SJEKK FORVANDLINGEN: Det er langt fra den 18-årige brunetten man møtte i Idol 2004, til den artisten Margaret Berger er i dag. I bildet til høyre synger hun i en egendesignet kjole under delfinalen i Melodi Grand Prix. Foto: MAGNAR KIRKNES/ESPEN BRAATA

Fra Idol-artist til MGP-stjerne

Grand Prix-artisten forteller om:

Bruddet med kjæresten

Publikum som forsvant

Tiltrekkes av buddhismen

Margaret Berger (27) legger ikke skjul på sine nedturer. I 2006 var mailboksen tom og telefonen sluttet å ringe. Nå har hun funnet ro i buddhismen og vil satse på musikk igjen.

  • Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Sist artisten opptrådte i Oslo Spektrum var under finalen i Idol 2004.

I kveld, ni år etter, står hun der igjen. Klar for å fylle Spektrum med dramatiske strykere og sterk vokal.

Tiden før Melodi Grand Prix har ikke vært like glitrende.

Etter å ha oppnådd 2. plass i «Idol», mottatt Spellemannprisen, fått gode kritikker for albumet «Chameleon» i 2004 og listeplassering med låten «Samantha» i 2006, ble det plutselig stille.

- Har gått trått

- Jeg føler det har gått veldig trått de siste årene. Etter Bylarm i 2011 trodde jeg at det skulle skje noe. Men så gjorde det aldri det. Jeg klarte heller ikke å levere mine beste konserter, og publikum forsvant. Jeg ble ikke lei meg, men jeg trengte en pause, kan du si.

INGEN MOTEDRONNING: - Jeg var kanskje ikke så opptatt av mote før, og var litt enkel i stilen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS


Melodi-finalisten brøt forlovelsen med kjæresten Odd Sprakehaug i 2007 og flyttet hjem til Trondheim.

Her jobbet hun som DJ og musikkprodusent for NRK P3. Kort tid etter ble hun sammen med gitaristen Tomas Nerbø Smågesjø. Forholdet varte i tre år.

- Det var en klassisk treårskrise. I tillegg er det vanskelig å jobbe sammen og være kjærester, og det ble litt for tett. Da det ble slutt løsnet plutselig masse, og jeg tror vi begge syntes det var deilig å få være alene litt. Vi er ennå bestevenner og jobber fortsatt sammen.

Berger nyter nå singellivet, men innrømmer at sangen «Feed you my love» er til en helt spesiell person.

- Når jeg synger sangen tenker jeg på en mann. Men det må være hemmelig hvem det er. Det er faktisk ingen som vet det.

- Er du forelsket?

- Det har jeg ingen kommentar til. Dessuten er det ikke så enkelt. Men det er en som har inspirert meg, og pushet meg fremover. Det er mest det det handler om.

Stolt over Idol-livet

Artisten angrer ikke lenger på «Idol»-deltagelsen, og forteller hun har utviklet seg mye siden hun var 18.

- Året etter Idol fortalte jeg mange journalister at jeg angret og skulle ønske jeg aldri hadde blitt med. Samtidig var jeg jo bare 18, og folk glemte kanskje litt hvor ung jeg egentlig var. I dag er jeg kjempestolt for å ha vært med på «Idol».

Berger føler hun har kommet seirende ut av tiden med dårlig selvtillit og depresjon.

- Før kunne jeg være sutrete, sjalu og misunnelig. Nå er de nykkene borte. Jeg føler jeg har landet i meg selv og at jeg på to år har blitt mye sterkere psykisk. For en tid tilbake jobbet jeg med folk som ikke sa jeg ikke var flink nok, nå trenger jeg ikke den bekreftelsen utenfra lenger.

- Etter fem år borte fra rampelyset gjorde du et nytt forsøk med Gunnar Greve Pettersen, og singelen «In a Box». Hva skjedde med dette samarbeidet?

- Gunnar hadde veldig mye å gjøre så det ble en annen som representerte meg. Gunnar og jeg har et godt forhold i dag, men velger å ikke jobbe sammen. Mer vil jeg egentlig ikke si om den saken.

KLAR FOR FINALE: - Jeg trodde ikke at jeg skulle komme videre, sier Berger. Foto: MATTIS SANDBLAD


Oppsøkte meditasjon

Som 23-åring ble hun kjent med buddhismen og er fascinert av trosretningen.

- I tyveårene ble jeg veldig nysgjerrig på buddhismen. Jeg oppsøkte en meditasjonsgruppe, men det var ikke helt for meg. Men jeg mediterer fortsatt, flere ganger i uken. Buddhismen en veldig fin tro. Det er verdens mest fredelige religion og hvis jeg skulle tilhørt en, måtte det nok vært buddhismen. Jeg føler det er mer en filosofi enn en religion. Den ønsker andre mennesker vel og er full av kjærlighet, sier hun.

I kveld står Margaret på scenen. Tre år etter musikk-karrieren sluknet. Selv om hun var stemplet forhåndsfavoritt i Florø var hun ikke sikker på at hun skulle klatre videre til finalen.

Tankene før finalen

- Jeg trodde seriøst ikke jeg skulle komme videre. Det er helt sikkert. Faktisk øvde jeg meg på å ikke se skuffet ut.

På sidelinjen har hun en svært ivrig heiagjeng:

- Hehe. Jeg har en del skeive venner, altså lesbiske som heier og stemmer meg frem. De er helt fantastiske og heiet på meg hele veien, også når jeg ikke var med i Melodi Grand Prix og ting rundt meg var litt stille.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder