi bruker alle enormt mye tid. Samtidig er denne låten så enkel og fengende, forteller tekstforfatteren og legger til at de kan sitte i timevis og flikke på to setninger før de sier seg fornøyd med teksten.

- Er dere alltid trygge på engelsken?

- Vi føler oss komfortable med å skrive på engelsk, men hvis det er sånn at vi har gjort noen feil, så legger vi oss flate, ler han.

EGET SHOW: Bård og Vegard Ylvisåker under innspillingen av «I kveld med Ylvis»-premieren i forrige uke. Foto: FRODE HANSEN

Om Spellemann-kutt

I dag kom nyheten om at Spellemann-komiteen har bestemt å kutte ut priskategorien «Beste musikkvideo». Altså blir det aldri noen Spellemann på Norges kanskje største videosuksess gjennom tidene.

- Dårlig timing, mener VGs musikkekspert . Men hva mener regissøren selv?

- Jeg har bare laget tullemusikkvideoer i min karriere, så tanken på en Spellemann-belønning har aldri streifet meg før du nevner det nå. Men i forhold til mine kolleger som lager seriøse videoer, så synes jeg det er kjempetrist, sier Hafsmo til VG.

Løchstøer har heller aldri sett for seg at de skal håve inn noen Spellemannpris.

- Men Hafsmo må gjerne få priser i fleng, mener han.

- Ingen hitparade

VGTV og Tørnquist Show har i dag premiere på Ylvis-brødrenes nyeste musikkvideo « The Cabin » - regissert av Hafsmo og med Løchstøer i tekstforfatter-teamet. Begge er fornøyd med resultatet, men de regner ikke med at den blir en like stor suksess som «The Fox».

- Det har aldri vært noe mål for oss å lage en hitparade. Og denne handler om norsk hytteliv og blir nok for smal for utlandet, tror Løchstøer.

Hafsmo sier han elsker videoen.

- Men viralt kan den ende opp som en katastrofe. Den er veldig sær og henvender seg til et helt annet segment, mener videoregissøren.

VGs anmelder gir videooppfølgeren terningkast 3 .

HVA MENER DU OM «THE CABIN»?Si din mening her

Hverken Hafsmo eller Løchstøer vil utdype opphavsrettsproblemene som gjorde at «The Fox» ble fjernet fra iTunes i en uke . Løchstøer forklarer at han selv er fornøyd med egen avtale.

- Først og fremst så tenker jeg at ingen vet hva profitten på denne låten blir ennå. Alle bare gjetter foreløpig. I den grad det blir en inntjening, så har jeg en helt fair avtale på det. Jeg blir nok ikke rik, men er rettferdig representert.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Musikkvideoanmeldelse: Tilbake til norsk hverdag

  Den nye Ylvis-videoen er neppe ment som en reell oppfølger til «The Fox». Uansett gir den en viss nedturfølelse.
 2. Garantert ingen Spellemann til «The Fox»-videoen

  Musikkvideoen til «The Fox» av Ylvis er sett over 36 millioner ganger, men noen Spellemannpris blir det ikke…
 3. Her er Ylvis' nye musikkvideo

  «The Fox» er i ferd med å erobre verden, men allerede nå kan VGTV presentere Ylvis-brødrenes neste musikkvideo.
 4. Ylvis har landet i Los Angeles

  LOS ANGELES/OSLO (VG) Ylvis-brødrene har landet i Los Angeles. Men er tause om deltagelsen i «The Ellen Degeneres Show».
 5. Ylvis skal gjeste «The Ellen DeGeneres Show»: - Vi er glade for at vi klarte å lage plass i timeplanen

  LOS ANGELES/OSLO (VG) Ylvis-brødrene er på plass i stjernebyen Los Angeles for å gjeste «The Ellen DeGeneres Show» foran…
 6. Ylvis skyter fart på amerikansk stjernebarometer

  Ylvis-brødrene klatrer ikke bare på hitlistene. Den siste måneden har de også skutt kraftig fart på filmbransjens egen…
 7. Stargate-Mikkel fullroser Ylvis-brødrene

  NEW YORK (VG) Stargate-produsent Mikkel S. Eriksen skrøt brødrene Ylvis opp i skyene da VG møtte ham natt til fredag…
 8. FOX-sjef om hvordan de lagde Fox-videoen

  Den store amerikanske TV-kanalen Fox så Ylvis-videoen på YouTube dagen etter at den ble lagt ut og bestemte seg «for…
 9. Avviser plagiatpåstander rundt «The Fox»

  Helt siden «The Fox» brått ble fjernet fra iTunes, har det vært spekulert heftig i hvem som satte en stopper for videre…

Mer om

 1. Medier
 2. VG-lista
 3. Ylvis

Flere artikler

 1. Her er Ylvis' nye musikkvideo

 2. Nå har Ylvis laget bok om reven

 3. Ylvis-brødrene overstrømmes av «ekstreme tilbud»

 4. Se reveforsker analysere Ylvis

 5. Ylvis etter å ha gjestet «The Ellen DeGeneres show»: - Det er en veldig absurd opplevelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder