Russiske TV-seere ville gi Conchita tredjeplass

- Den russiske befolkning har gitt en nesestyver til sine ledere

Den østerrikske Eurovision-vinneren og dragartisten Conchita Wurst (25) sier at hun håper Vladimir Putin legger merke til at Russland ga 5 poeng til Østerrike i finalen.

Publisert:

- De fem poengene fra Russland er et tegn til meg på at ikke alle i landet deler den samme oppfatningen, og at dette ikke stopper ved et lands grenser. Du må kjempe og opp og stå for dine rettigheter - og det var det jeg gjorde i går, sa Conchita dagen etter at hun lørdag vant Eurovision Song Contest-finalen i København.

VG kan også mer detaljert fortelle om hvordan Russland stemte. Den russiske oppnevnte juryen på 5 falt nemlig ned på at de mente Østerrike kun fortjente en 11. plass - men det var ikke folket enig i:

De russiske TV-seerne lot seg ikke skremme av litt skjegg, og stemte nemlig tredje mest på Conchitas «Rise like a Phoenix».

Dette viser en oversikt over de forskjellige landenes stemmegivning som ble lagt ut på de offisielle Eurovision Song Contest-sidene. Siden jury og TV-stemmer teller likt, endte Russland med å stemme frem Østerrike til en 6. plass - og dermed ga de Conchita 5 poeng.

Det er blitt lagt merke til.

- Kanskje en slags protest

Popstjernen Filipp Kirkorov, som produserte Russlands bidrag til årets Eurovision-finale, uttalte i går til TV-kanalen Rossiya-1:

- Kanskje dette er en slags protest mot våre holdninger i Russland. Kanskje vi bør tenke oss om. Kanskje vi ikke burde ha en slik kategorisk holdning til folk med andre seksuelle legninger, sa han.

Lederen i den norske Melodi Grand Prix-klubben Morten Thomassen har også lagt merke til at det russiske folkets mange stemmer til Conchita.

- Den russiske befolkning har gitt en nesestyver til sine egne ledere. Det som skjer nå viser hva salgs kollisjonskurs de er på, sier Thomassen.

Kampanjer

Det hører også med til historien at kampanjer i Russland og Hviterussland ville få de nasjonale TV-kanalene til å klippe bort Østerrikes bidrag fra Eurovision-sendingen - og at den russiske politiker Vitaly Milonov i forrige uke kalte Wurst for pervers.

Conchita selv sier at det er viktig å huske på at et helt land ikke tenker likt.

- Det finnes steder i Russland der jeg er velkommen, sa hun på en pressekonferanse på flyplassen i Wien i går - ganske så sliten etter de siste dagene.

Mest av alt lengtet Conchita etter å fjerne all sminken og sove ut, men ble nødt til å forholde seg til en bølge av homohatske uttalelser fra russiske stjerner og politikere.

«Dette viser tilhengerne av europeisk integrasjon deres europeiske fremtid: en jente med skjegg», skrev visestatsminister Dmitrij Rogozin på Twitter ifølge NTB.

- Det finnes ingen grense for hvor opprørte vi er. Dette er slutten på Europa. Det har blitt helt vilt. De har ikke menn og kvinner lengre, de har «det», sa den ultranasjonalistiske politikeren Vladimir Zjirinovskij til den statlige TV-kanalen Rossiya-1 søndag.

- Vi er ustoppelige

- For 50 år siden okkuperte den sovjetiske hæren Østerrike. Vi gjorde en tabbe med å frigjøre landet. Vi skulle ha blitt, la den svært kontroversielle politikeren til.

Etter seieren lørdag kveld, var Conchitas melding til Russlands president Vladimir Putin og de russiske antihomo-lovene klar:

- Jeg vet ikke om han ser på, men hvis han gjør, tror jeg at jeg har sagt det klart: Vi er ustoppelige, sa vinneren på pressekonferansen.

- Denne kvelden er dedikert til alle som tror på fred og frihet. Dere vet hvem dere er - vi kan ikke stoppes, sa Wurst i takketalen fra Eurovision-scenen før hun fremførte vinnerlåten «Rise like a Phoenix» en gang til.

- Skal aldri fjerne skjegget

Conchita Wurst er altså egentlig mann og heter Tom Neuwirth (25). Tidligere sang Neuwirth i guttegruppen Jetzt Anders! - helt glattbarbert. I forbindelse med Eurovision Song Contest har Conchita uttalt at hun aldri vil bli 100 prosent kvinne - og at hun aldri kommer til å ta det karakteristiske skjegget.

- Jeg skal aldri fjerne skjegget, aldri, aldri! Eller, det er mulig jeg en dag tar det bort, men ikke nå, sa den populære MGP-artisten.

Første gang han dukket opp som dragartisten Conchita Wurst var i østerrikske realityprogrammet «Starmania» - og hun har uttalt at hun beholder skjegget når hun opptrer, fordi hun har et budskap om at man må respektere folk som de er.

- Alltid det gode som vinner til slutt

I går vendte Conchita hjem til Østerrike med seierspokalen høyt hevet på flyplassen i Wien - og ble tatt imot av flere hundre fans.

- Dette var ikke bare en seier for meg, men for alle mennesker som tror på en fremtid uten diskriminering. En fremtid basert på toleranse og respekt - på tvers av alle grenser, sa Conchita - og fikk også gitt klar beskjed til politikerne:

- Jeg vil bare si til dem at det alltid er det gode som vinner til slutt, sa Conchita - og fikk spørsmål om dette var en beskjed til Putin:

- Ja, blant andre ham, ja.

Til tross for sitt politiske budskap, har Conchita selv også et enklere syn på saken:

- Jeg er bare en sanger i en fantastisk kjole, med bra hår og skjegg.

- Ikke første gang

NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski mener det er store konservative krefter i sving i Russland for tiden.

- Forholdet mellom de russiske myndighetene og den ortodokse kirken er styrket i det siste. Det er snakk om en meget konservativ tilnærming til homoseksualitet fra begge parter, sier han til VG.

Om Conchita Wurst sier han:

- Det er ikke første gang noen har kommet med kritikk mot Putin, men jeg tror ikke han bryr seg.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder