FEIRET «KILL 'EM ALL»: I sommer spilte Metallica hele sitt debutalbum under sin egen festival, Orion Music More. Fra venstre: James Hetfield, Lars Ulrich (bak) og Kirk Hammett. Foto: AFP
FEIRET «KILL 'EM ALL»: I sommer spilte Metallica hele sitt debutalbum under sin egen festival, Orion Music More. Fra venstre: James Hetfield, Lars Ulrich (bak) og Kirk Hammett. Foto: AFP

Dave Mustaine om «Kill 'Em All»: Albumet hadde vært bedre med meg

30 år siden Metallica platedebuterte

MUSIKK

Tidligere Metallica-medlem Dave Mustaine (51) tror Metallicas platedebut «Kill 'Em All» hadde vært bedre dersom han hadde fått være med på innspillingen.

Publisert: Oppdatert: 26.07.13 12:05

- Personlig tror jeg albumet hadde vært bedre om jeg hadde spilt på det. Men hvilken musiker ville være verdt noe, hvis han ikke trodde han var god, sier Dave Mustaine til VG med et smil.

Hva synes du om «Kill 'Em All»? Diskuter Metallicas debutalbum nederst i saken!

Det har gått 30 år siden Metallica var i studio i New York for å spille inn platedebuten. Da satt Mustaine på en buss på vei tilbake til Los Angeles.

- Fantastisk band

Han hadde fått sparken i Metallica fordi han drakk for mye. En ganske imponerende prestasjon med tanke på at Metallica var kjent under kallenavnet «Alcoholica».

- Mange tror at jeg ikke liker Metallica på grunn av alle kranglene, men de er et fantastisk band. Og «Kill 'Em All» er et fantastisk album. Jeg har stor respekt for Metallica som et band, sier Mustaine til VG.

51-åringen er kreditert som låtskriver på fire av sangene som er med på «Kill 'Em All».

- Jeg liker at de hedret meg med å bruke min musikk, og det var en stor gave for meg. Hvis de ikke hadde brukt noen av mine sanger, er det ikke sikkert vi hadde pratet sammen i dag, sier Mustaine, og sikter til suksessen han har hatt med sitt eget band, Megadeth.

Ga Metallica sjansen

Brian Slagel er grunnleggeren av Metal Blade Records. Han er også kjent som mannen som ga Metallica sin første sjanse da han lot dem få med en låt («Hit The Lights») på samleskiven «Metal Massacre» i 1982.

Slagel og Lars Ulrich var gode venner, og pleide å høre mye på musikk sammen. De dro også på ulike platesjapper og lette etter de siste New Wave Of British Heavy Metal-utgivelsene.

- Da jeg begynte å sette sammen samleplaten spurte Lars om han fikk være med på platen hvis han dro i gang et band. Jeg sa selvfølgelig ja, og slik ble Metallica født, forklarer Slagel overfor VG.

- Jeg synes de var veldig, veldig gode, men ingen av oss da kunne spå hvor store de skulle bli, medgir han.

- Hva synes du om Metallicas debut?

- Jeg liker albumet en god del, men som sanger var ikke James helt der ennå. Han holdt fortsatt på å utvikle seg selv. Men albumet betydde en god del med tanke på den nye metalscenen som var i ferd med å vokse frem i USA, mener Slagel.

Platedirektøren mener de 30 årene som har gått siden utgivelsen har bevist at «Kill 'Em All» er et legendarisk album.

- Det faktum at Metallica fortsatt spiller så mange av sangene fra albumet live, og det er så populært, er et tegn på at det har tålt tidens tann. Du hører fortsatt mye fra albumet på sportsarrangementer og tradisjonelle arrangementer. Det er ganske utrolig hvor mange folk som fortsatt elsker dette albumet i dag, synes Slagel.

Sentimentalt

Kvelertak-gitarist Maciek Ofstad sier det finnes flere grunner til at «Kill 'Em All» er et av hans «all time»-favorittalbum.

- Det er nesten et litt sentimentalt album for meg, da det var dét albumet mer enn noen andre som virkelig lærte meg å spille gitar. Jeg hadde et ukentlig søndagsrituale som var å spille gjennom hele albumet på gutterommet minst fem ganger før jeg ga meg, pluss terpe soloer og lære meg å headbange samtidig. Mye musikk hadde stor innflytelse på meg på den tia, men «Kill 'Em All» var en av de platene som definitivt sto i forsetet, sier Ofstad.

Musikeren mener i likhet med Slagel at «Kill 'Em All» er et album som har tålt tidens tann.

- Setter man det sentimentale aspektet til side, er det også rett og slett bare et jævlig bra thrash album. Stappfullt av riff som holder «Metal Up Your Ass»-fortet stående sterkt hele 30 år etter release. Dødsbra plate, mener Ofstad.

- Oppsiktsvekkende

VGs musikkjournalist Stein Østbø mener Metallicas debutalbum var med på å gjøre folk oppmerksomme på thrash metal som en sjanger.

- «Kill 'em All» førte thrash metal frem i lyset etter å vært en subgenre i mange år allerede. Som debutplate var den direkte oppsiktsvekkende med sitt tempo, taktskifter og tekniske perfeksjon, mener Østbø.

Han synes ikke det er så rart «Kill 'Em All» dannet skole for thrash metal resten av tiåret.

- Tretti år etter utgivelsen sliter jeg litt med produksjonen på «Kill 'em All», men det overskygger ikke det faktum at platen er en klassiker med et par av mine store Metallica-favoritter, «Seek And Destroy» og «The Four Horsemen», sier han.