VG anmelder alle Metallica-platene

MUSIKK

I dag kommer Metallicas «St. Anger» i butikkene. VG har sett på historien til verdens største metal-band, og anmelder her samtlige Metallica-album med 2003-briller.

Publisert:

«Kill 'Em All» (1983)
Har tapt seg litt med tiden, men var et lite sjokk da den kom på grunn av måten den fikk heavy metal ned på jorda igjen etter årevis med sementert glam-image og musikalsk stillstand. Metallica så helt «vanlige» ut og fikk fort stempelet som «folkets heavy metal-band». Metallica briljerte i rasende tempo og med militær presisjon og teknisk perfeksjon. Bare James Hetfield røper umodenhet i stemmen.

«Ride The Lightning» (1984)
Åpner med den rasende thrash-klassikeren «Fight Fire With Fire» (med klassisk intro!). Platen er atskillig mer fullendt (ikke minst Hetfields vokal) og variert enn debuten. Et tematisk nattsvart album som utvidet tradisjonell heavy metal-lyrikk, ikke minst med selvmordssangen «Fade To Black» - selve heavy metal-balladens store mor med sin akustiske åpning og tunge elektriske fortsettelse! Svært nær klassiker-status.

«Master Of Puppets» (1986)
Heavy metalens store klassiker-album - et sammenhengende mørkt, kraftfullt og desperat mesterverk som ustanselig vrir og vrenger på retningen, og som mer enn noe annet album sammenfatter metalens unike dynamikk og taktskifter fra det rasende galopperende thrash-tempoet til de knugende og dystre, men åpne lydflatene. Endelig har også den ultimate aggressiviteten kommet frem i James Hetfields stemme. Et standard oppslagsverk for alle metal-interesserte!

«...And Justice For All» (1988)
Et skuffende mellomspill. Tam produksjon, som gjør at kraften i Metallica sjelden kommer frem. Dette er Jason Newsteds første plate, og bassen hans høres nesten aldri! Dette er Metallica på sitt mest pompøse og gravalvorlige, også tekstmessig. Uten altfor stor varig verdi, dessverre.

«Metallica» (1991)
Bedre kjent som «The Black Album», og for mange den store klassikeren. Men gjennombruddet var kommersielt, ikke musikalsk, for her ble låtstrukturene strippet ned, produksjonen perfeksjonert (Bob Rock) og det innovative thrash-elementet tonet ned, men som låtskrivere bidro gutta med et par av sine aller største publikumsfavoritter, «Enter Sandman» og ikke minst «Nothing Else Matters» - verdens vakreste heavy-ballade - ever!

«Load» (1996)
Hva var dette? Metal-boogie? Etter fem år som verdens største band har Metallica fått et ikke alltid like tiltalende slør av sørstatsrock under sitt distinkte metal-uttrykk. Det låter likevel både tett, tungt og angrepsvillig, men en snikende følelse av «latskap» i bandets misjon om å voldta verden auditivt brer seg bak de konvensjonelle virkemidlene på denne noe uredigerte og lange platen.

«Reload» (1997)
Masse stoff som Metallica ikke rakk å gjøre ferdig, lå over etter «Load»-innspillingen, samtidig som gutta fortsatte å skrive låter på turné. Dermed var det klart for en ny plate allerede året etter - en plate som er skåret over samme lest som «Load», men som likevel inneholder sterkere låter og en større vilje til å eksperimentere igjen. Ikke minst fikk vi en vellykket, om enn bisarr kobling med Metallica og Marianne Faithfull på «The Memory Remains».

«Garage Inc.» (1998)
I 1987, rett etter bassist Cliff Burtons død, spilte Metallica inn en EP med coverlåter, «Garage Days Re-Revisited», som etter hvert ble gjenstand for bootlegs i en slik grad at gutta bestemte seg for å utvide coverkonseptet til en hel plate og tjene pengene selv. Egentlig bare en halvgod idé, og «Garage Inc.» er et «must» kun for fansen.

«S & M» (1999)
Mistanken om idétørke fikk vann på mølla da Metallica bestemte seg for å gi ut live-plate med San Francisco Symphony Orchestra i ryggen. Riktignok er det en original måte å gi ute en «Best Of»-plate på, men dette og dristighet er ikke nok til å skape en god plate - iallfall ikke med et symfoniorkester.