Hovedinnhold

Hanne Krogh: - Arne var popens pappa i Norge

OPPDAGET: Det var Arne Bendiksen som oppdaget talentet til Hanne Krogh, og skrev hennes vinnerlåt til MGP-finalen i 1971. Foto: Geir Olsen/Trond Solberg/VG
OPPDAGET: Det var Arne Bendiksen som oppdaget talentet til Hanne Krogh, og skrev hennes vinnerlåt til MGP-finalen i 1971. Foto: Geir Olsen/Trond Solberg/VG
(VG Nett) Hanne Krogh (53) tror ikke folk flest er klar over hvor mye Arne Bendiksen har betydd for norsk musikkbransje.

Arne Bendiksen gikk bort torsdag kveld, etter kort tids sykeleie. Han ble 82 år gammel.

- Det var veldig trist, sier Hanne Krogh til VG Nett.

Protokoll:Send en siste hilsen til Arne Bendiksen her

Artisten, som vant både den norske og internasjonale Melodi Grand Prix-finalen med Bobbysock i 1985, ble oppdaget av Arne Bendiksen som 14-åring i 1970.

- Hadde noe helt unikt

Året etter vant hun den norske MGP-finalen med låten «Lykken er», skrevet av Arne Bendiksen.

Les også:Landets tjuagutt

- Arne var starten på min artistkarriere, og plasserte meg midt i spotlighten. Han hadde noe helt unikt. Et stort talent for å oppdage talent. Og han gjorde også en innsats for å bringe disse menneske frem i lyset, forteller Krogh.

Bildespesial:Se flere bilder her

Bendiksen ble beskrevet som Norges «Grand Prix-konge» ettersom han vant den norske melodikonkurransen fem ganger både som sanger, komponist og tekstforfatter.

- Ga mennesker en sjanse

Første gang i 1964 som artist med sangen «Spiral», deretter i 1966 som tekstforfatter og komponist med Åse Klevelands «Intet er nytt under solen», i 1969 som tekstforfatter og komponist med «Oj, oj, oj så glad jeg skal bli» med Kirsti Sparboe, i 1971 som tekstforfatter og komponist med «Lykken er» sunget av Hanne Krogh, og i 1973 som tekstforfatter og komponist med «Å, for et spill» med Bendik Singers.

- Arne turte å gi mennesker en sjanse innenfor en bransje hvor veldig mange andre sitter på gjerdet og ser på om de har bevist noe uten dem først. Men han var også et menneske du hadde i nærheten, som kunne bransjen så godt at han også kunne lære deg noe.

- Hva betydde Arne Bendiksen for musikkbransjen i Norge?

- Jeg tror ikke folk er klar over hva Arne har betydd for norsk musikk i det hele tatt. De fleste har ingen oversikt over hvor sterk og viktig han var i den bransjen. Både som artist, komponist og tekstforfatter, og eier av plateselskap. Han var popens pappa i Norge, mener Krogh.

- En inspirator

Arne Bendiksen ble født i Bergen i 1926 og ble landskjent gjennom radio, fjernsyn, teater og spillefilmer, blant annet sammen med sanggruppen The Monn Keys på 1950- og 60-tallet.

Han mottok juryens hederspris under Spellemannprisen 1995 og vant Gammleng-prisen i klassen veteran i 1992. Han fikk Tekstforfatterfodents ærespris i 2003. I 1996 fikk han H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull.

- Han har jo vært den store inspiratoren i norsk musikkbransje, og mottatt en rekke gullplater og priser. Arne hadde en utrolig teft når det gjaldt å finne frem til norske talenter. Han oppdaget blant annet Wenche Myhre og Hanne Krogh. Arne var en foregangsmann, sier musikkjournalist Kurt Bakkemoen i VG.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk