DØD AV OVERDOSE? Familien til Michael Jackson mener en overdose av det smertestillende medikamentet Demerol var en utløsende årsak til stjernens dødsfall. Her blir han i hui og hast fraktet inn på sykehuset, hvor han kort tid etter ble erklært død. Foto: X17online.com

- Medisinene kan ha utløst hjertestansen

Skal ha fått stor injeksjon av forsvunnet lege like før han døde

(VG Nett) De smertestillende morfin-medisinene Michael Jackson skal ha tatt i syv år er i sterkt vanedannende, og i går skal han ha fått en stor dose. - Stort forbuk kan ha bidratt til hjertestansen, sier norsk ekspert.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ifølge nettstedet TMZ fikk popkongen en dose av det smertestillende middelet Demerol klokken 11.30 lokal tid i går - bare et par timer før han døde.

- Dosen var alt for stor, sier familien ifølge kjendisnettstedet, og går langt i å antyde at dette utløste dødsfallet. Fredag ettermiddag norsk tid kunngjorde Rettsmedisinsk institutt i Los Angeles at det kan ta seks til åtte uker før obduksjonsrapporten foreligger.

Politiet leter nå etter legen, som skal være sporløst borte. Ifølge Sky News er det tatt beslag i flere resepter i hjemmet til popstjernen.

TETT PÅ NETT:Jacksons fanklubb svarte leserne

Familien til Jackson skal ifølge deres advokat Brian Oxman ha vært svært bekymret for hans vedvarende og høye forbruk av medikamentet, som skal ha blitt utløst av et brudd i ryggen for syv år siden, skriver nyhetsbyrået AFP.

I Norge bærer middelet navnet Petidin og gis i form av injeksjonsvæske eller stikkpiller ved eksempelvis benbrudd, gallestein og nyrestein. Det er imidlertid lite i bruk her til lands. Det er i slekt med morfin, noe svakere - men meget vanedannende. Ved langvarig og overdreven bruk er faremomentene

SISTE BILDET? Dette bildet av Micahel Jackson skal være ett av de aller siste av popkongen. Foto: All Over Press Foto:

flere. Doseøkning over tid er svært risikabelt.

PROTOKOLL:Send din siste hilsen her

Kan påvirke hjerterytme og pust

- I Wikipedia står det jo at Michael Jackson har hatt et overforbruk av Petidin i mange år. Nå skal ikke jeg uttale meg konkret om hans helse, men det jeg kan si er at det som ved alle morfinliknende stoffer kan gi forstoppelse, alvorlig allergisk reaksjon, blodtrykksfall, forverre hjerterytmeforstyrrelser og respirasjonsstans ved store overdoser, sier overlege og hjertespesialist Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk til VG Nett.

HAR DU SETT ELLER MØTT POPKONGEN LIVE?Send dine bilder eller video fra opplevelsen her!

Legene som behandlet Jackson da han falt om i sitt hjem i Los Angeles har oppgitt hjertestans som dødsårsak. En overdose Demerol vil sannsynligvis ikke være en direkte utløsende faktor til hjertestansen, men fordi det kan forverre hjerterytmeforstyrrelser og føre til respirasjonsstans kan det være en indirekte årsak til hjertestansen.

- Ved respirasjonsstans vil jo hjertet stanse i løpet av kort tid. Jeg kan ikke si hva som har utløst hjertestansen til Jackson, men medisinene kan ha bidratt, sier Madsen.

VGTV-INNSLAG:
* Her haster ambulansen avgårde
* Dette var hans liv
* Norske fans i sjokk over dødsfallet

Artikkelen fortsetter under bildet...

STJERNE: Sørgende fans tente lys ved Michael Jacksons stjerne på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. Foto: AFP

- Må ta mye for å få overdose

I så fall må han ha tatt en stor dose. Demerol brytes relativt fort ned i kroppen, og vanligvis tar man nye doser hver fjerde til femte time for å opprettholde virkningen. En overdose er som regel, med forbehold om individuelle variasjoner, på rundt 500-1000 milligram før den er dødelig.

Men Michael Jacksons helsetilstand har de siste årene vært preget av vekttrøbbel, narkotikaproblemer og spesielt den siste tiden et knalltøft fysisk press under forberedelsene til de 50 comeback-konsertene i London.

BILDESPESIAL:Popkongens liv i bilder

- Det er jo typisk for mange som har narkotikaproblemer, at de tar mange forskjellige medisiner. Jo flere man tar, jo større er risikoen for alvorlige bivirkninger, sier overlegen.

Politiet ønsker nå å avhøre legen som skal ha satt injeksjonen på Jackson rett før han falt om ved 21.20-tiden i går norsk tid. Legen skal ha bodd hjemme hos ham den siste tiden, men er nå sporløst borte. BMW'en til legen skal ifølge amerikanske kjendisnettsteder være tauet bort.

Familien til Jackson skal ifølge advokaten ha ønsket at Jackson begynte på rehabilitering for å få bukt med sitt massive medisinbruk.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DØDE: Michael Jacksons døde kropp fraktes med helikopter fra UCLA medisinske senter. Foto: AFP

- Jeg vet ikke hvor mye han har tatt av det, og jeg vet ikke hvordan situasjonen hans har vært de siste ukene. Men gjennom de siste årene har jeg sagt til familien at han har blitt overmedisinert, sier familieadvokat Oxman til CBC.

LISTEFEBER:Stem på dine Michael Jackson-favoritter

Obduksjonsrapport kan ta seks til åtte uker

Entertainment Tonight har bilde som viser den bevisstløse stjernen i ambulansen, mens helsepersonell kjemper for å redde livet hans. Michael ligger med inhalator på båren.

*Se bildet på TV-programmets nettsider

Overlege Madsen ønsker ikke å se bildet for å spekulere i behandlingen som gis og hva det kan indikere om dødsårsaken.

VIKTIGE HENDELSER I HANS LIV:Sjekk grafikken

- Det er åpenbart at han har hatt en hjertestans, men hva det kan ha vært som utløste den får obduksjonsrapporten vise, sier han.

Bakgrunnen for at det kan ta ukesvis før den foreligger, er trolig de toksiologiske testene man må ta for å fastslå om en overdose faktisk er bakgrunnen for det tragiske dødsfallet.

DISKUSJON:Hva betyr Michael Jacksons bortgang for popmusikken?

Michael Jacksons nære venn i mange år og forlover da han giftet seg i 2001, Uri Geller, mener på sin side at verdens ubestridte popikon ble offer for et dødelig hardkjør. Ifølge The Sun skal Jackson selv ha uttrykt at han gjerne så det hadde blitt med ti og ikke 50 konserter i London til sommeren. Han ville levere prima varer for fansen når han først møtte dem.

Artikkelen fortsetter under bildet...

MED BARNA: Her er Michael Jackson med sine tre barn på vei ut av et hotell i Beverly Hills. Bildet er tatt i mai i år. Foto: EPA

- Forventningene, stressnivået og bekymringen rundt hva som skulle skje i London var så stort... Jeg tror det var det som stoppet hjertet hans, sier Geller.

ALT OM POPKONGEN:Se vår samleside

To og en halv uke før han skulle gjøre tidenes pop-comeback på Londons O2-arena, døde den verdensberømte 50-åringen - angivelig av hjertesvikt. Konsertrekken, som Michael så spent og gledesstrålende kunngjorde for kort tid tilbake, blir aldri noe av.

NEKROLOG:Slik minnes Stein Østbø Michael Jackson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder