COMEBACK: A-ha bekrefter at bandet gjenforenes og forplikter seg til et to år langt samarbeid. Foto:Andrea Gjestvang,VG

a-ha-singelen flopper

a-has comebacksingel møtes med en iskald skulder, også i hjemlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Drøyt fire år etter at de reiste verden rundt for å ta farvel, er a-ha tilbake på markedet med singelen «Under The Makeup», første smakebit fra det kommende høstalbumet «Cast In Steel».

SLÅENDE LIK: Til venstre ser du første utgave av a-has cover og til høyre italienske Victors. Foto: ,

En uke etter singelen ble gjort allmenn måtte poptrioen endre coveret fordi det var alt for likt et annet.

Låten ble sluppet for to uker siden. Den er foreløpig ikke å se på VG-lista. Den er ikke engang i nærheten av å komme inn på Norges offisielle salgsliste for musikk.

På den ferske VG-lista, publisert fredag kveld, er sangen verken på topp 20 eller blant de 40 mest populære.

VG-lista er basert på tallmateriale fra alle de store streamingtjenestene. Hos den mest populære av disse, Spotify, er «Under The Makeup» ikke blant de 50 mest avspilte låtene i Norge nå. VGs anmelder ga låten en firer på terningen.

På norske iTunes ligger «Under The Makeup» i skrivende stund på 80. plass. Kuriøst nok ligger den 16 plasser bak Morten Harkets solosingel «Kamilla og tyven», en filmmusikklåt fra 1988.

Liten interesse

VG har vært i kontakt med a-has manager Harald Wiik som ikke vil kommentere saken.

VGs musikkanmelder Morten Ståle Nilsen sier det med Dan Hicks & The Hot Licks gamle slager: «How Can I Miss You When You Won't Go Away?».

– Det er jo ingen garanti for at interessen for et comeback vil være brennende når man bare har vært borte i tre-fire år – et helt vanlig intervall i popbransjen, sier Nilsen.

Han legger til:

– Hvis folk ikke synes at sangen er bra nok da, vil ikke «nyheten» være tilstrekkelig til at folk biter på.

VG har vært i kontakt med en rekke profilerte musikkeksperter som ikke ønsker å uttale seg om saken fordi de ikke har hørt låten.

Populære i «gamle dager»

a-has annonserte comebackturné kommende høst og våren 2016 er i hovedsak sentrert rundt Brasil, Argentina, Tyskland og Storbritannia. Heller ikke i noen av disse landene er «Under The Makeup» blant de 50 mest populære på Spotify. Låten er imidlertid A-listet på BBC Radio2.

I Russland, som også får besøk av a-ha neste år, er «Under The Makeup» ikke å finne blant de 200 mest kjøpte sangene på iTunes.

a-ha har en lang og ærerik historie på VG-lista. De har tradisjon for å gjøre det skarpt der når de slipper den første singelen som skal promotere et nytt album.

Førstesinglene fra trioens fire første album gikk alle helt til topps på VG-lista i perioden 1985 – 1990. Det samme gjorde førstesinglene fra de tre albumene a-ha slapp i perioden 2000 – 2005.

Tittelsporet fra «Foot Of The Mountain» (2009) brøt med den gode trenden, og nådde kun åttendeplass. Til gjengjeld ble den liggende på topp 20 i 14 uker, og ble dermed den lengstlevende a-ha-singelen på VG-lista siden «Take On Me» (1985).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder