NYTT SAMARBEID: Rapperne Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid samarbeider nå med blogger Sophie Elise Isachsen. Foto: Mattis Sandblad/Helge Mikalsen , VG

Karpe Diem slipper låt på Sophie Elises blogg

Med sin nye låt som handler om å være rollemodell, tester Karpe Diem for første gang videopremiere på rosablogg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdag vant rapduoens låt «Hvite menn som pusher 50» Spellemannpris i klassen Årets musikkvideo, og mandag kommer en ny låt i «Heisann Montebello»-prosjektet.

Da de tre første låtene derfra kom i november, fikk de premiere på VGTV. Denne gangen slippes «Hus/hotell/slott brenner» eksklusivt på bloggen til Sophie Elise Isachsen.

– Sterk fellesnevner

– Tematikken i låten handler om det å idolisere noen og hva det innebærer å bli idolisert. Vi kjenner ikke Sophie Elise, men det gikk opp for oss at uansett hvor forskjellige vi er, har vi unektelig en fellesnevner. Den 31-årige tobarnsfaren Magdi og en 31-årig inder har en sterk fellesnevner med en 21-årig jente fra Harstad, sier Chirag Rashmikant Patel til VG.

Les mer: Magdi om tvillingpapparollen.

– Hun kommuniserer med unge mennesker, og det gjør vi også – på helt forskjellige måter, selvfølgelig

KAPPE: Chirag i «kongekappe» i den nye videoen. Foto: , akam1k3

Patel forteller at Karpe begynte på låten i fjor, og at han etter å ha tenkt tanken sendte en SMS til Sophie Elise for å lufte ideen om å lansere videoen på hennes blogg.

– Gitt tematikken i låten, er det å lansere en video på et hvilket som helst nettsted som engasjerer mange unge mennesker er logisk. Men det er ikke vanlig å gjøre, det er litt annerledes, medgir han.

– Dette handler ikke om rett eller galt eller om at vi eller Sophie Elise er engler. Men jeg nekter å bli en gammel mann som overser henne som en person med ekstrem påvirkning på ekstremt mange unge mennesker. De oppfatter henne som ærlig.

Han sier det var veldig interessant for ham og makker Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid å møte bloggeren:

– Hun kom hjem til Magdi og hans kone på Gjelleråsen. Vi drakk kaffe og viste henne videoen. De fleste ser på oss som ganske forskjellige, men vi snakket sammen og lærte masse begge veier. Det er lenge siden jeg har tatt meg tid til å sette meg inn i hva en 21-år gammel jente føler og tenker. Jeg er som regel fanget i min likesinnede krets, og hun i sin. Det gjelder nok de fleste som leser dette også.

Les også: Karpe Diem angriper Anders Anundsen: «Din feiging»

Sophie Elise sier til VG at hun sa ja til å ha premiere på videoen på grunn av tematikken i låten – om å være forbilde og rollemodell.

– Selv om gutta i Karpe Diem og jeg er ulike og har forskjellige liv, så er vi i samme posisjon i forskjellige kategorier. Karpe Diem sine tekster, melodier og videoer har vært en stor del av min oppvekst. Dette er ordene jeg har hatt lyst til å si, følelsene jeg har lyst til å formidle. Jeg har stor respekt for dem og som fan er jeg ekstremt stolt over å få være med på dette, sier hun.

– Ingen tar dop i videoen

I den nye videoen sees Chirag i kappe og Magdi med kongekrone, mens en ung gutt nærmest dyrker dem som gudebilder, og en ung jente igjen dyrker gutten.

Det første refrenget lyder «De sender meg på minneseremoni, for å stå på Nobel/Jeg er det største forbildet som går på to ben/Jeg får lyst på MDMA og å gå på bordell hver gang dere kaller meg for rollemodell». MDMA er også kjent som det narkotiske stoffet ecstasy. I et annet refreng nevnes cannabis.

– MDMA og bordell er to ting samfunnet ikke anser som veldig rollemodell-aktige. Men det er bare en måte å uttrykke frustrasjon på. Det er ikke bokstavelig ment – det hadde vært veldig dumt om jeg hadde begynt med stoff i en alder av 31, påpeker Chirag.

I videoen sees også de to ungdommene mens de blant annet blåser røyk i munnen på hverandre, og gutten legger under en nattverden-lignende seremoni en tablett i munnen på jenta.

VIDEO: Karpe Diem har bevisst satset på musikkvideoer i «Heisann Montebello»-prosjektet, og videoen til nye «Hus/hoteller/slott brenner» er regissert av Stian Andersen. Foto: , akam1k3

– Ingen tar dop i musikkvideoen. Med symbolene vi bruker prøver vi å vise at til og med idolet ditt har et idol, og det idolet har et idol igjen. Men jeg vil ikke ødelegge tolkningen av videoen, sier Patel.

Fikk du med deg? Karpe Diem får massiv hets

– Kids som røyker er ikke fokuset for vår del, de har en egen historie. Men vi har bare satt opp scenen – en følelse. Folk får leve seg inn i historien til disse menneskene selv, legger han til.

– Tappes for «edge»

– Hva tenker dere om presset for å være gode rollemodeller?

– Det har slått meg at det nesten er komisk hvordan det funker. At en person kommer bort til deg og sier «du er et så flott forbilde og rollemodell!». Om du begynner å tenke over hva det egentlig betyr, sier de «Du er en flott person fordi du har de samme meningene og holdningene som meg». Det er så kuende, sier Chriag og fortsetter:

– Vi er alle opptatt av å være noen som setter et godt eksempel, men jeg kan nesten ikke tenke meg noe mer breialt enn en som kommer bort og sier du er et godt forbilde – for et forbilde for hva? Ordet fyres løs.

VGTV: Se de tre første låtene i «Heisann Montebello» her!

– Opplever du selv at det er rom for å feile i medienes søkelys?

– Vi som offentlige personer tappes for «edge» hele veien. Jeg snakker ikke om meg personlig, men det er grenser for hvor mye bråk en person gidder å gå gjennom. Til slutt ender en som rapartist opp med å ha spillerom som en politiker. Det er ikke en situasjon jeg tror noen ønsker at musikk skal være i, sier han.

– Vi må huske hvorfor de menneskene vi kaller forbilder for unge mennesker i samfunnet i dag er nettopp det. Det er fordi de snakker ærlig og effektivt og tør å utlevere seg, ikke fordi de har en glorie over hodet. Jeg tror også dem foreldregenerasjonen opplevde som autentiske og troverdige hadde noe ufiltrert ved seg.

Les også: Karpe Diem-Magdi forsvarer cannabis

Har skapt kontrovers

«Heisann Montebello» er ikke et album i tradisjonell forstand, men nærmest en spilleliste der Karpe Diem stadig lanserer nye låter. Da de i november kom med «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», der de kritiserte justisminister Anders Anundsen og hele nettroll-kulturen, fulgte en storm av både støtte og kritikk.

– Hva gjør kontroverser rundt sangene deres med dere?

– Låtene vi har gitt ut har vi fått dritmange positive reaksjoner på, og sykt mange vært negative også. Det er det som er verdien med en låt. Målet er at låten skal få noen til å føle noe, ikke å være likegyldig. Om noen på et viktig kontor har gått enda en runde på grunn av et tema vi har tatt opp i en norsk raplåt, da er det i seg selv en seier! Det er en kjempeverdi. Men låtene våre er ikke løsninger, de er følelser!

– Hva forventer dere av reaksjoner på denne låten og videoen?

– Det klarte jeg ikke å forutse sist, så jeg er blitt helt ydmyk til det, fastslår Chirag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder