SNAKKER UT: Aurora Aksnes tar et oppgjør med sin egen bransje. Foto: PETROLEUM Foto: ,

Aurora Aksnes om musikkbransjen: – For mye sex

19-åringen mener flere må ta eierskap til sin egen kropp.

Artikkelen er over fire år gammel

Etter smått sagnomsuste konserter på Bylarm 2014 har Os-jenta Aurora Aksnes vært en snakkis i norsk musikk.

Ikke bare i Norge – hun har internasjonal platekontrakt med det store og historisk signifikante selskapet Decca, og har i år turnert flittig i utlandet.

Også der vekker hun oppsikt. Både Apple Music-radioen Beats 1 og BBC Radio 1 spiller hennes nye singel «(5, 4, 2, 1) Murder Song». Nå har det britiske livsstilsmagasinet I-D gjort et dybdeintervju med Aksnes, hvor hun benytter anledningen til å lange ut mot sexfikseringen i musikkbransjen.

– Jeg synes det er for mye sex involvert nå om dagen. Kropp er vakkert, selvfølgelig, men jeg synes at folk representerer den på feil måte. De eier den ikke selv, de gir den bort til alle, og det er ikke noe å være stolt av, forklarer Aksnes til bladet.

Les også: Telefonstorm til sexbutikken bak Swift-antrekk

Selv fremhever hun Kate Bush og Björk som gode rollemodeller.

SLIPPER REFS: Katy Perry er kjent for et humoristisk og lettkledd image, og er stor fan av Aurora Aksnes. Her er Perry i et pressebilde fra 2010. Foto: EMI Foto: ,

Hun nevner ikke den amerikanske artisten som langt på vei gjorde Aksnes berømt i Norge: Katy Perry, som både har erklært sin begeistring for Aksnes på Twitter og kommet på en av Aksnes' konserter i USA.

Se: Her møter Katy Perry sin norske «engel»

Aksnes' norske plateselskap Petroleum opplyser at artisten ikke ønsker å utdype uttalelsene i I-D, og hun ønsker heller ikke å kommentere hva hun synes om Perrys image.

Les også: Astrid Smeplass vil ikke spille på sex

Videre i I-D-intervjuet opplyser Aksnes om at hun fokuserer på å forandre små ting her i verden.

TRAVEL: Aurora Aksnes turnerer i Frankrike, Tyskland, Nederland og Storbritannia utover høsten. I Norge har hun 12 konserter planlagt før jul. Debutalbumet slippes i mars 2016. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

– Jeg samler allerede inn penger for å arbeide mot dyremishandling, og jeg har tenkt å velge ett prosjekt å støtte hvert år.

Les også: Kygo og Aurora i samme spill

Aksnes gir også skryt til sin mor, som ga henne et nødvendig dytt i ryggen for å satse på musikken.

– Først ville jeg ikke ha denne livsstilen, men hun fortalte meg at hun følte så mye når hun hørte sangene mine, og at det er bra for folk å føle fordi vi er så forknytte og redde for å gråte. Musikk hjelper oss å gråte. Mamma sa at det nesten ville være egoistisk ikke å dele dette med andre, fordi min musikk kan hjelpe folk. Jeg syntes det var fint tenkt, og det fikk meg til å ta første steg.

Husker du? – Miley Cyrus er et feministikon

Øya: Anmeldere fikk smekk for sexshow-taushet

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder