SKY PERSON: Prince Rogers Nelson døde torsdag kveld, bare 57 år gammel. Foto: Bertrand Guay Afp

Da Prince «skjøt» mot fotografene...

For Stian Andersen, landets kanskje fremste rock-fotograf, ble møtet med Prince en opplevelse han aldri kommer til å glemme.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Anledningen var en rask fotoseanse i forbindelse med Prince-konserten i Oslo Spektrum i 1993.

– Han hadde en gullmikrofon som var formet som en pistol. Da vi kom inn i rommet, rettet han pistolen rett i linsen og sa «Just shoot me!» med sin helt særegne stemme. Det er klart jeg skvatt, men tenkte samtidig at dette, dette skal jeg naile, forteller Stian Andersen til VG.

LES OGSÅ: Slik var de siste dagene til Prince

Andersen sto i fotograven foran scenen, klar til å ta bilder for musikkavisen PULS, da han og fire-fem andre ble hentet inn backstage. Uvanlig nok var Prince klar for fotoseanse før konserten, ikke etterpå slik det normalt er.

DRESSED UP: Slik ble Prince foreviget av Stian Andersen rett før sin Oslo-konsert i 1992. Neste uke er fotografiet en del av Andersens utstilling «Icons». Foto: Stian Andersen

– Det kom en svær, mørk, bredskuldret og skummel kar fra crewet og tok oss med bak scenen, dette var vel bare ti minutter før konsertstart. Du takker jo ikke nei til noe sånt. Det var ganske spesielt å møte Prince. Jeg har møtt mange og fotografert mange artister gjennom karrieren, men da ble jeg starstruck. Og det gikk fort; først et par eksponeringer med han alene, så et par med bandet, før vi ble geleidet rett ut igjen, sier Andersen som førstkommende torsdag åpner fotoutstillingen «Icons» på Popup Urban Art Gallery i Oslo, der fotografier av Prince, David Bowie, Lemmy, James Brown og flere andre ikon – også levende! – blir stilt ut.

VG mener: Dette er de 20 beste platene til Prince

Flere personer VG har snakket med karakteriserer ellers Prince som en sky og innadvendt mann med hundreprosents fokus på musikken. Fred Engh var markedsdirektør i Warner Music under storhetstiden til Prince sent på 1980-tallet og fikk så vidt hilse på legenden én gang.

Plateselskapenes tradisjonelle meet & grepets var ikke noe for Prince, forteller Engh.

– Vi var flere fra Warner som ble inviterte til en middag i København etter konserten der – jeg tror det må ha vært i 1993 – men han møtte selvfølgelig ikke opp selv. Derimot var han i nattklubben på hotellet da vi kom tilbake. Da fikk vi tatt han i hånden og hilst, men ellers satt han helt alene og snakket med sine to bodyguards, eller han var på dansegulvet, forteller Engh.

– Jeg husker det var noen i diskoteket som bestilte en magnum champagneflaske som en gest til Prince, men den takket han nei til. Jeg tipper at vedkommende hadde en baktanke om at Prince da ville komme bort og takke han, men slik gikk det ikke.

Fred Engh har ett av sine kjæreste konsertminner med Prince – og dét på en intim måte.

– Den lille nattklubben Estandárd i Barcelona med plass til rundt 250 mennesker. Jeg var der på et internasjonalt Warner-møte da ryktene begynte å gå om en after showkonsert med Prince. Flesteparten dro til hotellet på middag, men vi var vel en ti stykker som riktignok måtte vente til fem om morgenen før Prince gikk på, men som fikk en helt magisk og intim konsertopplevelse med Prince. Vi ramlet inn på hotellet igjen ved åttetiden i morgen, to timer før dagens Warner-møte skulle starte. Jeg er glad for at vi bare drakk vann den natten, humrer Fred Engh.

LES: Farger verden lilla til minne om Prince

Han røper dessuten at en lignende after showkonsert var planlagt også i Oslo i 1993, i lokalene som i sin tid huset klassiske Club 7 og Sardine's.

– Initiativet kom fra Prince selv, og vi jobbet knallhardt for å få det til på kort varsel. Vi satt egentlig bare klare for å sende ut billetter og invitasjoner da vi i siste liten fikk beskjed om at det ikke ble noe av likevel, uvisst av hvilken grunn, sier han.

Det nærmeste de fleste kom Prince var å bli invitert opp på scenen for å danse. I går fortalte både Jan Fredrik Karlsen og Petter Stordalen om sine dansestunts på scenen under Prince-konserter – i Stordalens tilfelle i London i 2007.

FORFATTERE: Petter Aagaard og Christer Falck (til høyre) har tidligere skrevet bok om Prince. Biografien «Shockadelica» kom i 2014. Foto: Trond Solberg VG

– Det ble plukket ut fem jenter til å danse på scenen sammen med Prince mot slutten av konserten. Og plutselig ble jeg også plukket ut. Jeg tror det har noe med den burgunderrøde pytonskinnjakka jeg hadde på meg, fortalte Stordalen til VG.

Skuespiller og artist Petter Aagaard er trolig – ved siden av Christer Falck – Norges største Prince-fan. Han har også hatt nærkontakt med helten, men kanskje litt mindre enn han selv har ønsket.

Åstedet er Café Opera i Stockholm i 1998, på en VIP-fest som artet seg på en måte han egentlig kunne vært foruten, forteller Aagaard

– Han var selvsagt, som den pimp han er, mer interessert i å prate med damene på festen, og han bare himlet med øynene når han så at jeg prøvde å sende han et kult smil, sier Aagaard som innrømmer at det da gikk en fanden i han.

LES: Prince (1958 – 2016): Pophistoriens største multitalent

– Jeg sa til meg selv «fuck it», jeg orker ikke å være fan lengre, fan er jo kort for fanatiker, så over natten, i en alder av 19 år så ville jeg bli artist selv … og det ble jeg! Allerede dagen etter, i København, så var jeg på en ny Prince-konsert, og han må ha lagt merke til meg, fordi han ba meg om å komme opp på scenen, og jeg «danced my ass off» i ren arroganse mot han. Jeg enset ikke han en gang, nå var det JEG som sto på scenen foran 20 000 gale publikummere, og jeg stjal virkelig showet … Prince gikk bort til meg og sa: «Damn, you can dance … for a white boy»!

Petter Aagaard har mistet sitt livs store helt og idol, men ser fremover.

– Han sa ofte i intervjuer at «I'd rather celebrate the day I die», så da skal jeg gjøre akkurat det. Jeg skal feire, høre på «Purple Music» og elske med Fruen. Kanskje da kommer han endelig til å gi meg det kule smilet som jeg ønsket å få av han i 1998 ...

Les også

 1. Danset gjennom natten for Prince

  MINNEAPOLIS (VG) Natt til lørdag hedret hundrevis av mennesker i artistens hjemby ham med en stor dansefest.
 2. Prince er obdusert: – Ingenting tyder på selvmord

  MINNESOTA/OSLO (VG) Sheriff Jim Olson var preget da han møtte pressen etter at Prince var obdusert.
 3. VG-intervju med Prince i 1996: Ville ikke snakke om nyfødt sønn

  CHANHASSEN(VG) Fri fra hva han selv kaller en slavekontrakt og svært imøtekommende og åpenhjertig, bare ikke om sitt…
 4. Siste kapittel, neste vers

  Prince er død. Leve Prince.
 5. Superfan forteller: Slik var festene hos Prince

  MINNEAPOLIS (VG) På fest hos Prince visste man aldri hva natten ville bringe.
 6. Farger verden lilla til minne om Prince

  Sorg over superstjernens plutselige død har generert en bølge av lilla hyllest verden over.
 7. VGs Prince-intervju fra 1998: Gir blaffen i karrieren

  CHANHASSEN (VG) Enda mer forelsket, enda mer religiøs og sterkt filosoferende over meningen med livet.
 8. Filmet Prince siste gang han sang «Purple Rain»: Blåste publikum overende

  Da Prince spilte «Purple Rain» på slutten av konserten i Atlanta 14.april, tok Jake Reuse (29) opp mobilkameraet.
 9. Fansen om Prince: – Kan ikke tro han er borte

  PAISLEY PARK (VG) For fem dager siden holdt superstjernen Prince hjemmefest for fansen.
 10. TMZ: Prince ble behandlet for overdose seks dager før han døde

  Da Princes privatfly måtte nødlande forrige fredag - seks dager før superstjernens død - var forklaringen at Prince…
 11. Christer Falck har brukt over én million på Prince-lidenskapen

  Christer Falck (46) har sett Prince opptre live 56 ganger og er knust over superstjernens brå død.
 12. Ekskona sørger over Prince: – Nå er han hos vår sønn

  Mayte Garcia og Princes lille sønn Gregory levde i bare en uke etter fødselen i 1996.
 13. Princes skjulte skatter: – Jeg tror inntil 70 prosent av musikken hans ikke har kommet ut ennå

  Flere som har jobbet med Prince forteller om et hvelv i kjelleren hos superstjernen. Innholdet?

Mer om

 1. Prince

Flere artikler

 1. Norske fans sørger over Prince

 2. Nå åpnes Prince-arkivene

 3. TMZ: Prince ble behandlet for overdose seks dager før han døde

 4. Ida spilte bass for Prince: – Privat var han enormt ydmyk

 5. Christer Falck har brukt over én million på Prince-lidenskapen

Fra andre aviser

 1. Christer Falck samler norske artister til Prince-hyllest

  Aftenposten
 2. Da Prince spilte i Bergen

  Bergens Tidende
 3. Lilla hyllest til Prince

  Aftenposten
 4. Verden vil ha svar på hvorfor Prince døde

  Bergens Tidende
 5. - Han var verdens kuleste freak

  Bergens Tidende
 6. Jo, Prince er fortsatt konge

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no