Norsk ekspert: Tror ikke på Tidal-suksess i Norge

FÅR KRITIKK: Her er Usher, Rihanna, Nicki Minaj, Madonna, Deadmau5, Kanye West, JAY Z, and J. Cole på pressekonferansen som ble holdt i New York i går. Stjernene får stor kritikk i sosiale medier. Foto:Jamie Mccarthy,Afp

Tidal-artistene latterliggjøres i sosiale medier

I går lanserte Jay Z strømmetjenesten Tidal. Nå blir han og de styrtrike partnerne hans slaktet i sosiale medier.

  • Angelica Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag ettermiddag lanserte Jay Z strømmetjenesten Tidal, sammen med investorer som Beyoncé, Alicia Keys, Chris Martin fra Coldplay, Nicki Minaj, Rihanna, Kanye West og Deadmau5.

Tidal er den internasjonale versjonen av norske Wimp, som først ble lansert for fem år siden. For hifi-utgaven av tjenesten må du betale dobbelt så mye som vanlig, altså 199 kroner i måneden.

Test:Dette er de beste strømmetjenestene

Slaktes på sosiale medier

Alicia Keys publiserte tidligere i dag markedføringsvideoen på sin Twitter-konto:

Nå raser folk i sosiale medier fordi de mener stjernene markedsfører strømmetjenesten som veldedighet og ikke som hva det egentlig er: et firma.

Seriously though, Tidal is the new Planet Hollywood. http://t.co/FXW6AcNHU2

I en kommentar på nettstedet Gawker skriver journalisten at Jay Z og gjengen vil at forbrukerne skal betale dobbelt så mye for «bedre kvalitet» og «fordi tjenesten eies av artister».

«Dette er viktig fordi Usher, Daft Punk og Madonna har levd i elendig fattigdom for lenge, og det er på tide at folket gir tilbake», heter det i kommentaren.

Bransjeanalytiker Bob Lefsetz skriver hvorfor du ikke skal velge Tidal på bloggen sin.

«De som går over til Tidal på grunn av artistene er de samme som bor alene, er fattige, og venter på at foreldrene skal fylle på bankkortet.»

I tillegg trekker han frem at Jay Z har feilet på teknologien tidligere, da Samsung- kunder fikk albumet hans gratis, og det sank uavhengig av markedsføringen på NBA-finalen.

– Lanseringen i går var et ganske pinlig skue, sier VGs musikkjournalist Thomas Talseth.

– Når multimillionærer lanserer et kommersielt produkt i en tone som signaliserer at de jobber med å gjøre vår jord til et bedre sted, blir fallhøyden stor. Man skulle tro de hadde lært noe av U2 og Apples slaktede lanseringsstunt, men det ser ikke slik ut.

Sett denne?Taylor Swift kranglet med Spotify om hvor mye hun egentlig tjente.

Madonna forsvarer seg

Madonna skriver på sin Instagram-konto at alt vil bli forklart i tide og at alle må ha litt håp. Hun legger til at ingenting er gratis.

«Noen, et sted, må betale prisen. Det er alltid en utveksling».

Ifølge Madonna er det en universell lov at ingenting er gratis.

Dette betaler du dobbelt for

Alicia Keys sier til Time at stjernene ønsker en strømmetjeneste som gir en bedre opplevelse både for dem selv og forbrukerne.

Ifølge en kilde den svenske bloggen Breakit har snakket med, og LA Times, blir dette spesielt for den nye strømmetjenesten:

** Lydkvaliteten tar i bruk hifi-lyd, altså CD-kvalitet.

** Musikken vil antagelig slippes fortere.

** Du vil kunne se musikkvideoer med høy oppløsning.

Wimp vil fortsatt eksistere

Ifølge Kristin Eldnes, kommunikasjonssjef i Wimp, vil tjenestene fungere parallelt med hverandre.

– Wimp-brukere vil kunne fortsette å bruke Wimp som før. Senere denne uken vil Wimp-kunder også kunne bruke sitt passord og brukernavn for å logge seg inn i Tidal. Registrering av nye kunder vil foregå på Tidal, sier hun.

Ifølge Eldnes er de største forskjellene mellom Wimp og Tidal at sistnevnte har et annet design, kan integreres med mange flere stereoanlegg og har et mer globalt redaksjonelt innhold.

Tar du i bruk Wimp, trenger du ikke betale for Tidal. Om du ønsker hifi-pakken må du imidlertid betale ekstra.

– Bra med konkurranse

– Det positive her er at det blir konkurranse mellom strømmetjenestene, noe som kan føre til bedre tjenester for oss som forbrukere og bedre betingelser for artister, sier musikkjournalist, Asbjørn Slettemark.

Han synes det blir spennende å se hvordan stjernelaget skal holde på forbrukerne.

– Folk gidder ikke betale mer kun fordi Jay Z eier tjenesten, sier han.

Ifølge Slettemark er det åpenbart at Wimp kommer til å forsvinne om noen måneder eller et år.

– Det er store artistmuskler i sving i Tidals markedsføring, så det er rart om Wimp ikke fletter seg inn der. Det er meningsløst å operere med to navn, sier han.

VG-Talseth refererer til en anekdote fra Bylarm i 2007, da piratspøkelset fortsatt red musikkbransjen som en mare.

– Daværende EMI-sjef Bjørn Rogstad hadde fått den utakknemlige oppgaven å lede kampanjen «Piracy kills music» – hvilket den ikke gjorde, for øvrig – men han hadde et eviggyldig poeng: «Det er umulig å konkurrere mot prisen 0,-», forteller Talseth.

– Årsaken til Spotifys store tall er deres enorme andel gratisabonnenter. Personlig setter jeg stor pris på tjenester med god lydkvalitet og ingen reklame, men for unge lyttere oppvokst med torrentsider er 10 eller 20 dollar i måneden noe de helst vil slippe å betale for musikk. Det samme gjelder for mange eldre konsumenter også.

SPENT: Asbjørn Slettemark konstaterer at folk ikke gidder å betale for en musikktjeneste kun fordi Jay Z eier den. Foto:Frode Hansen,VG

Tror på suksess

Audun Molde, musikkviter, talentutvikler og forfatter, ser ingen grunn til å tro at Tidal ikke skal lykkes i Norge.

– Wimp har et godt fotfeste i Norge og det kan gjøre det lett for Tidal å dirigere brukere til sin tjeneste. Det blir spennende å se om Wimp vil fortsette i fremtiden, sier han.

Han tror Jay Z vil få en utfordring i USA, der det er langt flere konkurrenter med blant annet radiokanalen Rhapsody og Beat fra Apple.

TROR PÅ SUKSESS: Audun Molde er leder for populærmusikk-studiet på Westerdals Oslo ACT. Han ser ingen grunn til å tro at ikke Tidal skal lykkes i Norge, men tror utfordringen ligger i USA. Foto:Maria Gosse,VG

Spotify – usikker tid i vente

I går ble det kjent at blant annet Kanye West og Madonna dropper Spotify til fordel for Tidal.

Den første som droppet Spotify var Taylor Swift, det er imidlertid ikke kjent om hun vil ha sangene sine på Jay Z sin nye storsatsing.

Spotify har tidligere skrevet i en e-post til VG at de vil tilby musikk fra hele verden på sin tjeneste, men at det har vært sporadiske begrensninger på Spotify helt siden tjenesten ble laget.

«Vi vet av erfaring at slike ting skjer, de kommer og går, og vi fortsetter å vokse gjennom å levere et godt produkt til våre brukere og artistene de elsker.»

«De siste slippene av Drake, Kendrick osv., viser akkurat hvor vesentlig det er for deres egen karriere å finnes tilgjengelige på Spotify. Noe som igjen er vesentlig for plateselskapenes suksess», fortsetter selskapet.

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Breakit: Madonna og Kanye West dropper Spotify for Jay Zs strømmetjeneste

  2. Susanne Sundfør: – Bra at Tidal prøver

  3. Taylor Swift refser Apple Music

  4. Tidal tryner i USA

  5. Kommentar: Tidal-i-bom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder