Hovedinnhold

Derfor elsker vi Springsteen

Statsministeren, musikkekspert og fanklubbsjef forklarer forholdet til Springsteen

STREKKER SEG MOT SJEFEN: Ivrige fans på Koengen i Bergen i et forsøk på å få nærkontakt med Bruce Springsteen i fjor. Foto: HILDE MESICS KLEVEN
STREKKER SEG MOT SJEFEN: Ivrige fans på Koengen i Bergen i et forsøk på å få nærkontakt med Bruce Springsteen i fjor. Foto: HILDE MESICS KLEVEN
(VG Nett) Fra statsministeren til mannen i gaten. Nordmenn elsker rockelegenden Bruce Springsteen (63).

Tips oss

Fra og med den første konserten i Drammenshallen 5. mai 1981 har Bruce Springsteen spilt 16 konserter i Norge, og denne uken spiller han sin 17. og 18. i Telenor Arena.

Har du bilder av Springsteen i Norge eller andre tips om rockelegenden -  send oss en e-post !

Ifølge konsertarrangøren Live Nation forsvant billettene til tirsdagens konsert - 23.000 i tallet - på under 20 minutter. Derfor ble det satt opp en ekstrakonsert dagen før, med like mange tilskuere.

Det betyr at superstjernen har solgt over 300.000 billetter i Oslo i løpet av sine konserter her - i tillegg til et lass med plater og innspilt musikk.

Søndag ankom rockelegenden til Norge, og samme dag hadde han en hemmelig øving med bandet på Jar utenfor Oslo.

FAN: Jens Stoltenberg sier Springsteen er en type artist som har fått en helt spesiell rolle i landet vårt. Foto: TERJE BRINGEDAL
FAN: Jens Stoltenberg sier Springsteen er en type artist som har fått en helt spesiell rolle i landet vårt. Foto: TERJE BRINGEDAL

En av Springsteens mange norske fans er statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg har vært glad i Bruce Springsteen siden 80-tallet, det var da jeg hørte mye på hans musikk. Han er en stor artist, og en som har vært stor lenge. Musikken hans gir meg fortsatt mye glede, og derfor er det flott at han kommer hit. Bruce Springsteen har utrolig mye energi, glede og «trøkk», og det gjør ham til en stor live-artist.

Stoltenberg forteller at han har vært på én konsert med Springsteen, og at det ikke har vært lett å få gått på konserter med travle jobber.

- Jeg var på konsert med ham i Oslo på 90-tallet, men husker best da søsteren min danset med Bruce Springsteen på scenen i Drammenshallen. Jeg tror «Hungry Heart» var sangen, og det var en stor begivenhet i familien Stoltenberg da Nini kom hjem og hadde danset med selveste Bruce Springsteen, sier statsministeren, som håper å få med seg en av konsertene i Oslo denne uken.

Han trekker også fram Springsteens opptreden på minnesmarkeringen på Rådhusplassen 22. juli i fjor, og sier det var flott å ha rockelegenden til stede.

- Da viste han at han også er en artist som kan formidle følelser og verdier, sier Stoltenberg.

- Hvorfor tror du så mange nordmenn har et spesielt forhold til Bruce Springsteen?

- Jeg er litt usikker, men han har hatt mange konserter her. Mange liker ham og kjøper musikken hans, og da kommer han ofte. Det blir gode sirkler. Dessuten er det sånn i Norge at noen artister får veldig sterk status. Et annet eksempel er Leonard Cohen, en annen type som står vanvittig sterkt i Norge. Det er noen som får en helt spesiell rolle i landet vårt, slik som Bruce Springsteen. Og da er det en gjensidig kjærlighet - vi blir glade i dem og de blir glade i oss. Det er jeg glad for, for da får vi gleden av å få dem hit ofte.

VG-journalist Stein Østbø jobber for tiden med en bok om de store følelsene hos den norske Springsteen-fansen gjennom The Boss' førti år lange karriere.

Springsteen-tilhengerne han har snakket med trekker ofte fram en forelskelse gjennom musikken og konsertopplevelser som gjør dem helfrelst.

- Det er på mange måter konsert-Bruce som er gjennomgangsmelodien i norske fans' forhold til Springsteen. Uforutsigbarheten konsertmessig er noe som treffer rett i hjertet på det norske folk, sier Østbø.

Han mener også verdiene i 63-åringens tekster treffer nordmenn godt.

- Han har et moralsett veldig mange kan kjenne seg igjen i. Det handler kort sagt om empati og medmenneskelighet, sier han.

- Og én ting til, gjennom 40 år har han fremstått som veldig normal og tilgjengelig. Han har knapt hatt en skandale gjennom hele karrieren, og oppleves som en av oss. Det liker vi nordmenn, legger Østbø til.

Roar Bakken, leder for Springsteens fanklubb i Norge, mener det er flere grunner til at nordmenn elsker 63-åringen fra New Jersey.

- Han er en av de store som har levert veldig bra musikk siden midten av 70-tallet, og er sterk både på plate og live. Han har holdt mange konserter her siden 1981, og nå kommer tre generasjoner på konsert, sier Bakken.

- Hvordan er hans forhold til Norge?

- Han har nok registrert interessen i Norge. Det er klart han legger merke til hvor han selger plater. Jeg har vært på mange konserter rundt omkring, og vi er ikke de publikummerne som lager mest liv på konsertene. Men han har understreket at han setter like stor pris på de som lytter til musikken. Og det tror jeg kan være hans beskrivelse av nordmenn. Lojale fans som hører på musikken, sier Bakken.

Følg VG Rampelys på Facebook !

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk