Hovedinnhold

Hanne Krogh rystet av pappas fortid

Hanne Krogh (56) hadde en turbulent barndom preget av skilsmisse og en fraværende pappa. Nå forstår hun hvorfor han oppførte seg som han gjorde.

Den folkekjære artisten synes det er lettere å forstå hvem hun er, etter at hun nå har funnet ut mer om farens og farmorens fortid.

- Nå forstår jeg hvordan ting hang sammen, og jeg har fått et enda tryggere fotfeste. Det er ganske viktig å kjenne til sine forankringspunkter for å finne fotfeste her i livet, sier Hanne Krogh.

Vanskelig

Hun bodde de første årene sammen med foreldrene, søsteren og farmoren på Lambertseter i Oslo under forhold som hun selv beskriver som «turbulente».

Krogh forteller om en far som var leken og morsom, men som samtidig kunne være skarp i replikken - og sårende. Hun understreker at det aldri var noen tegn til vold i familien, men forklarer at farens uforutsigbare oppførsel gjorde det vanskelig for henne.

- Jeg var veldig glad i faren min. Hvis det bare hadde vært tøffe stunder, ville det vært lettere å forholde seg til. Men i og med at pendelutslaget var så stort til begge sider, var det vanskelig, forteller en åpenhjertig Krogh til VG om sin døde pappa.

Faren fortalte aldri om sin egen barndom, og i kveldens episode av «Hvem tror du at du er» på NRK1, finner Krogh ut at faren ble satt bort på et guttehjem og at farmoren blir sporet tilbake til Blakstad asyl, som var Østlandets største behandlingssted for psykiatriske lidelser.

Tøff prosess

Opplysningene hjalp Krogh til å forstå hvorfor barndommen var slik den var.

- Den prosessen var ganske tøff, fordi det var så nært. I de fleste programmene er det snakk om oldeforeldre, men her var det faren og farmoren min. Det var en dramatisk historie.

Foreldrene ble skilt da Hanne Krogh var seks år gammel. Faren forlot familien, og senere tok moren med seg Hanne og søsteren Lisbeth til sin hjemby Haugesund. Til tross for at Krogh flyttet langt bort fra faren, hadde hun fremdeles kontakt med han.

- Jeg la aldri om til Haugesunds da vi flyttet, for da hadde jeg klippet det siste båndet til faren min. Den psykologiske grunnen har jeg først skjønt i voksen alder.

Faren var ifølge Krogh født med alle talenter, og hun beskriver han som både vakker, morsom og intelligent. Til tross for at hun og søsteren var de som sto faren nærmest, hadde han vanskelig for å binde seg helt nært til noen. - Jeg opplevde ikke følelsen av å ha en far i oppveksten, forteller Krogh.

Hun synes det er lettere å se hvordan det at hun som 15-åring ble en del av rampelyset har preget henne, enn oppveksten.

- Oppveksten er en del av den jeg er, og jeg er den jeg er. Men det er klart at når du blir forlatt av en forelder når du er seks år gammel, gjør det noe med din tiltro til andre mennesker.

Voksen

- Har du tilgitt faren din i dag?

- Man er ikke voksen før man har tilgitt sine foreldre, og jeg tror jeg kan kalle meg voksen nå, smiler Hanne Krogh.

Hun er i dag sterkt engasjert i kvinnesaken, og mener det har sammenheng med at hun vokste opp med bare kvinner da hun flyttet til Haugesund.

- Det var helt fabelaktig. Jeg lærte aldri at et kjønn hadde forrang, ler Krogh.

Hun er nå i full gang med å organisere hundreårsfeiringen av kvinners stemmerett. - Det kommende halvåret skal jeg ha et heidundrende jenteparty med kvinner over hele landet. Vi skal feire de damene som våget å bryte barrierer, på vegne av oss alle.

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk