Michael Jackson er en fri mann

FRI: Michael Jackson går ut av rettslokalet i Santa Maria som en fri mann. Foto: AFP

134 dagers mareritt over

Klokken 23.30 norsk tid mandag 13. juni - 134 dager etter at rettssaken startet - kom en svært alvorlig, blek og syltynn Michael Jackson ut av rettslokalet i Santa Maria som en fri mann.

 • Ola Stenberg

Artikkelen er over 15 år gammel

Etter 45 dramatiske minutter inne i rettslokalet kom Jackson og hans følge ut av rettsbygningens dør for siste gang. Han hadde da hørt juryens avgjørelse - punkt for punkt.

Etter hvert som "ikke skyldig" ble lest opp stirret Jackson rett frem mens han tørket tårer. Gråt gjorde også moren Katherine og flere av jurymedlemmene. Minuttene inne i rettslokalet ble av personer på innsiden beskrevet som historisk, magisk, utrolig og nervepirrende.

Hør lyd fra juryens kjennelse HER!

Jacksons mine var like alvorlig da han kom ut av rettslokalet som da han ankom. Han vinket til fansen mens han gikk mot en av fire svarte biler på parkeringsplassen. Uten å gi noen kommentar reiste 46-åringen tilbake til Neverland - frikjent på alle tiltalepunkter.

Bildene av Jackson på vei inn og ut av av rettslokalet, viste en mann som vil ha denne rettssaken i tankene i lang tid fremover. En frikjennelse betyr at han nå kan starte på nytt igjen. Hadde han blitt dømt, ville han vært en knust mann.

SE BILDER HER!

- Vi er lettet

JAAA! Michael Jackson-fansen tok helt av da det ble klart at popstjernen ble frikjent på alle punkter. Foto: AP


- Han sa ikke et ord til oss, men det gjør ikke noe! De kunne tatt ham inn i bilen i hvite laken uten at jeg hadde brydd meg, nærmest ropte Anika Kotecha - en av flere hundre Jackson-fans utenfor rettslokalet til Sky News rett etter at kjennelsen var klar.

- Vi og familien er svært lettet, var det eneste Jackson-talskvinnen Angel Howansky sa da hun forlot rettssalen.

På andre siden av gjerdet sto hundrevis av fans og skrek ut i ellevill jubel. Noen slapp duer ut av bur, mens andre danset, drakk champagne og klemte hverandre.

- Nå skal jeg også drikke champagne! Nå må vi lære av denne saken. Michael Jackson er IKKE en barnemishandler. Og nå må også media begynne å tenke over hva de skriver om, sa Jackson-familiens advokat Deborah Opry.

Jacksons hovedforsvarer Thomas Mesereau fulgte Jackson-klanen tilbake til bilen. Han tok hele familien i hånden, kysset Jacksons mor Katherine på kinnet og vinket farvel til den svarte bilen for siste gang.

- Rettferdigheten har seiret. Mannen er uskyldig. Det har han alltid vært, var Mesereaus korte kommentar.

Knust Sneddon

KNUST: Distriktsadvokat Tom Sneddon forsøkte å svare så godt han kunne under pressekonferansen etter kjennelsen, men alle kunne se at han var helt knust etter nederlaget. Foto: AP


Noen minutter senere startet distriktsadvokat Tom Sneddon på sin pressekonferanse. Aktoratets hovedmann led et knusende nederlag med frikjennelsen av Jackson - noe som også var godt synlig under pressekonferansen.

Sneddon virket helt knust da han svarte på pressens spørsmål.

- Vi er skuffet over kjennelsen..., var det første Sneddon sa.

Han fulgte opp med å fortelle at han ikke hadde snakket med det påståtte Jackson-offeret eller hans familie. Før han fortsatte å snakke om kjennelsen.

- Jeg vil ikke krangle på det juryen har bestemt. Vi gjorde alle jobben vår. På spørsmål om hans spesielle fortid med Jackson (etterforsket påståtte overgrep av Jackson på starten av 90-tallet) hadde noe å si for denne saken, svarte Sneddon:

- Min fortid med Jackson har ingenting med denne saken å gjøre. I det systemet jeg har jobbet for i 37 år, velger vi ikke offer. Vi tar saker videre når personer kommer til oss og forteller noe vi mener er en sak. Vi tar saker videre når vi føler at vi har nok bevis for det.

- Hva ville du gjort hvis noen kom til deg i morgen og fortalte om påståtte overgrep fra Jackson?

- Vi ville sett på det som alle andre saker. Akkurat nå tviler jeg på at jeg ville tatt det videre, svarte Sneddon.

Fest på Neverland
Omtrent samtidig som Sneddon avsluttet sin pressekonferanse rullet Michael Jacksons kortesje inn porten på Neverland-ranchen. Der hadde allerede hundrevis av fans og journalister samlet seg for å ta imot rettssakens store vinner.

På TV-bildene kunne man se Jacksons vinkende hånd stikke ut av vinduet idet bilen kjørte inn på den gigantiske ranchen. Innenfor porten stod ansatte og hoppet og klappet. Samtidig kunne man se sikkerhetsvakter vise følelser ved å gi hverandre "high five."

Da Jackson-familiens advokat Deborah Opry ble spurt om hva som skjedde på Neverland i timene etter kjennelsen, svarte hun:

- De lager mat og de spiser. Nå må vi la Michael og familien nyte denne dagen. Han må få lov til å puste dypt inn og kjenne på smaken av frihet. Familien må få nyte dagen på Neverland. Så får dagen i morgen komme i morgen.Turné?

Michael Jackson ble frikjent for seksuelt overgrep mot en da 13 år gammel gutt, frikjent for å ha servert gutten og hans bror alkohol, frikjent for å ha holdt familien hans fanget på Neverland og frikjent for å ha forsøkt og bortføre dem. I tillegg ble han frikjent på en rekke underpunkter.

Det er ingen tvil om at Jackson er den store vinneren etter juryens klare tale, men det er samtidig ingen tvil om at rettssaken og dens innhold vil forfølge popstjernen i tiden som kommer. I løpet av de siste månedene er det kommet frem detaljer i retten Jackson aldri ville at verden skulle vite om.

Den store taperen er gutten som hevdet at han ble misbrukt av Jackson. Den nå 15 år gamle gutten har ikke hatt kontakt med Jackson siden de siste besøkene i februar og mars 2003. Han vil leve et liv ingen misunner ham de kommende årene.

Så gjenstår det å se hva som blir det neste fra Michael Jackson. Hvis du spør fansen, vil nok svaret være at de drømmer om et comeback på scenen. Og kanskje er det nettopp det verden får se.

Kanskje tar Jackson frem et album han ga ut sammen med brødrene sine 30. november 1979. Albumet heter "Triumph" - og må vel være en perfekt tittel på en ny verdensturné...

FRI! En Michael Jackson-fan slapp duer fri fra et bur etter hvert som juryen leste opp kjennelsen mandag. Foto: AP

Les også

 1. Ikke skyldig i barnemisbruk

  (VG Nett) Michael Jackson (46) er frikjent for alle anklager.
 2. Lederen for Michael Jacksons norske fanklubb: - Jeg har danset rundt i en time nå...

  (VG Nett) Richard Bones var i ekstase etter frikjenningen av Michael Jackson mandag kveld.
 3. 134 dagers mareritt over

  Klokken 23.30 norsk tid mandag 13. juni - 134 dager etter at rettssaken startet - kom en svært alvorlig, blek og syltynn…
 4. Jackson-fans jubler verden rundt

  (VG Nett) Fans og venner av Michael Jackson verden over jubler over frikjennelsen av superstjernen.
 5. Her er tiltalepunktene

  (VG Nett) Michael Jackson (46) ble frikjent for alle ti tiltalepunkter.
 6. Eks-kona fornøyd med frikjennelsen

  (VG Nett) Debbie Rowe var ikke til stede da kjennelsen mot eks-mannen Michael Jackson ble lest opp, men kom med en kort…
 7. Juryen provosert av guttens mor

  (VG Nett) Jurymedlemmer følte ubehag ved måten moren til den 15 år gamle hovedanklageren framsto på i overgrepssaken mot…

Mer om

 1. Michael Jackson

Flere artikler

 1. Ikke skyldig i barnemisbruk

 2. Juryen klar med Jackson-kjennelsen

 3. - De var lykkelige på Neverland....

 4. Michael Jackson-rettssaken: Hvor blir det av juryen?

 5. Hele Jackson-klanen kommer

Fra andre aviser

 1. Juryen: - Ikke skyldig

  Aftenposten
 2. Ryktet er svertet

  Aftenposten
 3. Full frifinnelse av Jackson

  Fædrelandsvennen
 4. Juryen betenkt, broren sint

  Aftenposten
 5. Juryen har bestemt seg

  Aftenposten
 6. - Reiser til Europa

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder