Hovedinnhold

Aurora Aksnes til topps på VG-lista

<p>SENSASJON: Aurora Aksnes. Foto: PETROLEUM</p>

SENSASJON: Aurora Aksnes. Foto: PETROLEUM

Første norske albumdebutant som går rett til førsteplass på halvannet år.

Denne saken handler om:

Os-jenta har grunn til å juble over mottagelsen av hennes første album, «All My Demons Greeting Me As A Friend».

De gode anmeldelsene har stått i kø. Og natt til tirsdag norsk tid nådde hun millioner av amerikanske TV-tittere med en høyenergisk fremføring av singelen «Conqueror».

Les også: Aurora tok TV-stjernen med storm

Nå begår 19 år gamle Aksnes en bragd på hjemmebane, ved å ta albumet rett til topps på VG-lista.

Hun er den første norske debutanten som har klart det siden Emilie Nicolas gikk inn på førsteplass høsten 2014.

<p>IMPONERTE: Aurora Aksnes spilte singelen sin på Jimmy Fallons «Tonight Show» i New York denne uken. Foto: PETROLEUM</p>

IMPONERTE: Aurora Aksnes spilte singelen sin på Jimmy Fallons «Tonight Show» i New York denne uken. Foto: PETROLEUM

I mellomtiden er det primært norske artister med en viss fartstid som har gått til den gjeveste plasseringen etter én uke i salg, som Sivert Høyem, Vamp og Odd Nordstoga.

Marcus & Martinus var til nå de siste norske albumdebutantene som nådde toppen av Norges offisielle salgsliste for musikk. Men tvillingduoens «Hei» brukte et halvt år på å klatre dit.

Så du denne? Nei, han heter ikke Martinius

Til gjengjeld har de bitt seg fast i tetsjiktet, og ligger nå på plassen rett bak Aksnes.

VG-lista

Norges offisielle salgsliste for musikk siden 1958. Utarbeides av tall fra streamingtjenester som Spotify, digitale salgssteder som iTunes og platebutikker med fysisk salg som Platekompaniet.

Også utenfor Norge gjør Aurora-platen seg bemerket. I Storbritannia går den inn på en 28. plass fredag kveld. I Nederland entrer den på 25. plass.

I tillegg opplyser Aksnes' plateselskap Petroleum at albumet når 24. plass i verdens tredje største musikkmarked, Tyskland.

Den stadig mer omtalte artisten har de siste dagene vist seg frem på South By Southwest-festivalen i Austin, Texas, en av den internasjonale musikkbransjens viktigste treffpunkter – ikke minst for artister på vei opp og frem.

I Storbritannia har BBC Radio 1 satt «Conqueror» i fast rotasjon:

Den britiske pressen har også lagt sin elsk på Aksnes. Avisen The Independent spanderte en tosider på henne tirsdag.

<p>(faksimile fra The Independents papirutgave)</p>

(faksimile fra The Independents papirutgave)

Aurora Aksnes er vant til skryt fra andre artister; strengt tatt ble hun både lands- og verdenskjent etter ros fra Katy Perry.

En av mange som erklærte sin begeistring etter Aksnes' Jimmy Fallon-opptreden var det australske stjerneskuddet Troye Sivan, som forøvrig skal på turné med en annen, mye omtalt norsk artist.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk